Pekingin olympiakisat 2008, Käsipallo

Ranska rikkoi Islannin suuren unelman

julkaistu 24.08.2008 klo 12.32

Ranskan käsipallopelaaja kuvassa. Ranska voitti historiansa ensimmäisen käsipallon olympiakultansa.
Kuva: EPA

Islanti oli sensaatiomaisesti miesten käsipallon olympiafinaalissa. Esiintyminen jäi kuitenkin jäätiköiden jermuja harmittamaan. Ranska raivasi rautaisella kädellä tien maan ensimmäisen olympiakultaan. Katsomosta raikui ranskaksi Allez les Bleus, tsempatkaa siniset.

Loppuottelun alussa Ranska rokotti Islantia rajusti. Ensimmäisen puoliajan loppua kohti Islanti pääsi puremaan patonkia, muttei kyennyt nousemaan tasoihin. Ranskalle ensimmäinen puoliaika 15-10.

Ranska on erittäin vaikea joukkue voitettavaksi, kun se kerran on päässyt ottelussa johtoon. Toisella puoliajalla Ranska lisäsi johtoaan tasaisesti ja jäähyinkin sortunut Islanti taipui lopulta kovassa kyydissä 28-23. Finaalin tuomitsivat Saksan Frank Lemme ja Bernd Ullrich.

Tricolorien maalivahti Thierry Omeyer oli mies paikallaan ja esti Islannin hienoimmatkin yritykset. Punaisissa asuissa pelannut Islanti pääsi vain satunnaisesti yllättämään Omeyerin, joka tosin joutui jäähylle toisella puoliajalla kun hän tuli liikaa vastaan.

Ranska ei hävinnyt turnauksessa otteluakaan, siniset pelasivat turnauksessa vain yhden tasapelin. Pistepörssin voittanut Ranskan Nikola Karabatic (71 pistettä) oli ottelun hahmoja. Islannin Snorri Gudjonsson (48 maalia) taisteli turnauksen maalikuninkuudesta, mutta hävisi sen Espanjan Juan Garcialle (49 maalia).

Hopeaa ottanut Islanti voitti alkulohkossaan hallitsevan maailmanmestarin Saksan, muttei vieläkään ole voittanut missään lajissa olympiakultaa. Olympiakullan napannut Ranska voitti EM-kultaa 2006 ja MM-kultaa 2001. 2007 Ranska jäi MM-kisoissa neljänneksi.