Ratsastus oli olympiaohjelmassa ensimmäistä kertaa vuonna 1900. Pysyvästi laji tuli ohjelmaan 1912. Vuoden 1956 olympialaiset ratsastuskilpailut järjestettiin Australian ankarien karanteenisäännösten vuoksi Tukholmassa.

Olympiakisojen lajivalikoima on pysynyt vakiona vuodesta 1928. Aiemmin osallistumisoikeus oli rajoitettu upseereihin ja herrasmiehiin. Ruotsi menetti 1948 kouluratsastuksen joukkuekullan, kun paljastui, että yksi joukkueen jäsenistä oli ”vain” kersantti.

Lajin alkuaikoina osallistujat tunsivat toisensa hyvin ja säännöissä sallittiin pieniä variaatioita. Säännöt kirjattiin yhteen muotoon vuonna 1921. Rajoitukset poistettiin 1952 kisoihin, jolloin naisetkin pääsivät mukaan. Kisoissa Lis Hartel voitti heti ensimmäisenä naisena ratsastuksen olympiamitalia, hopeaa kouluratsastuksessa.

Ensimmäisen henkilökohtainen naiskultamitalisti oli Länsi-Saksan Liselott Linsenhoff, joka voitti kouluratsastuksen vuonna 1972. Sen jälkeen kouluratsastuksen kultamitalisti on ollut vain kerran mies. Kenttä- ja esteratsastuksessa nainen ei sen sijaan vielä koskaan ole ottanut henkilökohtaista kultamitalia.

Maastorata Hong Kongin Beas Riverissä.

Pekingin olympiakisojen ratsastuskilpailut järjestetään Hongkongissa. Este- ja kouluratsastuskilpailuita pääsee katsomaan 18 000 kisavierasta.

Ratsastus on ainoa olympialaji, jossa mukana on myös eläimiä. Ratsastaja ja hevonen muodostavat joukkueen. Ratsastus on harvinainen laji myös, koska siinä miehet ja naiset kilpailevat nykyään rintarinnan.

Kyrklund edustanut Suomea ahkerasti

Suomella on olympiaratsastuksista useita viidensiä sijoja. Mm. Kyra Kyrklund on ollut kouluratsastuksessa viides kolme kertaa (1980, 1988, 1992). Suomalaissyntyinen upseeri Ernst Linder voitti kouluratsastuskultaa Pariisissa 1924, mutta Ruotsin väreissä.

Kyrklund on edustanut Suomea viisissä olympiakisoissa 1980–96. Hänet valittiin myös vuosien 2000 ja 2004 kisoihin, mutta hevosen loukkaantuminen esti kilpailumatkan kummallakin kertaa.

Urheilijakiintiö
Kenttäratsastus 75 ratsua ja 75 ratsastajaa
Kouluratsastus 50 ratsua ja 50 ratsastajaa
Esteratsastus 75 ratsua ja 75 ratsastajaa

Esteratsastus
Kenttäratsastus
Kouluratsastus

Olympiaradion lajiesittely, ratsastus

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita