Englannissa pöytätennis tuli tunnetuksi 1890-luvulla tavallisen tenniksen vaihtoehtona päivällisen jälkeisenä aktiviteettina. Mailoina saivat toimia sikarirasiat ja pallona shampanjapullon korkki. Pöytätennistä pelattiin sisätiloissa. Viralliset säännöt lajille luotiin 1922 Englannissa.

Rakkaalla lajilla on ollut monta nimeä: Gossima. Whiff-Whaff, Flim-Flam, Ping-Pong.

Pöytätennis tuli olympialajiksi Souliin 1988. Kiinalaiset ovat puhdistaneet palkintopöydän kaksissa viime kisoissa viemällä kaikki neljä kultamitalia sekä 1996 että 2000.

Soulissa Kiinalla oli varaa pudottaa kaksi maan kärkimiestä pois kisoista ja silti se oli ylivoimainen. Kisoista tiputettu maailmanmestari He Zhil arveli pudottamisensa johtuneen siitä, ettei hän ollut suostunut häviämään joukkuetoverilleen maailmanmestaruuskisoissa.

Ainoa eurooppalainen kultamitalisti on Ruotsin Jan-Ove Waldner (1992).

Pöytätenniksen alkuperää ei tiedetä varmasti. 1890-luvun Englannissa se tunnettiin aristokraatin pelinä. Hitaasti se levisi koko kansan peliksi.

Suomalaisia ei ole nähty pöytätenniksen olympiaturnauksessa.

Peking University Gymnasium

Pekingin olympiakisojen pöytätennisturnaus järjestetään Pekingin yliopiston hallissa. Halliin mahtuu 8000 katsojaa.

Kilpailusääntöjä

Kilpailulajeina ovat olleet miesten ja naisten kaksin- ja nelinpelit, mutta jälkimmäiset korvataan Pekingissä 2008 joukkuekilpailuilla.

Ottelun voittoon tarvitaan neljä erävoittoa. Erä ratkeaa 11 pisteestä. Tilanteesta 10–10 jatketaan kuitenkin kunnes on saavutettu kahden pisteen ero.

Kaksinpelissä 16 sijoitettua pelaajaa pääsee suoraan 32 parhaan joukkoon. Loput 48 pelaavat karsintalohkoissa, joista 16 parasta pääsee jatkoon. Jatkossa edetään pudotuspelein aina finaaliin saakka.

Selluloidista valmistetun pallon lentonopeus on parhaimmillaan 160 km/h. Mailoja päällystävä kumi ja erilaiset liimaukset vaikuttavat pallon nopeuteen ja kierteeseen. Tämän vuoksi jotkut liimat on kokonaan kielletty kilpailuissa käytettävissä mailoissa.

Myös peliareenoiden koko on määritelty tarkasti: valaistus pitää olla yli viiden metrin korkeudella lattiasta, minimitilavuus tilalle on määritelty ja taustojen tulee olla pääasiassa tummia, eikä niissä saa olla heijastavia pintoja.

Urheilijakiintiö
172 urheilijaa

Olympiaradion lajiesittely, pöytätennis

Lähde:
Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu
Hämäläinen Karo: Ateenasta Ateenaan – Nykyaikaisten olympialaisten kesäkisat
http://noc.fi (Suomen olympiakomitea)
http://www.olympic.org/ (Kansainvälinen olympiakomitea)
http://en.beijing2008.cn/ (Kisojen virallinen sivusto)

Ajankohtaisia urheiluaiheita