Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muistot valehtelevat
 
Kategoriat:

Miten on mahdollista, että sisaruksien muistot yhteisestä lapsuudesta voivat olla varsin erilaisia?

Miksi tapahtuma nuoruudesta voi olla muistissa kirkkaana ja viime viikon maanantaista ei tule mieleen paljon mitään? Minkä muistamme ja minkä unohdamme?

-Voi sanoa, että ihmisen muisti on hyvä asioiden juonen ja yleisen merkityksen muistamisessa, mutta yksityiskohdat ovat vaikeita, luonnehtii tutkija Virpi Kalakoski Työterveyslaitoksen Inhimillinen työ/ Aivot ja työ –tutkimuskeskuksesta Helsingistä.
-Ja säilömuistiin talletetut asiat saattavat pysyä muistissa jopa eliniän, kun taas työmuisti on paljon rajoitetumpi.

Ihmisen muisti ei kuitenkaan ole mikään varasto, jossa asiat säilyvät muuttumattomina. Muistiin talletetut asiat muokkaantuvat koko ajan uusien tietojen ja kokemusten myötä. Asiat sekoittuvat ja häiritsevät toisiaan, aiheuttaen muistivirheitä ja unohtamista. Siksipä muistot eivät ole koskaan vastaa tapahtunutta aivan täsmällisesti.

copyright YLE/videokuvaa

Eniten eläviä muistikuvia jää henkilökohtaisesti merkittävistä tapahtumista. Arkipäivä taas unohtuu helposti. Kahden euron kolikon yksityiskohtia on vaikea muistaa, vaikka käsittelemme rahoja lähes päivittäin. Taajamaliikennemerkkiä on käytetty muistitestissäkin. Harva erottaa oikean merkin usean samankaltaisen joukosta.

Muistikuvat muokkaantuvat huomaamatta. Asioista keskustellaan muiden kanssa, ja niistä saadaan uutta tietoa tiedotusvälineiden kautta. Jonkin ajan kuluttua oma kokemus ei enää erotu muista lähteistä tulleesta tiedosta.

-Ihminen itse kuitenkin pitää muistikuviaan tosina. Me uskomme muistavamme, mitä tapahtui kymmenen, viisikymmentä vuotta sitten, eilispäivänä, Virpi Kalakoski toteaa.
-Vaikka kokemus muistamisesta on tosi, yksityiskohdissa on virheitä. Muistot valehtelevat ihmiselle itselleenkin.

copyright YLE/videokuvaa










Jos yritit tehdä ”muistitestin” yrittämällä miettiä Priimassa nähdyn Virpi Kalakosken haastattelun kuvituksesta, löydät arkistokuvien vuosiluvut tästä:

Koululaiset ja linja-autot vuodelta 1975
Ahti Karjalainen vuodelta 1983
Sadan markan setelit vuodelta 1983
Uutistenlukija, Neumann, sääkartta vuodelta 1985
Carter, Sadat ja Begin vuodelta 1979
Paraati Punaisella torilla 1977
Sinappilasi vuodelta 1970



Tiina Klemettilä / PRIIMA