Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Studiokeskustelu – Perintöverosuunnittelu
 
Kategoriat:

Perinnön jakaminen mietityttää monia. Isoilta ikäluokilta ja keski- ikäisiltä jää valtava perintöpotti. Aivan liian harvat kuitenkin suunnittelevat perintöasioitaan. Liian moni ajattelee, ettei ole mitään perinnöksi annettavaa.

Lahjat

Mari Holopainen, lakiasiainpäällikkö Helsingin OP:stä, kehottaa miettimään asiaa heti, kun omaisuutta on vähänkin. Voi miettiä, kenelle sitä haluaa jättää ja kun tietää sen, kannattaa alkaa suunnitella. Mitä aiemmin alkaa jakaa lahjoja, sitä paremmin voi hyödyntää veroetuja. Lahjan antaminen on sitä, että antaa elinaikanaan vastikkeetta jollekin jotakin. Lahjoja voi antaa kenelle vain ja verokohtelu riippuu siitä, onko saaja lähiomainen, kaukaisempi sukulainen vai joku muu. Kolmen vuoden sisällä annetut lahjat lasketaan aina yhteen.

Perinnönsuunnittelu

Jos testamentin tekee, kannattaa siinä määrätä kaikesta omaisuudestaan. Näin testamentti koskee kaikkea, mitä omistaa kuolinhetkellä. Ainakin kannattaa päättää se, kenelle haluaa perintönsä jättää. Sen jälkeen kannattaa miettiä, onko keinoja esim. pienentää veroja. - Perinnöstä voi myös kieltäytyä. Se on aika tyypillistä nykyään, koska perijän taloudellinen tilanne on yleensä niin hyvä, että on järkevääkin siirtää se suoraan seuraavalle sukupolvelle, kertoo Mari Holopainen.

copyright YLE/videokuvaa

- Suunnittelu tulee aloittaa ajoissa. Se on ihan eri asia kuin veronkierto. Suunnittelulla voi valita itselleen edulliset verotustavat. Tapoja ovat lahja, kauppa ja testamentti. Kannattaa ottaa ammattilainen avuksi. Maallikko helposti käyttää avuksi tuttavan tai naapurin keinoja, jotka eivät välttämättä sovikaan omaan tilanteeseen.

Avoparien kannattaa tehdä keskinäinen testamentti. On tosi tärkeää turvata avolesken asema etenkin asumisen osalta. Sinkku voi antaa perinnön mennä lain mukaan tai määrätä sen jollekulle. Sinkun perintö menee lain mukaan vanhemmille, jos he elävät. - Se on usein huono suunta, mieluummin nuorelle polvelle, sisaruksille, heidän lapsilleen tai kummilapselle, sanoo Holopainen.

Esimerkki kesämökistä

Jos omistaa sadantuhannen euron arvoisen kesämökin, jonka haluaa siirtää eteenpäin, miten kannattaisi suunnitella?
- Kannattaa siirtää vain omistusoikeus lapsille tai lapsenlapsille, ja pidättää itsellään hallintaoikeus, jolle lasketaan pääomitettu arvo, joka pienentää verotusarvoa. Silloin lahjan saaja maksaa vähemmän veroa. Jos 100 000 e:n mökin lahjoittaa ilman hallintaoikeutta yhdelle lapselle, tämä maksaa 13 700 veroa. Jos lahjan antaja on 60-vuotias, ja hän pidättää hallintaoikeuden, vero on enää 9 400. Eli noin 4 300 voi säästää veroissa.