Vuonna 1970 Turun Saaronniemen leirintäalueella koettiin jotain aivan uutta. Pitkin pöheikköä pystytettiin Sopu-telttoja ja 38 000 nuorta kokoontui jammailemaan Suomen ensimmäisille rockfestivaaleille. Ruisrock oli syntynyt.
Haalistuneessa farkkutakissaan ja parturia kaipaavissa hiuksissaan Olli Pellikka näyttää ikirokkarin prototyypiltä. Tätä helsinkiläistä
freelancetoimittajaa voi hyvällä syyllä nimittää yhdeksi Ruisrockin isistä. Synnytysprosessi ei ollut aivan kivuton.
"Meitä oli erilaisia ihmisiä, jotka halusimme, että Turun musiikkijuhlilla olisi mukana myös nuorisokulttuuria", Olli kertoo. Turun musiikkijuhlien aikaan kesällä 1969 porukka järjesti mielenosoituksen. Sen jälkeen ydinjoukko, Olli mukana, kävi viikoittain
Turun kaupunginjohtajan pakeilla puhumassa tapahtumasta, joka tässä vaiheessa oli jalostunut ajatukseksi rockfestivaalista.
MICK JAGGER LOMALLA
Kun lupa heltisi, keväällä 1970 alettiin kiinnittää esiintyjiä. Siihen aikaan ilmassa oli paljon rauhaa, rokkia ja rakkautta, mutta ei tietoakaan sähköpostista tai fakseista. Yhteydet mahdollisiin esiintyjiin hoidettiin pääasiassa kirjeitse.
"Kysyimme jopa Rolling Stoneseja", Olli kertoo ja jatkaa: "Vastauskin tuli. Mick
Jagger on lomalla."
Jaggerin lomailusta huolimatta ensimmäiseen Ruisrockiin saatiin mukaan isojakin nimiä. Ulkomailta mm. Blue Mink ja Colosseum. Mukaan saatiin myös kaikki Suomen parhaat, joukossa esimerkiksi Wigwam ja Tasavallan Presidentti.
TÄRKEÄ INFOPISTE
"Kun tapahtuma sitten alkoi, sitä ajatteli, että onko tämä ihan totta että tämä ihan todella saatiin aikaiseksi", Olli kertoo. Ensimmäisillä festivaaleilla Olli Pellikka toimi infopisteessä ja opasti lukematonta joukkoa nuoria, jotka olivat kadottaneet kaverinsa ja
telttansa.
"Yksi nuoripari ilmestyi valittamaan, ettei löytänyt siitä Sopu-telttapaljoudesta omaa telttaansa. Kysyin, oliko teltassa jotain erityisen tärkeää. Kuulemma oli. E-pillerit."
Priima/Regina Rask