www.yle.fi

ETUSIVULLE >>




International Wine and Food Society Helsinki Branch ja Unkarin viiniklubi
Helsingin Marttayhdistyksen ruokasali


  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  

M E N U

Pogácsa
Voitaikinaleivonnaisia kahdella tapaa

* * *

Halászlé
Unkarilainen kalakeitto

* * *

Szarvaspörkölt galuskával és párolt káposztával
Riistapörkölt, galuskat ja haudutettu punakaali

* * *

Zserbó szelet
Gerbeaudin leivos

* * *

V i i n i t

Chapel Hill Chardonnay Pinot Noir Brut
Balatonboglári Borgazdaság

Házi muskotályos törkölypalinka, Tarcal 2003

Möcsényi Kékfrankos 2000
Bátaapáti Pincegazdaság

Möcsényi Zöldveltelini 2003
Möcsényi Pincegazdaság

5 puttonyos Tokaji Aszú 1988 Domaine Disznókö Rt., Tokaj-Hegyalja


  *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *  



Pogácsa 2
Töpötyüs pogácsa

400 g 	vehnäjauho		
150 g	töpörtyü		rapeiksi paistettuja possunpinnan paloja 
			= silavasta on sulatettu rasva pois
			
30 g	laardi 		tai voi		
1 tl	sokeri		
2 tl	suola	
2 kpl 	kananmuna		1 muna voiteluun
25 g 	hiiva		
2,5 dl 	maito
1. Lisätään kädenlämpöiseen maitoon sokeri ja hiiva ja annetaan kohota.
2. Sekoitetaan suola jauhoihin, lisätään hiivamaito ja muna. Sekoitetaan vatkaimella kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
3. Sekoitetaan hienonnettu töpörtyü ja laardi valmiiseen taikinaan käsin.
4. Annetaan taikinan kohota voidellussa astiassa lämpimässä paikassa liinan alla.
5. Kaulitaan kohonut taikina reilun sormen paksuiseksi, voidellaan kananmunalla, leikataan ristikkäisviillot pintaan ja painellaan n. 3 cm läpimittaisella muotilla pogácsoiksi. Määrä riittää n. 30 - 35 pogácsaan.
6. Paistetaan 180ºC uunissa n. 30 minuuttia.



Unkarilainen kalakeitto
(10 hengelle)

2,5 kg	makeanveden kala	kalanperkeet ilman kiduksia
300 g	sipuli 
30 g	maustepaprika	jauhe, makea
5 kpl 	maustepaprika	väkevä, murskattuna


Lecsó-kastike

4-5 kpl	tomaatti
2 kpl 	paprika
1 kpl	sipuli
1 kpl 	leipä
1. Otetaan 2,5 kg makeanveden kalojen päitä ja ruotoja (kidukset pois!), joista keitetään liemi suolalla maustetussa vedessä, johon on lisätty n. 300 g hienonnettua sipulia.
2. Liemen kypsyessä valmistetaan lecsó-kastike tomaatista, tuoreesta paprikasta ja sipulista seuraavalla tavalla: paloitellaan muutama tomaatti ja pari paprikaa, hienonnetaan 1 sipuli ja kuullotetaan se tilkassa ruokaöljyä, lisätään tomaatti ja paprika ja keitetään hiljaisella tulella pehmeäksi, sakeaksi kastikkeeksi.
3. Valmis liemi siilataan ja siihen lisätään n. 30 g makeaa punaista maustepaprikajauhetta. Keitto maustetaan lecsó-kastikkeella ja keitetään kohtalaisella tulella n. 10-15 minuuttia. Tarkistetaan maku ja lisätään joko suolaa tai vettä.
4. Tarjolle pantaessa laitetaan pöytään eri lautaselle murskattuja väkevän maustepaprikan palkoja, joista jokainen voi lisätä keittoonsa makunsa mukaan.
5. Keiton kanssa tarjotaan tuoretta maalaisleipää.



Galuskat (pörköltin kanssa)
kolmelle hengelle (kymmenelle hengelle).

Resepti on Kaarina Kaurinkosken Unkarilaisesta keittokirjasta, ISBN 951-664-126-1, painopaikka Otavan kirjapaino, Keuruu 2003.

250 g	(750)	jauho
2 kpl 	(6)	muna	
2 dl	(6)	vesi
0,5 tl	(1,5)	suola	keitinveteen
		öljyä	keitinveteen
1. Sekoitetaan ainekset tasaiseksi löysähköksi taikinaksi.
2. Kiehuvaan suolalla ja öljyllä maustetuun veteen pursotetaan sopivan kokoisia klimppejä.
3. Kun klimpit nousevat pintaan, ne ovat kypsiä.



Punaviinissä haudutettu punakaali (pörköltin kanssa)
kymmenelle hengelle

2,5 kg	punakaali	
3 kpl	sipuli
10 kpl	omena		hapan
6 rkl	öljy
12 kpl	neilikka
8 kpl	maustepippuri
3-6 rkl	sokeri	
3 dl	punaviini
3 tl	suola
1. Huuhdo punakaali, poista siitä kanta ja suikaloi. Poista omenista siemenkodat, mutta älä kuori. Lohko omenat ja sipulit.
2. Sulata rasva padassa ja lado siihen kerroksittain kaalia, omenia ja sipulia. Lisää mausteet ja viini.
3. Keitä hiljaa kannen alla noin tunti. Ravista pataa silloin tällöin ja lisää viiniä tarvittaessa. Tarkista maku.



Zserbó szelet
Gerbeaudin leivos

20 g	hiiva	
1 dl	maito	
350 g	jauho			
50 g	sokeri		
1 kpl	kananmuna		
200 g	margariini	tai 100 g laardia


Täyte
300 g	saksanpähkinä	kuorittuja	
200 g	sokeri		
1 kpl	omena		suurehko
1 prk	aprikoosihillo	
1. Sekoitetaan hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Nypitään margariini ja jauhot, lisätään muna ja kohonnut hiiva ja sekoitetaan taikinaksi. Annetaan taikinan levätä.
3. Murskataan pähkinänsydämet ja sekoitetaan joukkoon sokeri.
4. Raastetaan omena.
5. Jaetaan taikina kolmeen osaan, jotka kaulitaan tasaisiksi ohuiksi levyiksi.
6. Sivellään pohjimmainen taikinalevy aprikoosihillolla ja ripotellaan päälle noin puolet pähkinä-sokeriseoksesta ja raastetusta omenasta. Asetellaan päälle seuraava levy ja toistetaan, kolmas levy kanneksi. Kansi pistellään haarukalla ja voidellaan maidolla. Annetaan levätä noin tunti, paistetaan keskikuumassa uunissa niin että pinta ruskistuu.