- 198 lajia
- 21 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Los Angeles USA, Moskova Neuvostoliitto

Montrealin kisojen turvajärjestelyt olivat äärimmäisen tiukat Münchenin tragedian takia.

22 Afrikan maata boikotoi kisoja, koska Etelä-Afrikka, Rhodesia ja Uusi-Seelanti olivat ilmoittautuneet mukaan. KOK sulki rasistista apartheid-politiikkaa harjoittavat Etelä-Afrikan ja Rhodesian kisoista. Sen sijaan Etelä-Afrikan urheilusaartoa rugbyottelulla rikkonutta Uutta-Seelantia ei suljettu kisoista.

Kisojen budjetti oli huonosti suunniteltu eikä rakennustöitä kontrolloitu, joten kisat tulivat maksamaan paikallisille veronmaksajille 1,5 miljardia dollaria. Kuningatar Elisabeth avasi kisat vielä keskeneräisellä stadionilla.

Lasse Viren teki historiaa uusimalla sekä 5 000 metrin että 10 000 metrin voitot. 10 000 metrillä Viren voitti ylivoimaisesti, mutta 5 000 metrillä hän joutui kirikamppailuun. Viren osallistui 5 000 metrin kisaa seuraavana päivänä myös maratonille jäljitelläkseen Emil Zatopekin urakkaa Helsingin vuoden 1952 olympiakisoissa. Viren sijoittui ensimmäisellä maratonillaan viidenneksi.

Pertti Ukkola toi Suomelle ensimmäisen painivoiton 20 vuoteen.

Pertti Karppinen aloitti olympiamitalien metsästämisen voittamalla yksikkösoudun. Montrealissa Karppinen ei tosin ollut lainkaan ennakkosuosikki, sillä hän selvisi finaaliin viimeisenä soutajana.

Nyrkkeilyn mitaliketju katkesi eikä suomalaisvoimistelijoita mahtunut joukkueeseen ollenkaan.

Tiesitkö että...

... Naisten koripallo, soutu ja käsipallo lisättiin olympiaohjelmaan.

... Maahockeyta pelattiin ensimmäistä kertaa olympiakisoissa tekonurmella.

... 14-vuotias Nadia Comaneci (ROM) sai eritasonojapuilla ensimmäisenä voimistelijana tuomareilta täydet 10,0 pistettä. Comaneci voitti kisoista kolme kultamitalia: neliottelun, puomin ja eritasonojapuut. Lisäksi hän voitti hopeaa joukkuekisassa ja pronssia permannolta. Olympiamenestyksestään Neuvostoliitto myönsi hänelle Sosialistisen työn sankari -arvonimen.

... Klaus Dibiasista (ITA) tuli ensimmäinen uimahyppääjä, joka saavutti kolme perättäistä kultamitalia ja joka saavutti olympiamitalin neljissä olympiakisoissa.

... Iso-Britannian Prinsessa Anne osallistui ratsastusjoukkueen jäsenenä toistaiseksi ainoana brittikuninkaallisena olympiakisoihin. Prinsessa Anne oli myös ainoa naiskilpailija, jolle ei suoritettu sukupuolitestiä.

... Kuuban Alberto Juantorenasta tuli ensimmäinen mies sitten vuoden 1906 välikisojen, joka voitti sekä 400 metriä että 800 metriä samoissa kisoissa.

... Punaisen armeijan majuri Boris Onistshenko voitti brittiläisen kersantin Jim Foxin nykyaikaisen viisiottelun miekkailussa. Kisan jälkeen Fox huomautti tuomareille, että Onistshenko onnistui saamaan pisteitä, vaikka hän ei koskenutkaan miekallaan mihinkään. Tarkemmassa tarkastelussa huomattiinkin, että Onistshenko oli viritellyt miekkaansa niin, että se antoi osuman, kun sen päähän koski kädellään.

... Yhdysvaltalaiset voittivat kaksitoista miesten uinnin kolmestatoista finaalista. Ainoastaan britti David Wilkie iski kiilaa amerikkalaisrintamaan. Naisten puolella Itä-Saksa voitti yksitoista finaalia kolmestatoista. Itä-Saksan Kornelia Ender, joka oli Münchenin kisoissa voittanut neljä kultaa, rikkoi finaalissa 100 metrin vapaan ME-ajan kymmenennen kerran. Vuonna 1990 Ender kertoi, että hänelle oli urheilu-uransa aikana annettu säännöllisesti pistoksia, joiden sisältöä ei hänelle kerrottu.