Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Alzheimerin uudet tuulet
 
Kategoriat:

Eteneviin muistisairauksiin sairastuu vuosittain n. 13 000 suomalaista. Suurimmalle osalle heistä diagnosoidaan Alzheimerin tauti. On arvioitu, että tällä hetkellä Suomessa on n. 7000 alle 65- vuotiasta sairastunutta. Kuntoutus ja ennaltaehkäisy ovat nousseet yhä enemmän esille. Luvassa on myös rokote kymmenen vuoden sisään.


Elämä muuttui hankalaksi

Maija alkoi epäillä Karin olevan sairas seitsemisen vuotta sitten: "Kari, joka on ollut aina näppärä käsistään ja ahkera mies, hukkasi tavaroita ja työtahtikin oli jotenkin väkinäistä. Minä aina ajattelin että no niin, sitä se tupakka tekee. Mutta kun Kari eksyi tutuilla kulmilla, niin ymmärsin että kyse on jostain muusta", Maija kertoo.

"Kyllä sen huomasi, kun tuli noita asioita useampia pidettäväksi mielessä niin aina niistä joku jäi sitten pois. Työpaikallakin, kun jos ei ollut kirjallista esitystä tullut, että suullisesti puhuttiin, niin kyllä piti aina varmennusta saada, että oliko se varmasti nyt näin ja näin", Kari muistelee.

Seuraavassa vaiheessa Karilta loppuivat ylityöt. "Rohkaisin mieleni, ja soitin telakan lääkärille", Maija muistelee ja jatkaa: "Kerroin, että Karin isän puolella kolme sisarusta on sairastunut Alzheimerin tautiin, että voisiko tohtori tutkia, että olisiko Karin muistissa jotain vikaa."

Diagnoosi toi mielenrauhan

Yleensä Alzheimerin tauti on ikääntyvien sairaus. Se voi kuitenkin alkaa jopa alle 50-vuotiaana. Taudin perinnöllisyydestä tiedetään vähän, mutta sen arvellaan olevan mahdollista taudin muodossa joka alkaa alle 65-vuotiaana. Kun muisti heikkenee, ja elämä alkaa tuntua muutenkin monimutkaiselta, syynä voi olla Alzheimer. Nykyään sairaus voidaan kuitenkin todeta jo hyvissä ajoin.

"Uusinta uutta on se, että diagnoosi voidaan saada aika varhaisessa vaiheessa eli jo siinä vaiheessa kun kyse ei ole dementiatasoisesta oireyhtymästä, vaan ihan semmoisista pienistä yksittäisistä oireista", kehittämisjohtaja Sirpa Granö Alzheimer-keskusliitto ry:stä kertoo. "Tämä tulee parantuneen aivojen kuvantamisen myötä", Granö toteaa ja lisää: "Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on uusi ryhmä ihmisiä, jotka elävät näiden sairastumisien kanssa kotona monta vuotta ja niitä toimintakykyisiä vuosia sairauden kanssa on enemmän. Toinen mikä on uutta ja liittyy tähän varhaiseen diagnostiikkaankin, on kuntoutus ja kuntoutuksen mahdollisuudet."

Kari on kiitollinen siitä, että diagnoosi tuli varhain. Se toi mielenrauhan omille epäilyille, ja lääkitys pystyttiin aloittamaan aikaisin. Eteneminen on ollut Karin kohdalla hidasta.



copyright YLE/videokuvaa

Taide aktivoi muistia

Ateneumin taidemuseo ja Alzheimer-keskusliitto ovat yhdessä tuottaneet muistisairaille suunnatun Elämää suurempaa –kokoelmanäyttelyn. Taideteokset ja keskustelu niiden teemoista sekä niihin liittyvät aistikokemukset ovat kyenneet avaamaan ovia ihmisten muistoihin ja tunteisiin. Aktiivinen elämä, kuten vaikkapa taidenäyttelyissä käyminen ja ryhmään kuuluminen, on tärkeä asia.

"Vertaistukiryhmä on tärkeämpi kuin mikään lääke", Maija toteaa ja Kari on samoilla linjoilla: "Kun muut on samanlaisia, ja huumori kukkii, niin kaikki on vahvistavaa ja ylläpitävää toimintaa."


Rokote kymmenen vuoden sisällä?

"Ennustetaan, että kymmenen vuoden sisällä voisi olla jo keino pysäyttää sairauden eteneminen", kehittämisjohtaja Sirpa Granö Alzheimer-keskusliitosta kertoo. "Karolinska Instituutissa testataan ja kehitellään rokotetta ja ei pidetä ollenkaan mahdottomana, että löydettäisiin tämmöinen parannuskeino", Granö toteaa toiveikkaana.

Myös omaa riskiään sairastua Alzheimeriin voi pienentää ja ennaltaehkäistä. "Syö monipuolisesti, liikkuu säännöllisesti, käyttää aivoja, antaa niille haastetta, ei liikaa kuormitusta mutta sopivasti, nukkuu hyvin ja pitää huolta itsestään eli elää semmoista tavallista monipuolista arkea", Granö summaa terveen elämän mittapuita.

Kuva etenevistä muistisairauksista, kuten Alzheimerista on muuttumassa. Tulevaisuudessa meillä tulee olemaan entistä suurempi aktiivisten ihmisten joukko.

Myös Karin ja Maijan tavoitteena on pysyä yhdessä ja asua kotona mahdollisimman kauan. "Eihän kukaan laitokseen halua!" Maija toteaa.


Priima/Hilkka Nevala
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätietoja:
www.alzheimer.fi