S u o m e n G a s t r o n o m i e n S e u r a r y La Société des Gastronomes Finlandais Helsingin Kulinaarinen Instituutti, Helsinki * * * * * * * * * * * * * * * * * M E N U Aperitif Schloss Reinhartshausen Riesling Spätlese 2003 * * * Geron smetanasilli Heringstipp Molitor Riesling Brut 2002, Markus Molitor * * * Hapankaali-perunakeitto Sauerkraut-Kartoffelsuppe Prinz von Preussen Riesling Qualitätswein 2003, Schloss Reinhartshausen * * * Gulassi vasikasta, spätzle Gulash mit Spätzle Zeltinger Himmelreich Rieslling Kabinett Feinherb 2002, Markus Molitor * * * Rahkakohokas, kuuma kirsikkakastike Quarksouffle, Kirschsauce * * * * * * * * * * * * * * * * * |
Geron smetanasilli 4 kpl matjessillifile 1 l smetana 1 kpl sipuli 2 kpl omena 2 kpl etikkakurkku 2 kpl laakerinlehti suolaa valkopippuria vastajauhettua1. Leikkaa sillit noin 2 cm:n puituisiksi paloiksi 2. Kuori sipulit, omena ja etikkakurkut. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja omenat ohuiksi paloiksi. Halkaise etikkakurkut ja viipaloi. 3. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää laakerinlehdet. Mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla. Anna maustua yön yli. 4. Tarjoa keitetyn perunan tai tumman leivän kanssa. Hapankaalikeitto (6 annosta) 1 kpl purjosipuli 60 g voi 150 g perunakuutiot raakoja 450 g hapankaali 1 l hyvä lihaliemi 3 rkl sherryetikka 2,5 dl kerma 0,5 tl kumina jauhettua 2 kpl laakerinlehti 5 kpl katajanmarja suolaa pippuria1. Pese purjo hyvin ja leikkaa se hienoiksi suikaleiksi. Kypsennä suikaleet paksupohjaisessa kattilassa voissa. Älä ruskista! 2. Lisää kattilaan peruna ja hapankaali, laakerinlehti ja katajanmarjat. Anna hautua noin 3 minuuttia. 3. Kaada lihaliemi ja etikka keittoainesten päälle kattilaan ja anna keiton kiehua noin 10 minuuttia. 4. Lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä hetki. 5. Poista laakerinlehdet ja katajanmarjat. 6. Kaada keitto tehosekoittimeen, soseuta se ja siivilöi lopuksi. Tarjoa kuumilta lautasilta. Gulassi vasikasta 1 kg vasikanliha kuutioita 3 x 3 cm 2 kpl sipuli suikaloitu 300 g sieni esim. tatteja 50 g voi 1 tl paprikajauhe 10 kpl katajanmarja 0,5 l lihaliemi tumma 2 dl smetana suolaa valkopippuria vastauhettua1. Lämmitä lihaliemi. 2. Pistä voi kuumaan kattilaan ja lisää sipulisuikaleet ja paprikajauhe. 3. Lisää lihakuutiot ja sekoita, kunnes liha ruskistuu. 4. Mausta suolalla ja pippurilla. 5. Lisää kattilaan kuuma liemi ja loput mausteet. 6. Leikkaa sienet kuutioiksi, ruskista ja lisää muiden ainesten joukkoon. 7. Kypsyttele miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia kunnes liha on kypsää. 8. Lisää smetana. 9. Tarjoa gulassi spätzlen kanssa. Spätzle 500 g vehnäjauho 5 kpl kananmuna 2 dl vesi suolaa1. Pane vehnäjauhot kulhoon ja lisää kananmunat. 2. Sekoita puukauhalla ja lisää vesi ja suola. 3. Sekoita massaa niin kauan että siinä näkyy selvästi ilmakuplia. 4. Purista massa spätzlepuristimen läpi runsaaseen, voimakkaasti kiehuvaan ja suolattuun veteen. 5. Kiehauta spätzleä kunnes ne nousevat pinnalle, noin 2 minuuttia. Nosta ne vedestä reikäkauhalla lautasen päälle. 6. Paista spätzlet voissa juuri ennen tarjoilua. Rahkakohokas (4-5 annosta) 125 g rahka hieman voita 0,75 dl sokeri 0,5 dl sokeri kohokasvuokaan 2,5 tl maizena 2 rkl vaniljasokeri 0,5 kpl sitruuna raastettu kuori 1 kpl kananmuna 1,5 dl maito1. Voitele 4-5 kohokasvuokaa huolellisesti sisäpuolelta voilla ja sokeroi. 2. Sekoita rahka, 0,75 dl sokeria, maizena, vaniljasokeri, raastettu sitruunankuori sekä munankeltuainen ja maito. 3. Vatkaa munanvalkuainen ja 0,5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahkamassa varovasti käännellen. 4. Paista kohokasvuoissa 180ºC:ssa uunissa noin 20 minuuttia. 5. Tarjoa kohokas suoraan vuoista. Marja-hedelmäkastikkeet 800 g esimerkiksi: hapankirsikoita paino on perattu paino mansikoita vadelmia punaherukoita ananasta aprikoosia persikoita kiiviä tms. 2 dl sokeriliemi 1 kpl sitruunan mehu1. Pese, kuivaa, perkaa tai esikäsittele raaka-aine asiaankuuluvalla tavalla. 2. Laita tehosekoittimeen yhdessä sokeriliemen ja sitruunamehun kanssa, aja sileäksi ja siivilöi tarvittaessa. |