2000 Sydney, Australia 15.9. - 1.10.

- 199 osallistujamaata
- 10 651 urheilijaa (4069 naista, 6582 miestä)
- 71 suomalaisurheilijaa
- 300 lajia
- 29 urheilumuotoa
- muut hakijakaupungit: Beijing CHN, Berliini GER, Istanbul TUR, Mancherter GBR

Sydneyn kisat olivat kaikkien aikojen suurimmat, sillä niihin osallistui peräti 19 651 urheilijaa 300 eri lajiin.

Aboriginaalitaustainen Cathy Freeman (AUS) sytytti olympiatulen ja symbolisoi näin toivetta saada sovinto australialaisten ja aboriginaalien välille. Freeman voitti kymmenen päivää myöhemmin kultaa 400 metrillä.

Suomi voitti ensimmäistä kertaa vuoden 1984 enemmän kuin yhden kultamitalin kesäkisoissa. Arsi Harju nousi yllätysvoittajaksi kuulantyönnössä ja Thomas Johanson - Jyrki Järvi voitti uuden 49er-purjehdusluokan.

Myös Juha Hirven hopea oli harvinainen, sillä se oli ensimmäinen suomalainen ampumamitali 16 vuoteen.

Tiesitkö että...

... Ensimmäistä kertaa urheilijoilta otettiin EPO- ja veritestejä. Maailman antidopingtoimikunta WADA oli ensimmäistä kertaa kisojen dopingtestauksen valvojana.

... Triathlon ja taekwondo sekä naisten nykyaikainen viisiottelu ja painonnosto lisättiin olympiaohjelmaan.

... Vasta 17-vuotias Ian Thorpe (AUS) ui 400 metrin vapaan kultaa uudella ME-ajalla. Lisäksi Thorpe voitti kultaa 4x100 ja 4x200 metrin viesteissä ja hopeaa 200 metrin vapaassa. Thorpen lisäksi kolmeen kultaan pääsivät uimarit Lenny Krayzelburg, Inge de Bruijn ja Jennifer Thompson sekä pyöräilijä Leontien Zijlaard-van Moorsel.

... Marion Jones (USA) paransi Fanny Blankers-Koenin vuoden 1948 saavutusta ja voitti peräti viisi mitalia yleisurheilussa. Jones voitti kultaa 100 m, 200 m ja 4x400 m viestissä ja pronssia pituudessa ja 4x100 m viestissä. Vuonna 2008 Jones myönsi käyttäneensä tuohon aikaan dopingia ja luovutti takaisin kaikki Sydneyn kisoissa saavuttamansa mitalit. Jones sai tuomioistuimelle valehtelusta puolen vuoden vankeustuomion.

... Etelä- ja Pohjois-Korea marssivat yhdessä saman lipun alla.

... Neljä urheilijaa Itä-Timorista osallistuivat kisoihin yksittäisinä urheilijoina. He kilpailivat olympialipun alla.

... Kolumbia ja Vietnam saavuttivat ensimmäiset olympiamitalinsa. Kolumbian mitalin (kultaa) toi Maria Isabel Urrutia painonnostosta ja Vietnamin (hopeaa) Hieu Ngan Tran taekwondosta. Myös ensimmäinen srilankalainen nainen voitti mitalin: Susanthika Jayasinghe pronssia 200 metrillä.

... Kisojen paras urheilija oli sama kuin neljä vuotta aikaisemmin: venäläinen voimistelija Aleksei Nemov, joka otti tälläkin kertaa saman määrän mitaleja: kaksi kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia.

... Iso-Britannian Steven Redgravesta tuli ensimmäinen soutaja, joka voitti kultamitalin viisissä perättäisissä olympialaisissa.

Suomalaiset
2 kultaa, 1 hopea, 1 pronssi

Kultaa

Kuulantyöntö
Arsi Harju

Purjehdus, luokka 49er
Thomas Johanson - Jyrki Järvi

Hopeaa

Pienoiskivääriammunta, 3x40 ls
Juha Hirvi

Pronssia

Kreikk. -room. paini, 76 kg
Marko Yli-Hannuksela

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita