Pekingin Ankkalammikko

Tetristä liikenteessä

julkaistu 03.08.2008 klo 14.17

YLEllä on ollut tapana palkata suurkisoihin aina muutama paikallinen autokuski, viemään toimittajia ja kuvaajia kuvauspaikoille. Julkisilla kulkeminen painavan kaluston kanssa kun on kaikkea muuta kuin kätevää Pekingin kaltaisessa liikenne-tetriksessä.

Tetristä siksi, että kaistoilta toisille poukkoillessa, kaikki aukot täytetään.

Tällä kertaa yksi kiinalaisista kuskeistamme on Michael. Kiinalaiselta nimeltään Zhang Wei Tao, mutta Kiinassa lähes kaikilla on myös englanninkielinen nimi.

Hotellimme vastaanotossa työskentelevät esimerkiksi Susan Liu ja Sarah Wang. Olen myös kuullut kiinalaisista miehistä nimeltä John Wayne sekä Elvis Li.

Li:stä tulikin mieleen, että se on muuten maailman suosituin sukunimi. Kiinasta löytyy peräti 90 miljoonaa Li:tä. Tämän tiesi aikoinaan jo raadollinen sotapäällikkö Tsingis Khan, jolta kysyttiin kuinka hän aikoo valloittaa Pohjois-Kiinan?

- Tapan kaikki Wang, Li, Zhang ja Liu -nimiset. Loput eivät ole enää ongelma, kuului vastaus.

Täyspotti

Takaisin Michaeliin, joka on osoittautunut huippukuskiksi. Liikennejärjestelyt muuttuvat päivittäin ja siitä mistä eilen sai mennä, ei ole enää tänään kulkua.

Yhtenä päivänä yritimme löytää pääsytietä noin viiden kilometrin päässä pressikeskuksesta sijaitsevaan puistoon.

U-käännöksiä tuli viisi, tiesulkuja kutakuinkin kymmenen ja ainoastaan Michaelin puheenlahjoilla pääsimme läpi toisesta mokomasta. Matka oikealle portille kesti lopulta 1,5 tuntia, kun paluumatkaan meni 10 minuuttia.

Michael on siis hyvä jätkä, mutta mitä hänestä tiedetään? Hän työskentelee vakituisesti amerikkalaisen liikemiehen autonkuljettajana, mutta koska hänen pomonsa on mukava, sai hän pitää työstään vapaata työskennelläkseen olympiakisojen ajan YLElle.

Kunnon autokuskeille tyypilliseen tapaan Michaelilla ei ole tapana höpötellä turhia, vaikka kielitaitoa riittäisikin.

Se on kuitenkin selvinnyt, että Michaelilla on kaksi tyttöystävää. Toinen on kiinalainen ja toinen filippiiniläinen. Ja kiinalainen on kuulemma parempi. Michael asuu yksin ja juo kaksi olutta, kun menee illalla kotiin.

Viiden viikon aikana Michael ehtii varmasti tulla enemmänkin tutuksi, ja hänellä riittänee jatkossa paljon kerrottavaa suomalaisista toimittajista ja kameramiehistä. Kuten sillä venäläisellä autokuskilla, joka palveli meitä jääkiekon Moskovan MM-kisoissa.

Kisojen viimeisenä päivänä hän vei nimiinsä kaksi viikkoa kasvaneen kisaveikkauspotin, jossa oli rahaa noin 600 euroa. Ilmeisesti korkeampi voima päätti silloin, ettei YLE maksanut kuskeille tarpeeksi kipurahoja…

Inka Henelius, Peking

Aiemmat:

Ajankohtaisia urheiluaiheita