Antiikin Kreikassa voimistelu ei ollut vain urheilua, vaan myös kulttuuria. Kun laji kehittyi 2000 vuotta sitten, miehet kerääntyivät voimistelusaleihin liikunnan lisäksi myös ymmärtääkseen taidetta, musiikkia ja filosofiaa.

Kreikkalaiset uskoivat, että fyysinen harjoitus on toimiva vain yhdessä henkisen harjoituksen kanssa. Filosofit Platon, Aristoteles ja Homer painottivat omassa tuotannossaan voimistelun positiivisia vaikutuksia.

Voimistelun kultakausi alkoi 1880-luvun Euroopassa, joten kun nykyiset olympialaiset alkoivat vuonna 1896, voimistelu oli luonnollinen osa niitä. Voimistelu on kuulunut jossain muodossa kaikkien olympiakisojen ohjelmaan. Alkuvuosina kilpailtiin henkilökohtaisten lajien lisäksi suurilla ryhmillä joukkuevoimistelussa.

Pekingin telinevoimistelu- ja trampoliinikilpailut järjestetään National Indoor Stadium -hallissa. Hallissa pelataan myös käsipalloa. Kilpavoimistelu puolestaan järjestetään Teknologia yliopiston hallissa, jossa pelataan myös sulkapalloa. Katsojia mahtuu halliin 7500.

Telinevoimistelu
Telinevoimistelussa naisilla telineitä on neljä ja miehillä kuusi.

Rytminen voimistelu
Rytmiseen kilpavoimisteluun voivat osallistua vain naiset. Laji on yhdistelmä tanssia ja voimistelua. Koreografia suoritetaan musiikin tahdissa.

Trampoliini
Trampoliinihypyt eriytyivät sirkustemppuilusta omaksi urheilulajikseen USA:ssa 1940-luvulla.

Urheilijakiintiö
Rytminen 96
Telinevoimistelu
Miehet 98
Naiset 98
Trampoliini 196

Olympiaradion lajiesittely, voimistelu
Olympiaradion lajiesittely, rytminen voimistelu
Olympiaradion lajiesittely, trampoliinivoimistelu

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita