Vielä 1960-luvulla ja osin jopa 70-luvun alussa naisilta oli ravintolaan pääsy kielletty ilman herraseuraa.
Pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen, eläkkeellä oleva ravintolanjohtaja Leo Tuunanen sanoo muistavansa tuon ajan hyvin. – Olin 60-luvulla helsinkiläisessä ravintola Fenniassa johtajaharjoittelijana ja ensimmäinen ongelma oli tämä naisten sisäänpääsy, hän kertoo. Tuunasen mukaan kielto ei perustunut mihinkään lakiin tai asetukseen, myöskään Alko ei moista sääntöä vaatinut, vaan ravintolat halusivat pitää yllä tiettyä tasoa. Toisin sanoen kiellolla yritettiin karsia ns. ”huonomaineiset” naiset pois. Tämä tietysti johti siihen, että siinä kärsivät kaikki naiset.
Varamiehiä
Tuohon aikaan oli ravintoloissa yleisesti myös kravattipakko ja kravatittomille miehille löytyi portieerilta kyllä kravatti. Leo Tuunanen kertoo, että yksinään tai porukassa sisälle yrittävien naisten kohdalla yritettiin soveltaa vähän samanlaista tilapäisjärjestelyä. – Sanottiin, että ota Mikonkadulta joku mies mukaasi, niin pääset sisälle, Tuunanen naurahtaa.
Maailma muuttuu
Ravintoloissa huomattiin 60 - 70 -lukujen taitteessa, että yhteiskunta liberalisoituu ja naisten kohdalla oleva este ei myöskään kannata taloudellisesti. – Ei se ukkolauma siellä viihtynyt itsekseen, sanoo Tuunanen. Niinpä este poistui vuosikymmenten vaihteessa varsin luonnollisesti samoihin aikoihin muiden yhteiskunnallisten muutosten kanssa, mm. keskioluen vapautumisen myötä.
Esa Viherä / PRIIMA