Pekingin olympiakisat 2008, Ratsastus

Kyrklund ja Max kouluratsastuksen finaaliin

päivitetty 16.08.2008 klo 19.24

Kyra ja Max selvittivät tiensä tiistain finaaliin
Kuva: YLE

Kyra Kyrklund ratsasti ruuna Maxilla kymmenenneksi Pekingin olympialaisten Sha Tinin ratsastuspaikalla Hongkongissa tuloksella 69,720 prosenttia maksimipisteistä semifinaalissa, joka ratsastettiin ohjelmassa GP special.

Kyseessä oli toinen henkilökohtainen karsinta, jonka tulos otetaan huomioon samanarvoisena tiistain finaalin tulosten kanssa mitaleita ratkottaessa.

Tulos on alle ratsukon parhaan tason. Max oli radalla tahdikas, lennokas, rento ja kuuliainen ja teki mm. todella hienot laukkapiruetit ja passaget, mutta harmillinen virhe siirryttäessä lisättyyn raviin verotti pistetiliä ankarasti Maxin lähtiessäkin laukkaan.

- Max oli tänään vähän väsähtäneempi kuin GP:ssä, jouduin tyrkkäämään vähän sen takaosaa ulos ja käytin sisäpohjetta liian paljon juuri siinä kohtaa, missä GP:ssä siirrytään laukkaan. Sitten ajattelin heti, että jeesus christ, miksi mä noin tein, Kyrklund harmittelee.

- Laukanvaihdoissa tuli myös yksi virhe jokaisessa askeleessa, mutta sen mä laitan vähän hevosen nimiin, ensimmäinen virhe oli mun ja toinen sen, hän jatkaa,

Olympiajohtoon ratsasti odotetusti Saksan Isabell Werth, 39, hevosella Satchmo tuloksella 75.200 %. Ratsukko teki parhaan tuloksen myös torstain GP:ssä. Toisena on Hollannin Anky van Grunsven, 40, ja Salinero niukalla erolla prosentein 74,960.

Henkilökohtaisesta kilpailusta odotetaan näiden kahden kouluareenoita kauan hallinneen naisen kaksintaistelua. Kun ratsastajattaret ovat kohdanneet toisensa kisa-areenoilla, Werth on usein ottanut voiton GP specialissa saksalaisen tarkkana teknisenä taiturina, kun taas van Grunsven on ollut taiteellisen GP vapaaohjelman mestari.

Saksan kouluratsastuksen kuningattarella, Werthillä, 39, on henkilökohtaisen kullan ohella kuusi muuta olympiamitalia. Hollannin van Grunsvenillla, 40, on myös seitsemän olympiamitalia. Hallitseva olympiavoittaja on saanut henkilökohtaista kultaa kahdesti perättäin, Ateenassa kultaratsuna oli myös Salinero.

Tiistaina ratkaisevat GP-vapaaohjelmat

Henkilökohtaiset mitalit ratkaistaan yhteistuloksella GP specialista ja tiistain GP vapaaohjelmasta. Molempien päivien kokonaistulosprosentit lasketaan yhteen ja niistä otetaan keskiarvo, joka määrää paremmuusjärjestyksen. Tasapisteissä paremmuusjärjestyksen ratkaisevat vapaaohjelmassa saadut taiteelliset pisteet.

Kyrklund ratsastaa Maxilla jazzahtavan Cabaret-musikaalin säveliin tehdyn vapaaohjelmansa, joka on aikaisemmin saanut erittäin hyvän vastaanoton sekä tuomareilta että yleisöltä. Ohjelman on tuottanut ja sovittanut konserttikitaristi ja säveltäjä Michael Conn yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa. Michael Conn on Maxin toisen omistajan, Yvette Connin, veli.

Vapaaohjelmassa ratsastetaan kaikki GP-tason liikkeet, mutta vapaassa järjestyksessä ja valitun musiikin tahtiin sovitettuina. Puolet pisteistä tulee teknisestä osaamisesta ja puolet taiteellisesta vaikutelmasta. Taiteellisissa pisteissä arvostellaan mm. koreografia sekä musiikki ja sen tulkinta. Huomio kiinnitetään myös hevosen tahdikkaaseen liikkumiseen sekä ratsastajan ja hevosen väliseen sopusointuun.

Pisteitä saa myös ohjelman teknisen vaikeusasteen nostamisesta. Suomalaisella kotikatsomolla on harvinainen ilo nähdä Kyrklundin tiistain ratsastus todennäköisesti suorana lähetyksenä FST5-kanavalla, onko ohjelmassa joitakin teknisiä hienouksia, jotka kannattaa pistää erityisesti merkille?

- Saa nähdä miltä Max tuntuu, tavallisesti teen mm. laukkapiruetit yhdellä kädellä ratsastaen ja passaget sulkutaivutuksessa. Kokonaisuus on kaikkein tärkein, ei joku tietty osa, Kyrklund kertoo.

Kyrklund on ratsastanut kolme kertaa olympialaisissa viidennelle sijalle. Tämän lisäksi hänellä on hallussaan MM-hopeaa sekä maailmancupin finaalin voitto. Maxilla hän on ollut tänä ja viime vuonna maailmancupin finaaleissa 3. ja 4. sijalla sekä GP:ssä että GP vapaaohjelmassa.

YLE

Ajankohtaisia urheiluaiheita