Joku taiteilija toteutti jenkeissä lääkemarkkinointikamppanjan, siis teki aivan aidon näköiset nettisivustot ja mainosmateriaalin täysin keksitystä valmisteesta. Kerrassaan loistava aikuisten satu.
Valelääkettä tarvitaan taiteilijan keksimän valesairauden hoitoon ja lääkkeen tarpeen voi tunnistaa verkossa tehtävällä omatestillä. Testin tuloksena kansalainen luonnollisesti kuuluu tämän kumman oireyhtymän uhreihin ja tietenkin tarvitsisi kyseistä rohtoa. Keksityn lääkefirman nimi viittaa hauskasti paratiisiin. Mutta mikä merkillisintä, sankat yleisöjoukot ovat ottaneet tämän taideperformanssin vakavasti, tunnistaneet omat vaivansa oirekuvauksesta ja lähteneet hakemaan tätä lääkettä. Mieletön interaktiivinen taideteos, mutta oikeastaan vakava puheenvuoro medikalisaatiosta. Näin loistavaan keskustelun avaukseen emme me lääkärit sen enempää kuin terveyssosiologitkaan ole kyenneet.
Mummoni lääkekaapissa oli aikoinaan kamferttia, hota-pulveria, jodia ja tenttua eli denaturoitua spriitä. Näillä selvittiin pääsääntöisesti oikein hyvin. Kaikkein jännittävintä oli, kun mummo pysäytti niin sanotun ”verenmyrkytyksen” etenemisen vetämällä jodilla keltaisen viirun punoittavan imusuonitulehduksen sydämen puolelle. Nykyisillä mummoilla on kaapeissaan melkoinen repertuaari kaikenlaista apteekkitavaraa. Niiden tarkoituksen ja kohtalon kanssa ensin kotisairaanhoito ja lopulta perikunta pähkäilee.
Lääkehoito ja rokotukset ovat toki muuttaneet vallankumouksellisesti hoidon mahdollisuuksia. Antibiootit, puudutusaineet, insuliini ja syöpälääkkeinä käytettävät solunsalpaajat kelpaavat tarpeen tullen kovimmallekin eko/luomuniuhottajalle. Oikeiden lääkkeiden ja rokotteiden vieroksunta, kaikenlainen humpuuki ja niin kutsuttu vaihtoehtoisuus tuntuu kuitenkin lisääntyvän samaa tahtia hyvinvoinnin, vaurastumisen ja lääketieteen kehittymisen myötä.
Perinteinen kiinalainen lääketiede kasvattaa suosiotaan länsimaissa. Sen sijaan Kiinassa suunta on päinvastainen. Siellä perinnehoitoihin turvaudutaan, mikäli ei ole varaa mennä länsimaista lääketiedettä edustavan lääkärin potilaaksi. Metkaa on se, että mitä varakkaampi kiinalainen, sen varmemmin hän turvautuu länsimaiseen lääketieteeseen. Idän mystiikka toimii lännessä, Kiinassa puolestaan luotetaan länsimaisen teknologian tehoon ja vaikuttavuuteen.
Jenkkitaiteilijan valelääkekampanja puree. Me ihmiset olemme niin alttiita sille, että joku lupaa terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Ja ennen kaikkea sille, että ratkaisun voi ostaa kaupasta, eikä tarvitse nähdä ikävästi vaivaa liikunnan, ruokavalion ja säännöllisten elämäntapojen kanssa.