Jarmo Lampelan elokuva keskiviikkona 19.3.2003 klo 20.00 TV2
Kai ja Pasi

Elina ja Juha

Sairaalassa

Elina ja Kai

Aleksi ja Kai

Kai ja Pasi

Veneellä
Pidetty hiljainen mies"Miksi kukaan ei huomaa, että toisella on hätä?"

Kai on pidetty, eronnut yksinhuoltaja. Hän hoitaa poikaansa ja työtään sekä siinä sivussa entisen vaimon maanis-depressiivistä Aleksi-veljeä.

Kai on hiljainen - ongelmiensa suhteen. Kauan sitten ovat sanat loppuneet, kun vaimo ilmoitti haluavansa olla hetken yksin ja alkoikin sitten seurustella miehen kanssa, joka on reilu, mutta tanssii.

Pikku hiljaa ympäristön paineet, vaimon lähtö, hiljaisuus, ja tahaton, ymmärtämätön väkivalta sekä olemattomat keinot hellyyden ilmaisemiseksi ovat Kaille liikaa. Jotain napsahtaa. Viinan voimalla Kai ottaa aseen ja lähtee hakemaan oikeutusta.

Ohjaajaksi vuonna -92 valmistunut Jarmo Lampela on ohjannut ja käsikirjoittanut tämän vuonna 1995 valmistuneen elokuvan. Idea oli muhinut hänen alitajunnassaan jo pitkään.
- Aika usein tuli lehdissä eteen johonkin pikku-uutisiin hautautunut juttu perhesurmaajasta, Lampela kertoo. - Sit kun joku iltapäivälehti repäisee jutun lööppeihin, naapurit kuvaavat surmaajaa usein hiljaiseksi, kaikkien kanssa toimeentulevaksi, hyväksi perheenisäksi. Ja sit vasta aletaan muistella, että olihan sillä tosin aina ase auton takakontissa. Mua kiinnosti ne asiat, jotka ajavat pidetyn hiljaisen miehen perhesurmaan. Miksi kukaan ei huomaa, että toisella on hätä.

Jarmo Lampela palkittiin nyt uusintana nähtävästä elokuvastaan vuonna 1995 Tampereen kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla. Palkintoperusteissa sanottiin elokuvassa olevan "suomalaista kerrontaa ja näyttelemistä suomalaisimmillaan ja parhaimmillaan; hienovaraista ja älykästä huumorinkäyttöä draaman aineksina".

kuvaaja Harri Räty palkittiin samoilla juhlilla parhaasta kuvauksesta. Palkinto annettiin tekijälle, "jonka hallitusti levoton kamera tunkeutuu tilanteisiin ja tulee osaksi elokuvan mielentilaa".

Lampelan ohjaamat elokuvat Sairaan kaunis maailma ja Joki ovat myös keränneet palkintoja. Lampelan kolmas pitkä elokuva, Eila, on juuri saanut ensi-iltansa. Kakkosella Lampelan ohjaustöistä muistetaan Pappa rakas ja Siperian nero.

Kain roolin tulkitsee hienosti Heikki Paavilainen ja lopulta Kain pelastajaksi tulevan Aleksin Ilkka Koivula. Muissa rooleissa ovat Reino Myllyvirta (Oskari), Irja Martikainen (Elina) ja Jyri Ojansivu (Pasi). Elokuvan ovat tuottaneet Lasihelmi Filmi Oy, Eurooppa Neljä ja TV2 Draama.

(es. 26.4.1995)