1956 Melbourne, Australia 22.11. - 8.12.

- 67 osallistujamaata
- 3184 urheilijaa (371 naista, 2813 miestä)
- 71 suomalaisurheilijaa
- 145 lajia
- 17 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Buenos Aires ARG, Los Angeles USA, Detroit USA, Mexico MEX, Chicago USA, Minneapolis USA, Philadelphia USA, San Francisco USA

Melbourne voitti olympiakisaäänestyksessä Buenos Airesin vain yhdellä äänellä. Ensimmäistä kertaa kisat pidettiin Oseaniassa. Australian karanteenilakien takia maahan ei voinut tuoda hevosia, joten kaikki ratsastuskilpailut järjestettiin aivan vuodenaikaan, eri kaupungissa, maassa ja maanosassa: Ruotsin Tukholmassa. Melbournen kisat järjestettiin marraskuussa ja Tukholman kisat kesäkuussa.

Melbournen kisoissa nähtiin paljon poliittisia protesteja, muun muassa Espanja, Sveitsi ja Alankomaat vetäytyivät kisoista protestiksi Neuvostoliiton invaasiosta Unkariin. Egypti, Libanon ja Irak kieltäytyivät osallistumasta Suezin kanavan intervention takia ja Kiina protestoi Taiwanin urheilijoiden osallistumista.

Suomi sai juhlia itsenäisyyspäivänä kahta kultamitalia, kun Rauno Mäkinen ja Kyösti Lehtonen painivat voittajiksi. Suomen kolmannen kullan ja ensimmäisen ammuntamitalin toi Pentti Linnosvuo sivulajissaan vapaapistoolissa.

Suomen historian ensimmäisiä olympiamitaleja nähtiin myös 400 metrillä (Voitto Hellsten) ja pituushypyssä (Jorma Valkama).

Historiaa kirjoitettiin myös siinä, ettei Suomen joukkueeseen mahtunut yhtään keihäänheittäjää. Sen sijaan nykyaikaisen viisiottelun mitalisaalis oli lajin olympiahistorian paras, kun Olavi Mannonen otti hopeaa ja Wäinö Korhonen sekä Suomen joukkue ottivat pronssia.

Tiesitkö että...

... Kansainvälinen olympiakomitea onnistui saamaan Länsi- ja Itä-Saksan osallistumaan kisoihin saman lipun alla. Joukkueen lippuun oli lisätty olympiarenkaat ja sen "kansallislauluna" soitettiin Beethovenin IX sinfonia Oodi ilolle.

...USA:n koripallojoukkue dominoi kenttiä tekemällä otteluissa peräti kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin vastustajansa ja voittamalla jokaisen ottelun vähintään 30 pisteellä. Vastaavaan suoritukseen ei ole mikään maa pystynyt tämän jälkeen.

... Pat McCormick (USA) uusi Helsingin tuplakultajuhlansa uimahypyissä. Hänen tyttärensä Kelly voitti samassa lajissa pronssia vuoden 1984 ja 1988 kisoissa.

... Uimari Dawn Fraser (AUS) voitti kaksi kultaa ja yhden hopean. Hän voitti kolmissa olympiakisoissa kaiken kaikkiaan neljä kultamitalia ja neljä hopeaa ja omisti 100 metrin maailmanennätyksen 15 vuoden ajan.

... Nuoren australialaisen John Ian Wingin ehdotuksesta maat eivät marssineet päättäjäisissä tiukassa järjestyksessä, vaan kaikki astelivat stadionille yhdessä osoittaakseen kansainvälistä yhtenäisyyttä.

... Miekkailussa esiteltiin elektroninen miekka ja uinnissa käytettiin puoliautomaattista ajanottoa.

Suomalaiset
3 kultaa, 1 hopea, 11 pronssia

Kultaa

Kreikk. -room. paini, 62 kg
Rauno Mäkinen

Kreikk. -room. paini, 67 kg
Kyösti Lehtonen

Vapaapistooliammunta
Pentti Linnosvuo

Hopeaa

Nykyaikainen viisiottelu
Olavi Mannonen

Pronssia

400 m
Voitto Hellstén

Maraton
Veikko Karvonen

Pituushyppy
Jorma Valkama

Vapaapaini, 62 kg
Erkki Penttilä

Vapaapaini, yli 87 kg
Taisto Kangasniemi

Nyrkkeily, 57 kg
Pentti Hämäläinen

Voimistelu, joukkuekilpailu
Berndt Lindfors, Kalevi Suoniemi, Martti Mansikka, Onni Lappalainen, Olavi Leimuvirta, Raimo Heinonen

Soutu, perämiehiset neloset
Toimi Pitkänen, Veli Lehtelä, Reino Poutanen, Kauko Hänninen, Matti Niemi

Vapaakivääriammunta
Vilho Ylönen

Nykyaikainen viisiottelu
Wäinö Korhonen

Nykyaikainen viisiottelu, joukkuekilpailu
Olavi Mannonen, Wäinö Korhonen, Berndt Katter

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita