Pekingin olympiakisat 2008, Lentopallo

Brasilia ja USA hakevat ensimmäistä lentopallokultaansa

julkaistu 23.08.2008 klo 10.22

Kuva: YLE

Naisten lentopallon olympiavoittajaksi saadaan lauantaina uusi maa, sillä kumpikaan loppuottelijoista, Brasilia tai USA ei ole voittanut lajia, joka on ollut kisojen ohjelmassa vuodesta 1964.

Hallitseva mestari Kiina ja kolme aiempaa kultaa vienyt Kuuba putosivat pronssiotteluun. Kiina paikkasi finaalipaikan menettämisen tuomaa pettymystään pronssilla lauantaiaamuna.

Brasilia eteni loppuotteluun osoittamalla samaa ylivoimaisuutta mitä koko kisojen ajan voittamalla Kiinan 3-0. Hakkuri Sheilla Castro (17 pistettä) ja yleispelaaja Marianne Steinbrecher (16) yrittävät johdattaa Brasiliaa olympiakultaan naisten puolella ensimmäisen kerran.

USA on yllätysmitalisti

Perjantaiaamun välierästä finaaliin eteni USA, joka yllätti Kuuban 3-0. Alkusarjassa Kuuba oli lyönyt amerikkalaiset yhtä selvästi.

Nyt tahti oli toinen. Koko joukkueen onnistumiset siivittivät USA:n voittoon. Erityisesti hakkuri Tayyiba Haneef-Park nosti tasoaan ja teki 12 pistettä.

Ensimmäisissä kisoissaan vaihtopelaajana onnistunut Kim Villoughby vahvisti joukkueen ajatukset:

- Katsoimme aikaisempia pelejä videolta ja ihmettelimme miten voimme pelata noin löysästi. Nostimme tasoamme, ja pelasimme joukkueena yhtenäisesti.

USA:lle mitalin varmistuminen on ensimmäinen sitten pronssin vuodelta 1992, mikä oli erityisen herkkä paikka monelle kokeneelle pelaajalle.

Keskipelaajana uurastavalle Danielle Scott-Arrudalle kisat ovat ennätyksellisesti neljännet, yleispelaaja Logan Tomille, passari Robyn Ah-Mow Santosille, keskipelaaja Heather Bownille ja kakkoslibero Stacy Sykoralle kolmannet.

Kuuban pelissä ei enää mikään tuntunut olevan kohdallaan, ja se näkyi pelaajien ilmeistä. Pronssiottelussa kohtasivatkin kaksi kisasuoritukseensa erittäin pettynyttä joukkuetta.

USA:n ja Brasilian välinen loppuottelu pelataan lauantaina klo 15.00 Suomen aikaa.

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita