Fritz Jakobsson on vaasalainen kuvataiteilija. Tähän mennessä hän on maalannut n. 200 julkista muotokuvaa, muun muassa kuningatar Silvian, Paavi Johannes Paavali II:n ja Äiti Teresan.
Jakobsson on aloittanut maalaamisen jo 60-luvulla. Hän on taiteilijana itseoppinut. - Olen yrittänyt olla kysymättä mitään oppeja enkä ole halunnut vaikutteita taidemuseoista. Haluaisin, että joskus sanottaisiin, että hei, tämähän on Fritz, kertoo Jakobsson.
1967 Jakobsson päätti ryhtyä maalaamaan kokopäiväisesti. Kymmenen vuoden kuluttua tuli iso takapakki, hänen ateljeensa paloi. - Tajusin silloin, että kaikki mitä omistan, on sisälläni. Ymmärsin myös sen, että en ole yhtään mitään, jos en saa heijastaa itseäni jonkun toisen kautta. Toiset ihmiset ovat meille itsellemme peilejä, heidän kautta näemme mitä oikeasti olemme, perustelee Jakobsson muotokuvamaalariksi ryhtymistään.
Opetti kruununprinsessaa maalaamaan
- Kuningatar Silvia oli jaloimpia ihmisiä mitä olen koskaan tavannut, sanoo Jakobsson. Hän kertoo kuningattaren olleen hyvin kiinnostunut maalaamisesta ja toivoneen, että lapset saisivat opastusta muotokuvamaalaamisesta. Niinpä Jakobsson piti oppitunnin kruununprinsessa Victorialle tämän ollessa 18-vuotias. - Nuoremmat sisarukset eivät tulleet tunnille, he pelasivat taidetunnin sijasta tietokonepelejä.
Kääntyi työn takia katoliseksi
Matka Paavin muotokuvan maalaamiseen alkoi vuonna 1990, kun Jakobssonia pyydettiin maalaamaan muotokuva eräästä keski-eurooppalaisesta henkilöstä. Kävi kuitenkin ilmi, että henkilö, josta Jakobssonin olisi täytynyt maalata muotokuva, piti itseään liian vanhana ja rumana eikä tämän takia halunnut tulla ikuistetuksi kankaalle.
- Hän lupautui kuitenkin auttamaan nuorta taiteilijaa ja suositteli minua aatelissukulaiselleen ja tämän miehelle kreivi Ferrarille. Maalasin myöhemmin kummankin muotokuvat, kertoo Jakobsson. Italialaiset olivat niin tyytyväisiä, että halusivat Jakobssonin maalaavan myös akatemiansa kardinaalin. - Kardinaalin maalaamista varten minun piti kääntyä katoliseksi, koska eihän luterilainen luopio olisi voinut maalata niin korkea-arvoista herraa, naurahtaa Jakobsson.
Kardinaalin muotokuvan jälkeen avautuivat ovet Vatikaaniin. Jakobsson tapasi paavin useita kertoja ja vei tälle mm. Suomen kirkkojen ja piispojen terveiset.
Paavin muotokuva paljastettiin aikanaan Pietarin kirkossa ja se on nyt Vatikaanimuseossa.
- Tilaisuus oli ikimuistoinen. Minusta tuntui niin epätodelliselta olla Michelangelon suunnittelemassa tilassa. Minä, joka tulen puuliiteristä Vaasasta. Se oli uskomatonta.
Ilmaistyötä hyväntekeväisyyteen
Vaikuttavimmaksi työkseen Jakobsson nimeää Äiti Teresan muotokuvan. - Äiti Teresaa en ole koskaan tavannut. Hän oli siirtynyt jo ajasta ikuisuuteen, kun espanjalainen järjestö pyysi minua maalaamaan hänet.
Järjestö toimii Äiti Teresan oppien mukaan. Se auttaa pyyteettömästi köyhiä ja sairaita. - Kaikki tekevät ilmaista työtä järjestölle, niin myös minä. Sain kunnian maalata tämän kuvan ja se on kiitos työstä, sanoo Jakobsson.
Upeassa muotokuvassa Äiti Teresa on piirretty ikonimaisesti kultaiselle taustalle. Hänellä on yllään maailmalle tutuksi tullut siniraitainen huivi ja vaatimaton kaapu. Kädet ovat avoinna, valmiina siunaamaan katsojan. - Ajatus on, että ihmiset voivat lähestyä Äiti Teresaa ja että hän siunaa heitä vielä toiseltakin puolelta.