Pekingin Ankkalammikko

Sauna-ilta kiinalaisittain

julkaistu 09.08.2008 klo 14.52

Pekingissä rikottiin perjantaina saunomisen maailmanennätys. Kylään rakennettuun ulkoilmasaunaan oli kokoontunut peräti yli 90 000 innokasta hikoilijaa. Samoille lauteille mahtuivat muun muassa George Bush, Vladimir Putin, herra Hu, Matti Vanhanen ja keitä meitä siellä nyt olikaan?

Meille suomalaisille saunominen on tietysti tuttua puuhaa, mutta itse pidän henkilökohtaisesti enemmän kuumista ja kuivista, vähintään 80 asteen löylyistä. Jonkinlainen vilvoittelutilakin olisi hyvä olla samassa yhteydessä. Mieluiten järvi.

Pekingin sauna muistuttikin enemmän turkkilaista versiota Suomen sukulaisestaan. Lämpöä ja kosteutta piisasi, ja hiki irtosi, mutta ainoat vilvoittelukeinot olivat vesipullo tai kisapassin muuntaminen viuhkaksi. Vaatteitakaan kun ei viitsinyt tv-kameroiden vieressä vähentää, ettei olisi mennyt viuhahduksen puolelle.

Voi niitä onnekkaita ylälauteilla, jotka osuivat samaan linjaan stadionin päässä liehuvan Kiinan lipun kanssa. Siihen oli nimittäin suunnattu jonkinlaisella tuulikoneella melkoisia bofooreita. Kivastihan se lepatti.

Kiinalaisen saunan lämmityksessä käytettiin muuten ilmaan ammuttua ruutia ja valtavaa soihtua. Saunafestivaalin suurimpina löylymestareina toimivat Kobe Bryant ja Roger Federer. Kun heidän kasvonsa ilmestyivät suurelle valotaululle, alkoi kansa huutaa löylyä lissäää...

Valot pois

Ensimmäiset paikan päällä koetut olympiakisojen avajaiset olivat kyllä mieleenpainuva kokemus. Se tuli selväksi, että kiinalaiset ovat mestareita suurten massojen samanaikaisessa liikutuksessa.

Ainoat virheet upeassa show’ssa saattoi huomata vain niitä erittäin tarkasti kytännyt katsoja. Voi sitä ledimies-parkaa, jonka valot eivät syttyneetkään palamaan nappia painamalla, kuten tuhannella kaverilla siinä ympärillä. Milloin tunsit itsesi erilaiseksi?

Samoin kävi myös yhdelle kolmesta, taivaalla vaijereiden varassa leijuneesta astronautista. Se ei välttämättä ollut parasta mahdollista mainosta Kiinan avaruustekniikalle?

Täytyy myöntää, että tunnelma stadionilla laski jossain määrin, reilut kaksi tuntia kestäneen urheilijoiden paraatin aikana. En siis ihmettele enää Bror-Erik Walleniuksen vastausta, kun häneltä tiedusteltiin osallistumisesta avajaisjuhlaan.

Omien sanojensa mukaan jo vuodesta 1896 kaikkia olympiakisoja paikan päällä seurannut Bubi totesi, että se on viimeinen paikka, jossa hän aikoo perjantai-iltansa viettää. Stadin huuhkaja suosii viileämpiä stadioneita.

Inka Henelius, Peking

Aiemmat:

Ajankohtaisia urheiluaiheita