Pekingin olympiakisat 2008, Jalkapallo

Carli Lloyd vapautti USA:n juhlaan

päivitetty 22.08.2008 klo 12.42

Kuvassa Carli Lloyd Carli Lloyd ratkaisi kullan USA:lle
Kuva: YLE

Lloyd maalasi jatkoajan kuudennella minuutilla tuoden näin toisen peräkkäisen olympialaisen kultamitalin USA:lle naisten jalkapallossa. Brasilian pääosin hallitsemassa ottelussa Amy Rodriguez riisti brasseilta pallon ja syötti sen Lloydille rankkarialueen rajalle. Tämä ei epäröinyt, vaan sijoitti vasemman jalan laukauksen tarkasti ohi maalivahti Barbaran.

Ottelu oli monella tavalla toisinto Ateenan vastaavasta finaalista. Sielläkin Brasilia hallitsi ottelua, mutta USA voitti pelin jatkoajalla. Naisten jalkapallo on nyt ollut neljästi olympialaisten ohjelmassa ja voitto on mennyt amerikkalaisille 3 kertaa. Ainoastaan Sydneyssä on Norja onnistunut viemään kultamitalin muualle.

Amerikkalaisten maalivahti Hope Solo oli USA:n sankari pitämällä joukkueensa pelissä tekemällä ainakin puoli tusinaa loistavaa torjuntaa varsinaisella peliajalla. Brasilia painoi päälle tiukasti myös USA:n maalin jälkeen, mutta yhdessä tiiviin puolustuksen kanssa Solo onnistui pitämään maalinsa puhtaana.

Varsinainen peliaika Brasilian hallintaa

Pelin alku oli tunnusteleva, eikä kumpikaan joukkue esittänyt erityisiä hienouksia pelin alussa. Ongelmia toi myös vetinen kenttä, joka vain hieman ennen pelin alkua loppunut sade oli kastellut. Varsinaisella peliajalla Brasilialla oli useita paikkoja ratkaista ottelu. Brasseista tilanteet tulivat pääasiassa Martalle ja Cristianelle. He tulivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen loisto-ottelun pelanneen Solon tyrmäämiksi.

Aivan varsinaisen peliajan lopussa USA sai sekin oman mahdollisuutensa ratkaista ottelu. Amerikkalaisilla oli viimeisen viiden minuutin aikana 3 loistavaa maalipaikkaa. Brassien Barbara onnistui kuitenkin pysäyttämään rynnistyksen ja näin peli meni jatkoajalle.

"Jia you Brasil"

Peli tarjosi kokonaisuutena paljon tilanteita ja oli loistavaa mainosta naisjalkapallolle. Pelaajat tarjosivat fyysistä kamppailua ja valtavasti hienoja suorituksia yli 50 000 katsojalle. Työläisten stadionille, jossa ottelu pelattiin, oli saapunut myös paljon julkisuuden henkilöitä katsomaan huippupeliä. Paikalla olivat ainakin FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter, Pele, Kobe Bryant ja KOK:n Jacques Rogge. Pääosa kiinalaisyleisöstä tuki ottelussa selkeästi Brasiliaa, sillä stadionilla kaikui pelin aikana useita kertoja ”Jia you Brasil” – huuto. Huudon sisältö on suomeksi, eteenpäin Brasilia.

Maalinteko ratkaisee

- Se oli rankka peli, eikä tämä voitto ollut ainoastaan minun maalini ansiota. Aivan mahtava tunne. Nämä ovat minun ensimmäiset olympiakisani ja ensimmäinen olympiakulta, hihkui Lloyd pelin jälkeen.
- Mitä pidemmälle peli eteni, sen paremmin me pelasimme. Me olemme tehneet töitä yhdeksän kuukautta tämän joukkueen kanssa ja kysymys oli rytmin löytämisestä sekä siitä uskommeko hyökkäyksiimme, totesi USA:n ruotsalaisvalmentaja Pia Sundhage.

Tähän asti ainoastaan yhden tasapelin turnauksessa pelannut Brasilian joukkue otti häviön todella raskaasti. Palkintopallilla nähtiin erittäin paljon kyyneleitä.

- Me taistelimme peliin loppuun asti. Tämä on raskas hetki, totesi masentunut Marta.

- Ei ollut kysymys maalinteosta. Enemmänkin kyse oli kärsivällisyyden puutteesta. USA:lla oli yksi laukaus, jolla he tekivät maalin. Se joka tekee maalin voittaa. Me hukkasimme keskittymisemme amerikkalaisten maalin jälkeen, analysoi Marta jatkoi.

USA:n tie voittoon oli hieman kaksijakoinen. Se nimittäin hävisi turnauksen ensimmäisen ottelunsa Norjalle 0-2. Tämä jälkeen joukkue kuitenkin ryhdistäytyi ja kulki voitosta voittoon. Puolivälierissä amerikkalaiset pudottivat naapurimaa Kanadan 2-1. Välierissä joukkue juoksi Japanin yli 4-2.

Pronssiottelussa vaihtopelaaja Fatmire Bajramaj maalasi tuplasti Saksan voittaessa Japanin 2-0. Näin Saksa vei kolmannen kerran peräkkäin olympiapronssin.

YLE - AFP

Ajankohtaisia urheiluaiheita