Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Muotokuvassa Merete Mazzarella
 
Kategoriat:

Uusimmassa kirjassaan Merete Mazzarella tarttuu jälleen isoihin ja vaikeisiin asioihin. Miten olla isoäiti, kun lapsenlapset saattavat asua toisella puolella maapalloa? Mikä selittää anopin ja miniän usein vaikean suhteen?

Kirjailija järjestelee Tammisaaren kotiaan, iltapäivällä on taas edessä lähtö Helsinkiin ja sieltä seuraavana päivänä Ruotsiin Uppsalaan. Liikkeellä Merete Mazzarella onkin ollut koko elämänsä. Diplomaatti-isänsä työn takia Mazzarella asui suuren osan lapsuuttaan ja nuoruuttaan ulkomailla. Hänen äitinsä oli tanskalainen ja nykyinen aviomies ruotsalainen.

Lienee siis syytä kysyä, missä on se oikea koti. "Tammisaari merkitsee minulle valtavan paljon", Merete Mazzarella sanoo. "Kai nimenomaan tämä talo on se paikka, jossa tunnen olevani eniten kotona. Tätä nykyä olen täällä myös kirjoilla. On oikeastaan vähän hassunkurista, että sitä tämmöisen elämän jälkeen on päätynyt pikkukaupungin ihmiseksi. Tunnen täällä oloni valtavan turvalliseksi. On hienoa, että tässä iässä voi löytää aivan uudet juuret."

Mazzarella asuu vanhassa puutalokompleksissa, taloyhtiössä, jonka rauhallisen sisäpihan jakaa monta asukasta. Kunnolla kurottamalla ikkunoista näkyy meri.


SUURET JA PIENET ASIAT

Vastikään Merete Mazzarellan Fredrika Runeberg-elämäkerta sai Vuoden tiedekirja -palkinnon. Kirjassa tarkastellaan 1800-luvun naisen mahdollisuuksia toimia taiteilijana, toimittajana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Ovatko asiat sittenkään kovin paljon muuttuneet?
"Jos ajatellaan esseistiikkaa kirjallisuuslajina ehkä edelleenkin ensimmäiseksi ajattelemme Johannes Salmisen ja Georg Henrik von Wrightin kaltaisia miehiä ja perinteisesti suurina pidettyjä aiheita, Suomen 1900-luvun historiaa ja sen sellaista. Aika pitkään se taisi olla niin, että meillä olivat nämä herrat, jotka kirjoittivat suurista asioista ja sitten meillä oli Mazzarella, joka kirjoitti niistä pienistä."

Mazzarella naurahtaa ja heittää omalla ironisella tyylillään ilmaan kysymyksen siitä, mitkä sitten ovat isoja ja mitkä pieniä asioita. Hän on kirjoittanut kuolemasta, ikääntymisestä, rakkaudesta, ystävyydestä. perheestä. "Ehkä ne eivät sittenkään ole mitään pieniä asioita", hän vastaa itse.


GLOBAALI ISOÄITIYS JA KAMALA ANOPPI

copyright YLE/videokuvaa Uusimmassa kirjassaan Kun pelasimme Afrikan tähteä Mazzarella tarttuu jälleen asiaan, joka pinnalta saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta jonka merkitys ihmisen elämälle voi olla mittaamattoman suuri.

Tapaansa mukaan Mazzarella kirjoittaa aiheesta, jonka tuntee. Miten olla isoäiti, kun lapsenlapset saattavat asua toisella puolella maapalloa? Ongelma on tuttu myös Mazzarellalle: hänen 9- ja 12-vuotiaat lapsenlapsensa asuvat Yhdysvalloissa. Tapaamisia on kaksi kertaa vuodessa.

"Ilman muuta sitä tuntee, että lapsenlapsiaan oppii tuntemaan liian huonosti. Sitten kun tavataan, odotukset ovat valtavan suuret eikä epäonnistumisille ole tilaa. Kaiken pitää olla niin kamalan hyvin, ei ole aikaa eikä tilaa kinastella, ei olla väsynyt, ei olla missään vaiheessa pahalla tuulella. Se on kamalan raskasta."

Mazzarellan itsensä mielestä isoäitiys on kirjan pääteema. Julkisuudessa suurimman painoarvon on kuitenkin saanut anopin ja miniän vaikea suhde. "Sen täytyy johtua siitä, että asia on monille kiperä", Mazzarella sanoo. "Tärkeämpi kuin kirjaa kirjoittaessani itse ymmärsinkään."

Merete Mazzarella näkee anopin ja miniän vaikean suhteen taustalla selvän syyn - sukupolvien välisen kuilun. "Meidän sukupolvemme on kasvatettu olemaan vähän sivuroolissa, ottamaan pienimmän kakunpalasen, juomaan kahvia, jos kaikki muutkin juovat, ja valitsemaan teen, jos kaikki muutkin niin tekevät. Sitten sitä omassa miniässään kohtaa sukupolven, joka suoraan sanoo, miten asiat ovat, joka suoraan sanoo mitä haluaa ja mitä ei halua. Yhteentörmäyshän siitä tulee."

Merete Mazzarella kaapaisee maljakosta jo vähän nuokkuvat tulppaanit ja vie ne roskiin. Ennen Helsinkiin lähtöä pitää vielä siivota jääkaappi ja palauttaa lainakirjat kirjastoon.


JOTAIN TOISENLAISTA

Tietysti mukaan pakataan myös kannettava tietokone. Suunnitteluasteella on jo uusi kirja, josta Mazzarella ei vielä kovin paljon halua puhua. "Tässä vaiheessa vain kokeilen sitä sun tätä", hän sanoo. "Nyt tuntuu, että haluaisin kirjoittaa jotain vähän uutta ja erilaista. Vähän vaikeaksihan sen tekee se, että niin kustantaja kuin lukijatkin haluaisivat ihan sitä samaa vanhaa." Yhden asian Mazzarella kuitenkin lupaa. Dekkaria hän ei kirjoita.


Priima/Regina Rask

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mazzarellan kirjoittamia teoksia ovat mm.

- Ensin myytiin piano
- Juhlista kotiin
- Täti ja krokotiili
- Kun kesä kääntyy
- Tähtien väliset viivat
- Uskottomuuden houkutus