1948 Lontoo, Iso-Britannia 29.7. - 14.8.

- 59 osallistujamaata
- 4099 urheilijaa (385 naista, 3714 miestä)
- 128 suomalaisurheilijaa
- 136 lajia
- 17 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Baltimore USA, Lausanne SUI, Los Angeles USA, Minneapolis USA, Philadelphia USA

Ensimmäiset kisat toisen maailmansodan jälkeen ja kisat, jotka näytettiin televisiosta, vaikka vain harvalla britillä televisiota olikin.

Kisoissa käytettiin ensimmäistä kertaa 100-400 metrin juoksukisoissa lähtötelineitä.

Kommunistiset maat osallistuivat kisoihin ensimmäistä kertaa ja ensimmäistä kertaa olympiakisoja myös boikotoitiin. Ensi esiintymisen kisoihin tekivät muun muassa Kolumbia, Guatemala, Libanon, Puerto Rico, Venezuela ja Syyria. Sodan hävinneitä Japania ja Saksaa ei kutsuttu mukaan, eikä edustajia ollut myöskään Neuvostoliitosta.

Suomi osallistui ensimmäisiin sotienjälkeisiin olympiakisoihin suurella joukkueelle silmällä pitäen seuraavia, Helsingissä järjestettäviä olympiakisoja. Ensimmäistä kertaa Suomea edusti myös Työväen Urheiluliiton urheilijoita.

Vaikka suomalaiset menestyvätkin, oli tulos silti pettymys. Maamme ainoaksi kultamitaliksi jäi TUL:n edustajan Tapio Rautavaaran voitto keihäässä. Kaisa Parviaisen keihäshopea oli naisten ensimmäinen kesälajien olympiamitali.

Suomi otti viimeisenä kisapäivänä peräti kymmenen mitalia voimistelusta. Pelkästään hevoselta saatiin kolme kultamitalia, kun Veikko Huhtanen, Paavo Aaltonen ja Heikki Savolainen päätyivät kaikki samoihin pisteisiin.

Melonnasta tuli Suomelle uusi mitalilaji, kun Ture Axelsson ja Nils Björklöf ottivat kaksi pronssimitalia kajakkikaksikossa.

Viimeistä kertaa mukana olleissa taidekilpailuissa Suomi otti neljä mitalia.

Tiesitkö että...

... Naisten melonta oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa.

... Fanny Blankers-Koenista (NED) tuli ensimmäinen naisurheilija, joka on voittanut neljä mitalia yksissä kisoissa. Hän voitti 100 metriä, 200 metriä, 80 metrin aidat ja oli ankkurina 4x100 metrin viestissä. Tämä kahden lapsen äiti olisi voinut kilpailla myös korkeus- ja pituushypyssä, mutta päätti kuitenkin olla osallistumatta näihin.

... Alice Coachman voitti naisten korkeushypyn ja hänestä tuli ensimmäinen musta naisolympiavoittaja. Kun hän palasi kotiinsa Albanyyn, Georgiaan, hänen ei annettu puhua kaupungin vastaanottotilaisuudessa, jossa yleisö oli eroteltu valkoisiin ja mustiin.
... 17-vuotias amerikkalainen Bob Mathias voitti 10-ottelun, vaikka oli aloittanut lajin harrastamisen vain muutamaa kuukautta aikaisemmin.

... Kaksi urheilijaa pystyi puolustamaan edellisten kesäolympialaisten, vuoden 1936 Berliinin olympiakisojen mestaruuttaan: Ilona Elek (HUN) floretissa ja Jan Brzak (CZE) melonnassa kanadalaiskaksikossa 1000 metrillä.

... Micheline Ostermeyer (FRA) voitti sekä kuulan että kiekon. Ostermeyer oli ammatiltaan konserttipianisti.

... Pistooliampuja Karoly Takacs (HUN) osoitti, ettei urheilijalle mikään ole mahdotonta. Hän menetti vuonna 1938 kranaatti-iskussa oikean kätensä, jota hän oli käyttänyt ampumiseen. Takacs opetteli ampumaan vasemmalla kädellä ja osallistui olympiakisoihin kymmenen vuotta myöhemmin - ja voitti kuvioammunnan olympiakultaa.

Suomalaiset
10 kultaa, 8 hopeaa, 6 pronssia

Kultaa

Keihäänheitto
Tapio Rautavaara

Vapaapaini, 52 kg
Lennart Viitala

Voimistelu, moniottelu
Veikko Huhtanen

Voimistelu, joukkuekilpailu
Veikko Huhtanen, Paavo Aaltonen, Kalevi Laitinen, Olavi Rove, Einari Teräsvirta, Heikki Savolainen, Ale Saarvala, Sulo Salmi

Voimistelu, hyppy
Paavo Aaltonen

Voimistelu, hevonen
Paavo Aaltonen
Veikko Huhtanen
Heikki Savolainen

Taidelajit, lyriikkakirjallisuus
Aale Tynni

Taidelajit, asemakaava-arkkitehtuuri
Yrjö Lindegren

Hopeaa

Seiväshyppy
Erkki Kataja

Keihäänheitto
Kaisa Parviainen

Kreikk.-room. paini, 87 kg
Kelpo Gröndahl

Voimistelu, hyppy
Olavi Rove

Voimistelu, nojapuut
Veikko Huhtanen

Melonta, kajakkiyksiköt, 10 000 m
Kurt Wires

Vapaakivääriammunta
Pauli Janhonen

Taidelajit, orkesterimusiikki
Kalervo Tuukkanen

Pronssia

Kreikk.-room. paini, 52 kg
Reino Kangasmäki

Voimistelu, moniottelu
Paavo Aaltonen

Melonta, kajakkikaksikot, 1 000 m
Ture Axelsson - Nils Björklöf

Melonta, kajakkikaksikot, 10 000 m
Ture Axelsson - Nils Björklöf

Taidelajit, asemakaava-arkkitehtuuri
Ilmari Niemeläinen
*Kolme suomalaista jakoi keskenään kullan

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita