Pekingin olympiakisat 2008, Koripallo

USA:n kunnianpalautus onnistui

päivitetty 04.09.2008 klo 11.26

Kuvassa USA:n joukkue juhlii USA:N joukkueen tavoite täyttyi Pekingin olympialaisissa
Kuva: EPA

Espanja tarjosi USA:n tähtiä vilisevälle joukkueelle hurjan vastuksen miesten olympiakoripallon finaalissa. Yhdysvalloissa Redeem teamin, eli kunnianpalautus joukkue, lempinimen saanut joukkue toteutti kuitenkin sille asetetut odotukset voittaessaan finaalissa Espanjan 118-107.

Alkusarjassa USA murskasi vastustajansa yksi kerrallaan. Ottelut olivat usein löysäilyä ja heittoharjoitukselta vaikuttaneita näytöksiä. Suurimmillaan ero oli USA:n ja Saksan välisessä alkusarjan ottelussa, jossa ero oli 49 pistettä USA:n hyväksi.

Loppuottelun joukkueet kohtasivat toisensa myös alkusarjassa. Sen amerikkalaiset voittivat helposti 119-82. Tämä ottelu jätti espanjalaisille paljon hampaankoloon. Espanjan joukkueen johtohahmo Los Angeles Lakersissa pelaava Pau Gasol totesi pelin jälkeen, ettei Espanja esittänyt selvästikään parasta osaamistaan ottelussa. Gasol kumppaneineen halusi finaalissa näyttää, etteivät he ole heittopusseja USA:n edessä.

Ateenassa "vain" hopeaa saavuttanut USA lähti finaaliin pelaamaan kovaa ja kovalla sykkeellä. Amerikkalaisten taktiikka ei kuitenkaan purrut heti pelin alussa, vaan Espanja taisteli mukana. Pallon riistoilla ja tarkalla heittopelillä USA repäisi eron 7 pisteeseen nopeasti ensimmäisen neljänneksen lopussa.

Tämän jälkeen ero pysyi tasaisesti kymmenen pisteen tuntumassa viimeiselle neljännekselle saakka. Tällöin, kun peliä oli jäljellä enää reilu 8 minuuttia, Espanja pääsi Rudy Fernanezin upottamalla kolmosella lähimmäs USA:a. Numerot olivat tuossa vaiheessa 91-89. Tämä oli pienin ero, mihin yksikään amerikkalaisten vastustaja oli kyennyt turnauksessa tässä vaiheessa peliä.

Supertähtien asenne ratkaisi

Finaalissa näki kaikesta, että NBA:n supertähdet olivat odottaneet tätä peliä vuosia. He eivät tulleet Pekingiin häviämään viimeistä peliään. Ottelu oli kiihkeä ja sen lopussa tuli lopulta esiin millä nämä ottelut voitetaan. Paineen sieto oli USA:n tähdillä aivan toista luokkaa, kuin useilla 2000-luvun amerikkalaisilla joukkueilla. Lisäksi joukkue puolusti aggressiivisesti, viimeisteli korit kliinisesti ja teki useita nopeita hyökkäyksiä, joilla se murskasi Espanjan puolustuksen.

Amerikkalaisten paras pistemies oli Dwyane Wade, 27 pisteellään. Joukkueen suurin tähti Kobe Bryant viimeisteli ottelussa 20 pistettä. Espanjan parhaita pistemiehiä olivat Fernandez , joka viimeisteli 22 pistettä, ja Gasol 21 pisteellä.

Edellisten kisojen kultamitalisti Argentiina voitti aiemmin aamulla pronssia. Se voitti pronssiottelussa Liettuan korein 87-75.

YLE - AFP

Ajankohtaisia urheiluaiheita