Pekingin olympiakisat 2008, Triathlon

Gomez Noya on kulkenut kivisen tien triathlonin mestarisuosikiksi

päivitetty 25.06.2008 klo 16.19

Triathlon. Kuva: EPA

Espanjalaistriathlonisti Javier Gomez Noya on taisteli kuusi vuotta Espanjan urheiluviranomaisten kanssa, jotka eväsivät hänen kilpailulisenssinsä sydämen vajaatoiminnan takia. Gomez Noya ei kuitenkaan luovuttanut kilpailu-uransa suhteen ja on nyt suurin kultamitalisuosikki Pekingissä.

- Olen ylittänyt monia esteitä. Jotkut ovat auttaneet, jotkut eivät. En kuitenkaan halua enää taistella kenenkään kanssa, vaan katsoa tulevaisuuteen, 25-vuotias triathlonin maailmanmestari toteaa.

Gomez Noyan ongelmat alkoivat rutiininomaisen lääkärintarkastuksen jälkeen vuonna 2000. Espanjan urheiluneuvosto epäsi hänen kansainvälisen kilpailulisenssin "epänormaalin sydänläpän" vuoksi.

Vuonna 2003 yksityisten lääkärien avulla Gomez Noya sai kuitenkin todistettua kykenevänsä kilpailemaan. Samana vuonna hän voitti alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Gomez Noyaa ei valittu Espanjan olympiajoukkueeseen Ateenan kisoihin vuonna 2004 ja vuonna 2005 Espanjan urheiluneuvosto kielsi häntä kilpailemasta kotimaassa tai ulkomailla. Kilpailukielto kesti helmikuuhun 2006.

- Mielestäni espanjalaiset viranomaiset epäonnistuivat minun tapauksessa. Käyn tarkastuksissa kuukausittain ja sydänlääkärien mukaan pystyn kilpailemaan ongelmitta, Gomez Noya sanoo.

- En ole koskaan edes miettinyt lopettamista.

Paluun jälkeen espnajalainen on ollut lyömätön. Hän voitti triathlonin maailman cupin vuosina 2006 ja 2007. Tänä vuonna hän on voittanut kaikki maailman cupin kisat sekä kesäkuussa käydyt MM-kisat. Pekingiin hän lähtee suurimpana voittajasuosikkina.

Gomez Noya, pyöräilijä Lance Armstrongin ja juoksija Haile Gebrselassien suuri ihailija, ei kuitenkaan suostu murehtimaan paineista

- Paineet voi kääntää positiiviseksi voimavaraksi. Nämä ovat ensimmäiset olympialaiseni ja on vain toivottava, että kokemattomuus ei käänny itseä vastaan.

- Yhdessä kilpailussa voi käydä mitä vaan, erityisesti näin taktisessa lajissa, jossa voittajaksi ei suinkaan selviydy aina kovimmassa kunnossa oleva kilpailija.

YLE-Reuters

Ajankohtaisia urheiluaiheita