Pekingin olympiakisat 2008, Uintilajit

Avovesiuinnin ensimmäinen kulta Venäjälle

päivitetty 20.08.2008 klo 12.18

Avovesiuintia Kuva: YLE

Ensimmäistä kertaa olympialaisten ohjelmassa kilpailtu avovesiuinti päättyi naisten 10 kilometrin matkalla Venäjän Larisa Iltshenkon voittoon.

Iso-Britannian panos historiallisessa kisassa oli vahva, sillä Keri-Anne Payne ylsi hopealle puolitoista sekuntia Iltshenkon perässä ja pronssia otti saman maan Cassandra Patten.

Kisassa oli pitkään ainekset jopa Iso-Britannian kaksoisvoitolle, sillä Payne ja Patten johtivat kisaa lähes loppuun asti. Iltshenkon loppukiri riitti kuitenkin kärkeen. Venäläisen taktiikka olikin antaa brittikaksikon tehdä kärjessä rankin työ.

- Tämä on kilpailu, lopulta paras urheilija voittaa. Tein kyllä töitä ihan yhtä paljon kuin muutkin, Iltshenko tähdentää.

Iltshenkon tavaramerkiksi muodostunut taktiikka on tuottanut tulosta aikaisemminkin. Hän on voittanut viisi maailmanmestaruutta viiden kilometrin matkalla ja kolme kympillä.

Mitalisijaa tavoiteltiin keinoja kaihtamatta

Avovesiuinti on lajina varsin fyysinen, eikä siinä kontakteilta vältytä. Maaliin tultua pronssimitalisti Cassandra Patten suivaantui neljänneksi jääneelle Saksan Angela Maurerille, tämän kiskottua häntä jaloista.

- Ärsyttää todella! Tuollainen on todella epäurheilijamaista, enkä ikinä syyllistyisi samanlaiseen. En voisi edes kuvitella jonkun tekevän tuollaista. Onneksi minulla on nyt mitali ja hänellä ei, se tieto riittää minulle, Patten sähisee.

Kuudenneksitoista ilman vasenta jalkaa

Periksiantamattomuutta ja olympiahenkeä avovesiuinnin lähdössä ilmensi Etelä-Afrikan Natalie du Toit. Lähes puolitoista minuuttia voittajasta jäänyt du Toit ui ilman vasenta amputoitua jalkaansa. Amputoitu urheilija menetti jalkansa auto-onnettomuudessa 2001.

Ateenan paralympialaisissa 2004 Natalie du Toit ui altaassa viisi kultaa ja yhden hopean.