www.yle.fi

ETUSIVULLE >>



S u o m e n   G a s t r o n o m i e n   S e u r a   r y
La Société des Gastronomes Finlandais

Helsingin Kulinaarinen Instituutti, Helsinki


  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

M E N U


Aperitif
Schloss Reinhartshausen Riesling Spätlese 2003

* * *

Geron smetanasilli
Heringstipp
Molitor Riesling Brut 2002, Markus Molitor

* * *

Hapankaali-perunakeitto
Sauerkraut-Kartoffelsuppe
Prinz von Preussen Riesling Qualitätswein 2003, Schloss Reinhartshausen

* * *

Gulassi vasikasta, spätzle
Gulash mit Spätzle
Zeltinger Himmelreich Rieslling Kabinett Feinherb 2002, Markus Molitor

* * *

Rahkakohokas, kuuma kirsikkakastike
Quarksouffle, Kirschsauce

  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  



Geron smetanasilli

4 kpl	matjessillifile
1 l	smetana
1 kpl	sipuli
2 kpl	omena
2 kpl	etikkakurkku
2 kpl 	laakerinlehti
	suolaa
	valkopippuria	vastajauhettua
1. Leikkaa sillit noin 2 cm:n puituisiksi paloiksi
2. Kuori sipulit, omena ja etikkakurkut. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi ja omenat ohuiksi paloiksi. Halkaise etikkakurkut ja viipaloi.
3. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää laakerinlehdet. Mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla. Anna maustua yön yli.
4. Tarjoa keitetyn perunan tai tumman leivän kanssa.



Hapankaalikeitto
(6 annosta)

1 kpl 	purjosipuli
60 g	voi
150 g 	perunakuutiot	raakoja
450 g 	hapankaali
1 l	hyvä lihaliemi
3 rkl 	sherryetikka
2,5 dl	kerma
0,5 tl	kumina		jauhettua
2 kpl	laakerinlehti
5 kpl	katajanmarja
	suolaa
	pippuria
1. Pese purjo hyvin ja leikkaa se hienoiksi suikaleiksi. Kypsennä suikaleet paksupohjaisessa kattilassa voissa. Älä ruskista!
2. Lisää kattilaan peruna ja hapankaali, laakerinlehti ja katajanmarjat. Anna hautua noin 3 minuuttia.
3. Kaada lihaliemi ja etikka keittoainesten päälle kattilaan ja anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
4. Lisää kerma ja anna keiton kiehua vielä hetki.
5. Poista laakerinlehdet ja katajanmarjat.
6. Kaada keitto tehosekoittimeen, soseuta se ja siivilöi lopuksi. Tarjoa kuumilta lautasilta.



Gulassi vasikasta

1 kg 	vasikanliha	kuutioita 3 x 3 cm
2 kpl	sipuli		suikaloitu
300 g 	sieni		esim. tatteja
50 g 	voi			
1 tl	paprikajauhe
10 kpl	katajanmarja
0,5 l	lihaliemi		tumma
2 dl	smetana
	suolaa
	valkopippuria	vastauhettua
1. Lämmitä lihaliemi.
2. Pistä voi kuumaan kattilaan ja lisää sipulisuikaleet ja paprikajauhe.
3. Lisää lihakuutiot ja sekoita, kunnes liha ruskistuu.
4. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Lisää kattilaan kuuma liemi ja loput mausteet.
6. Leikkaa sienet kuutioiksi, ruskista ja lisää muiden ainesten joukkoon.
7. Kypsyttele miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia kunnes liha on kypsää.
8. Lisää smetana.
9. Tarjoa gulassi spätzlen kanssa.



Spätzle

500 g 	vehnäjauho
5 kpl	kananmuna
2 dl	vesi
	suolaa
1. Pane vehnäjauhot kulhoon ja lisää kananmunat.
2. Sekoita puukauhalla ja lisää vesi ja suola.
3. Sekoita massaa niin kauan että siinä näkyy selvästi ilmakuplia.
4. Purista massa spätzlepuristimen läpi runsaaseen, voimakkaasti kiehuvaan ja suolattuun veteen.
5. Kiehauta spätzleä kunnes ne nousevat pinnalle, noin 2 minuuttia. Nosta ne vedestä reikäkauhalla lautasen päälle.
6. Paista spätzlet voissa juuri ennen tarjoilua.



Rahkakohokas
(4-5 annosta)

125 g	rahka
	hieman voita
0,75 dl	sokeri
0,5 dl	sokeri		kohokasvuokaan
2,5 tl	maizena
2 rkl	vaniljasokeri
0,5 kpl	sitruuna		raastettu kuori
1 kpl	kananmuna	
1,5 dl	maito
1. Voitele 4-5 kohokasvuokaa huolellisesti sisäpuolelta voilla ja sokeroi.
2. Sekoita rahka, 0,75 dl sokeria, maizena, vaniljasokeri, raastettu sitruunankuori sekä munankeltuainen ja maito.
3. Vatkaa munanvalkuainen ja 0,5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahkamassa varovasti käännellen.
4. Paista kohokasvuoissa 180ºC:ssa uunissa noin 20 minuuttia.
5. Tarjoa kohokas suoraan vuoista.



Marja-hedelmäkastikkeet

800 g	esimerkiksi:	
	hapankirsikoita	paino on perattu paino
	mansikoita
	vadelmia
	punaherukoita
	ananasta
	aprikoosia
	persikoita 
	kiiviä tms.
2 dl 	sokeriliemi
1 kpl 	sitruunan mehu
1. Pese, kuivaa, perkaa tai esikäsittele raaka-aine asiaankuuluvalla tavalla.
2. Laita tehosekoittimeen yhdessä sokeriliemen ja sitruunamehun kanssa, aja sileäksi ja siivilöi tarvittaessa.