International Wine and Food Society Helsinki Branch ja Unkarin viiniklubi Helsingin Marttayhdistyksen ruokasali
* * * * * * * * * * * * * * * * * M E N U Pogácsa Voitaikinaleivonnaisia kahdella tapaa * * * Halászlé Unkarilainen kalakeitto * * * Szarvaspörkölt galuskával és párolt káposztával Riistapörkölt, galuskat ja haudutettu punakaali * * * Zserbó szelet Gerbeaudin leivos * * * V i i n i t Chapel Hill Chardonnay Pinot Noir Brut Balatonboglári Borgazdaság Házi muskotályos törkölypalinka, Tarcal 2003 Möcsényi Kékfrankos 2000 Bátaapáti Pincegazdaság Möcsényi Zöldveltelini 2003 Möcsényi Pincegazdaság 5 puttonyos Tokaji Aszú 1988 Domaine Disznókö Rt., Tokaj-Hegyalja * * * * * * * * * * * * * * * * * |
Pogácsa 2 Töpötyüs pogácsa 400 g vehnäjauho 150 g töpörtyü rapeiksi paistettuja possunpinnan paloja = silavasta on sulatettu rasva pois 30 g laardi tai voi 1 tl sokeri 2 tl suola 2 kpl kananmuna 1 muna voiteluun 25 g hiiva 2,5 dl maito1. Lisätään kädenlämpöiseen maitoon sokeri ja hiiva ja annetaan kohota. 2. Sekoitetaan suola jauhoihin, lisätään hiivamaito ja muna. Sekoitetaan vatkaimella kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. 3. Sekoitetaan hienonnettu töpörtyü ja laardi valmiiseen taikinaan käsin. 4. Annetaan taikinan kohota voidellussa astiassa lämpimässä paikassa liinan alla. 5. Kaulitaan kohonut taikina reilun sormen paksuiseksi, voidellaan kananmunalla, leikataan ristikkäisviillot pintaan ja painellaan n. 3 cm läpimittaisella muotilla pogácsoiksi. Määrä riittää n. 30 - 35 pogácsaan. 6. Paistetaan 180ºC uunissa n. 30 minuuttia. Unkarilainen kalakeitto (10 hengelle) 2,5 kg makeanveden kala kalanperkeet ilman kiduksia 300 g sipuli 30 g maustepaprika jauhe, makea 5 kpl maustepaprika väkevä, murskattuna Lecsó-kastike 4-5 kpl tomaatti 2 kpl paprika 1 kpl sipuli 1 kpl leipä1. Otetaan 2,5 kg makeanveden kalojen päitä ja ruotoja (kidukset pois!), joista keitetään liemi suolalla maustetussa vedessä, johon on lisätty n. 300 g hienonnettua sipulia. 2. Liemen kypsyessä valmistetaan lecsó-kastike tomaatista, tuoreesta paprikasta ja sipulista seuraavalla tavalla: paloitellaan muutama tomaatti ja pari paprikaa, hienonnetaan 1 sipuli ja kuullotetaan se tilkassa ruokaöljyä, lisätään tomaatti ja paprika ja keitetään hiljaisella tulella pehmeäksi, sakeaksi kastikkeeksi. 3. Valmis liemi siilataan ja siihen lisätään n. 30 g makeaa punaista maustepaprikajauhetta. Keitto maustetaan lecsó-kastikkeella ja keitetään kohtalaisella tulella n. 10-15 minuuttia. Tarkistetaan maku ja lisätään joko suolaa tai vettä. 4. Tarjolle pantaessa laitetaan pöytään eri lautaselle murskattuja väkevän maustepaprikan palkoja, joista jokainen voi lisätä keittoonsa makunsa mukaan. 5. Keiton kanssa tarjotaan tuoretta maalaisleipää. Galuskat (pörköltin kanssa) kolmelle hengelle (kymmenelle hengelle). Resepti on Kaarina Kaurinkosken Unkarilaisesta keittokirjasta, ISBN 951-664-126-1, painopaikka Otavan kirjapaino, Keuruu 2003. 250 g (750) jauho 2 kpl (6) muna 2 dl (6) vesi 0,5 tl (1,5) suola keitinveteen öljyä keitinveteen1. Sekoitetaan ainekset tasaiseksi löysähköksi taikinaksi. 2. Kiehuvaan suolalla ja öljyllä maustetuun veteen pursotetaan sopivan kokoisia klimppejä. 3. Kun klimpit nousevat pintaan, ne ovat kypsiä. Punaviinissä haudutettu punakaali (pörköltin kanssa) kymmenelle hengelle 2,5 kg punakaali 3 kpl sipuli 10 kpl omena hapan 6 rkl öljy 12 kpl neilikka 8 kpl maustepippuri 3-6 rkl sokeri 3 dl punaviini 3 tl suola1. Huuhdo punakaali, poista siitä kanta ja suikaloi. Poista omenista siemenkodat, mutta älä kuori. Lohko omenat ja sipulit. 2. Sulata rasva padassa ja lado siihen kerroksittain kaalia, omenia ja sipulia. Lisää mausteet ja viini. 3. Keitä hiljaa kannen alla noin tunti. Ravista pataa silloin tällöin ja lisää viiniä tarvittaessa. Tarkista maku. Zserbó szelet Gerbeaudin leivos 20 g hiiva 1 dl maito 350 g jauho 50 g sokeri 1 kpl kananmuna 200 g margariini tai 100 g laardia Täyte 300 g saksanpähkinä kuorittuja 200 g sokeri 1 kpl omena suurehko 1 prk aprikoosihillo1. Sekoitetaan hiiva kädenlämpöiseen maitoon. 2. Nypitään margariini ja jauhot, lisätään muna ja kohonnut hiiva ja sekoitetaan taikinaksi. Annetaan taikinan levätä. 3. Murskataan pähkinänsydämet ja sekoitetaan joukkoon sokeri. 4. Raastetaan omena. 5. Jaetaan taikina kolmeen osaan, jotka kaulitaan tasaisiksi ohuiksi levyiksi. 6. Sivellään pohjimmainen taikinalevy aprikoosihillolla ja ripotellaan päälle noin puolet pähkinä-sokeriseoksesta ja raastetusta omenasta. Asetellaan päälle seuraava levy ja toistetaan, kolmas levy kanneksi. Kansi pistellään haarukalla ja voidellaan maidolla. Annetaan levätä noin tunti, paistetaan keskikuumassa uunissa niin että pinta ruskistuu. |