Aamukahvi, päiväkahvi, kahvitauko, juhlakahvi, jälkiruokakahvi, saunakahvi ja niin edelleen - listaa voisi jatkaa pitkäänkin. Mutta onko tuo ruskea ja hyvältä tuoksuva herkkujuoma terveellistä?
Vaikka kahvin terveysvaikutuksista on käyty keskustelua jo 40 vuoden ajan, helpompi olisi listata suomalaisessa tapakulttuurissa tapahtumia, joihin kahvi ei kuulu. Syntymäpäivät, häät, ristiäiset, hautajaiset, tulokahvit, lähtökahvit... Voisiko joku suomalainen kuvitella järjestävänsä esimerkiksi juhlat ilman kahvitarjoilua? Ei ole ihme, että olemme kahvinjuojakansana kahvin kulutuksessa maailman kärkeä. Viimeisimpien tutkimustuloksien mukaan näyttää myös siltä, että kohtuukäytössä kahvi ei ole ainakaan epäterveellistä.
Kuopion yliopiston nuoreen tutkijapolveen kuuluva Jaakko Mursu on tutkinut myös kahvin terveysvaikutuksia. Miehen ennakkoluulottomuutta kuvaa väitöstutkimus, jossa analysoitiin runsaasti flavonoideja sisältävien suklaan, kahvin ja petun vaikutuksia veren rasva-aineiden hapettumiseen. Tulokset puhuivat mm. pettuleivän terveellisyyden puolesta.
Jaakko Mursu tiivistää kahvin terveysvaikutuksesta keskusteltaessa oleellisimmaksi kysymykseksi nautitun kahvin määrän. "Kohtuukäyttö ei ole terveydelle haitallista nykytutkimuksen mukaan. 70-luvulla kahvin epäiltiin vaikuttavan epäedullisesti sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkimukset eivät ole tuota vahvistaneet. Sen sijaan nyt on saatu vahvoja viitteitä, että kahvi vaikuttaisi edullisesti aikuistyypin 2-diabeteksen riskiin."
Lupaavia tuloksia kahvin hyödyllisistä vaikutuksista on saatu myös Alzheimerin ja Parkinsonin tautien ehkäisyyn. Samoin tutkimuksissa on löytynyt viitteitä kahvin ehkäisevästä vaikutuksesta astmaan ja migreeniin. Mursu kuitenkin painottaa, että tutkimuksissa on saatu vasta viitteitä kahvin vaikutuksesta edellä mainittuihin tauteihin. Tarkkaa analyysiä esimerkiksi siitä, mikä kahvin ainesosista myönteisiä viitteitä antaa, ei ole vielä olemassa.
Uusi kansainvälinen tutkimus varoittaa raskaana olevia naisia nauttimasta yli kahta kupillista kahvia päivässä, sillä sen uskotaan kaksinkertaistavan keskenmenon riskin. Mursu epäilee näin dramaattista vaikutusta: "En oikein usko, että kahvin kohtuukäyttö lisäisi keskenmenon riskiä näin paljon." Sen sijaan sikiölle kahvissa oleva kofeiini ei ole hyväksi. Kofeiini kulkeutuu napanuoraa pitkin äidin elimistöstä sikiön elimistöön. "Vauvan elimistö ei pysty käsittelemään kofeiinia samalla tavalla kuin esimerkiksi aikuisen", tutkija Jaakko Mursu Kuopion yliopistosta muistuttaa.
Vanha sananlasku pitää kahvinjuonnissakin paikkansa - kohtuus kaikessa.
Priima/Kari Salmela