Nykyisenkaltaisena tennistä pelattiin ensimmäisen kerran 1000-luvulla Ranskassa. Tennistä pelattiin luostarin pihalla ja palloa lyötiin paljaalla kädellä. Ensimmäiset mailat lajiin tulivat vasta 1500-luvulla kasvattaen lajin suosiota.

Kun 1800-luvun Englannissa jo tunnettua lajia alettiin pelata tasaisilla krokettinurmilla, tennis saavutti nykymuotonsa. Säännöt kirjattiin vuonna 1924, vuosi kansainvälisen nurmitennisliiton perustamisen jälkeen. Vuonna 1977 kansainvälinen liitto luopui nurmi-sanasta nimessään.

Tennis oli olympialaisten ohjelmassa 1896-1924. Laji palasi kisaohjelmaan pitkän tauon jälkeen Soulissa 1988. Neljä vuotta aikaisemmin tennis oli ollut näytöslajina Los Angelesissa.

Tennis on ensimmäinen olympialaji, jossa naiset saivat kilpailla omassa sarjassaan. Ison-Britannian Charlotte Cooperista tuli ensimmäinen naisolympiavoittaja Pariisissa 1900.

Ensimmäinen suomalaispelaaja virallisilla olympiakentillä vuoden 1924 jälkeen oli Jarkko Nieminen, jonka taival Ateenassa 2004 päättyi kaksinpelin toisella kierroksella. Olli Rahnasto oli mukana Los Angelesin näytösturnauksessa 1984.

Vuoden 1896 olympialaisissa kultaa voitti irlantilainen John Boland, joka oli tullut kisoihin alun perin vain katsojaksi. Voittoa omalle kohdalleen hän ei ollut osannut odottaa.

WTA- ja ATP-pisteitä jaossa

Tennis oli ensimmäisiä lajeja, joiden osalta KOK lievensi ankaria amatöörisäännöksiään. Ammattilaiset esiintyivät näytösturnauksessa 1984 ja taistelivat olympiakullasta 1988.

Maailmanlistan kärkipelaajista olympiavoittajia ovat Steffi Graf (1988), Boris Becker (nelinpeli 1992), Lindsay Davenport (1996) ja Andre Agassi (1996). Williamsin siskokset hallitsivat kenttiä Sydneyssä 2000: Venus voitti kaksinpelin ja otti kultaa myös nelinpelissä yhdessä Serenan kanssa.

Olympiakisoissa jaetaan WTA- ja ATP-pisteitä. Tällä halutaan varmistaa, että maailman parhaat pelaajat osallistuvat kisoihin. Kisoihin valitaan suoraan 48 urheilijaa WTA- ja ATP-sijoitusten perusteella, kuitenkin siten, että yhdellä maalla voi olla vain neljä edustajaa kaksinpelissä ja kaksi paria nelinpelissä. Jäljelle jäävät 16 paikkaa jaetaan villeinä kortteina.

Rankkaa pudotuspeliä

Pekingin olympiakisoissa tennispelit alkavat kaksi päivää avajaisten jälkeen eli 10. elokuuta ja jatkuvat 17.8. asti. Sekä naiset että miehet pelaavat kaksin- ja nelinpelit.

Tennis on raakaa pudotuspeliä alusta asti. Yksi tappio ja pelit on pelattu.

Semifinaalien voittajat pelaavat kullasta ja hopeasta, hävinneet pronssista. Kaikki ottelut pelataan paras kolmesta -järjestelmällä, paitsi miesten kaksinpelin ja nelinpelin finaalit, jotka pelataan paras viidestä -järjestelmällä.

Olympiatennistä varten Pekingiin on rakennettuun Olympic Green Tennis Centeriin mahtuu yhteensä 17 400 katsojaa, joista keskuskentälle 10 000.

Beijing Olympic Green Tennis Court

Urheilijakiintiö
172 urheilijaa

Olympiaradion lajiesittely, tennis

Lähde:
AP
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita