www.yle.fi

ETUSIVULLE >>



K o k k i k l u b i
Tuusula yksityiskoti


  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

M E N U

Tryffeliöljyllä silattu maa-artisokkacappuccino

Petit Chablis 2004

* * *

Jänistä leivinuunissa ja lanttukakku

Cotes du Rhone Guigal

* * *

Vadelmia marsalaviinissä ja zabaoine

  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  



MAA-ARTISOKKACAPPUCCINO

1 kg	maa-artisokka	1 kpl jätetään keittämättä 
1 kpl	sipuli		keltasipuli
2 kpl	peruna
1 l	kasvisliemi	
1 dl	sherry		fino
1 dl	kerma		
1 dl	rypsiöljy	
2 dl	maito		rasvatonta
	suolaa
	mustapippuria
	tryffeliöljyä
1. Kuori ja lohko maa-artisokat ja perunat, kuori ja silppua sipuli hienoksi.
2. Keitä maa-artisokat, sipuli ja peruna kypsiksi kasvisliemessä noin 20 min. Jätä yksi maa-artisokka keittämättä.
3. Soseuta hienoksi, lisää sherry ja kerma. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä tai vedellä. Mausta
4. Kuumenna maito ja vatkaa kuohkeaksi, kuori maa-artisokka ja leikkaa siitä ohuita lastuja. Uppopaista lastut öljyssä kauniin vaaleanruskeiksi. ja rapeiksi. Valuta.
5. Jaa keitto lautasille, kaada varovasti päälle maitovaahtoa, mausta muutamalla tipalla tryffeliöljyä ja koristele maa-artisokkalastuilla.



JÄNISPAISTI

1 kpl 	jänis
	voita
	suolaa
	pippuria
1. Otetaan yksi veljen pyytämä jänis ajoissa sulamaan jääkaappiin.
2. Sulanut jänis kiehautetaan vedessä, jotta haulireijissä oleva veri saadaan lihasta pois.
3. Pilkottu jänis ruskistetaan valurautapannussa voissa ja laitetaan uunivuokaan. Jänis maustetaan suolalla ja pippurilla ja astiaan kaadetaan vettä niin että lihat peittyvät puoliksi.
4. Aluksi jänistä paistetaan uunissa ilman kantta, jotta liha ruskistuu pinnalta kunnolla. Sen jälkeen laitetaan kansi päälle ja paistia haudutetaan niin kauan että liha irtoaa helposti luista.
5. Liha irroitetaan luista ja asetetaan vadille tarjolle ja peitetään foliolla niin että se pysyy lämpimänä.
6. Paistiliemi siivilöidään ja suurustetaan, tarkistetaan maku. Lopuksi kastikkkeeseen voi lisätä esim. omatekoista kirsikkahilloa.



LANTTUKAKKU

1 pkt	voitaikina
1 kpl 	lanttu 		pieni
1 kpl	kyssäkaali	pieni
0,5 kpl	savoijinkaali	pieni
1 dl	kerma
2 kpl	kananmuna		vain keltuainen
	suolaa
	valkopippuria
1. Kuori ja kuutioi lanttu. Keitä se täysin kypsäksi ja purista siivilän läpi
2. Kuori ja leikkaa kyssäkaali pieniksi kuutioiksi ja keitä kuutiot kypsäksi.
3. Suikaloi savoijinkaali ja kiehauta.
4. Lisää lanttusoseeseen kerma, munankeltuaiset, kyssäkaali ja savoihinkaali. Mausta.
5. Kauli voitakina levyksi ja vuoraa sillä leipävuoka tai muu sopivan kokoinen vuoka.
6. Täytä vuoka lanttuseoksella ja käännä taikinalevy kanneksi.
7. Paista kakkua noin 30 min. 200ºC lämpötilassa.
8. Anna kakun jäähtyä kylmäksi, käännä, irroita ja leikkaa viipaleiksi.
9. Lämmitä viipaleet juuri ennen tarjoilua



ZABAIONE MARSALA
(4 annosta)

4 kpl	kananmuna	vain keltuainen
60 g	sokeri
2 dl	marsalaviini
400 g	marjoja		vadelmia, mansikoita (viipaloitava), karhunvatukoita tms.
4 kpl	liivatetta
	(kanelia, 1-2 teelusikallista sitruunan mehua)
1. Jaa marjat annosmaljoihin.
2. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta vesi ja sokeri ja sulata liivate sokeriliemeen.
3. Lisää puolet marsalaviinistä annosmaljoihin ja kaada sokeriliemi marjojen ja marsalan päälle.
4. Anna hyytyä viileässä.
5. Sekoita munankeltuaiset, sokeri ja puolet marsalaviinistä kevyesti pyöreäpohjaisessa astiassa ja vispaa kermamaiseksi vaahdoksi vesihauteessa kevyesti kiehuvan vesikattilan päällä. Kulhon pohja ei saa koskettaa kiehuvaa vettä. Mausta halutessasi varovasti kanelilla ja sitruunamehulla.
6. Annostele huoneenlämpöistä zabaionevaahtoa annosmaljoihin juuri ennen tarjoilua.