Pekingin olympiakisat 2008

Jamaikalaisurheilijat dopingtestaajien kynsissä

julkaistu 13.08.2008 klo 09.21

Satasen ME-mies Usain Bolt on joutunut joukkuetoveriensa mukaan lukuisiin dopingtesteihin saavuttuaan Pekingiin.
Kuva: EPA

Pekingiin saapuneille jamaikalaisurheilijoille on suoritettu poikkeuksellisen paljon dopingtestejä. Maan kisajoukkueen johtoryhmä onkin tiedottanut, että se on huolissaan urheilijoidensa keskittymisen häiriintymisestä ja suoritustason heikkenemisestä.

Jamaikalaisurheilijat ovat joutuneet käymään yhteensä yli 32 veri- ja virtsanäytetesteissä viiden päivän aikana. Jamaikan joukkueenjohto onkin nyt huolissaan suojattiensa valmistautumisen kärsimisestä.

- Olemme huolissamme, että tällä on vakava vaikutus urheilijoihimme. Mielestämme testejä on ollut poikkeuksellisen paljon, Jamaikan joukkueeseen kuuluva Don Anderson selitti.

Muun muassa satasen entinen maailmanennätysmies Asafa Powell on valittanut lyhyin väliajoin tehdyistä testeistä, joissa hän on joutunut luovuttamaan paljon verta. Pikajuoksijan mukaan testeillä saattaa olla suuri vaikutus hänen suorituksiinsa. Powell kertoi muidenkin sprinttereiden, Michael Fraterin ja Usain Boltin joutuneen lukuisten testien vaivaamaksi.

- Testejä tulee varmasti lisää, ja urheilijamme joutuvat luovuttamaan lisää verta. Jotkut ovat joutuneet päivän aikana kolmeen testiin. Tämä ei ole protesti, mutta mielestämme testimäärä on todella epätavallinen, Anderson jatkoi.

Kansainvälinen Olympiakomitea suorittaa Pekingissä noin 4500 dopingtestiä. Ateenan kisoissa vuonna 2004 testejä tehtiin tuhat vähemmän.

YLE-Reuters

Ajankohtaisia urheiluaiheita