Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Eläkkeellä ja töissä
 
Kategoriat:

Eläkkeeltä työkeikalle? Tämä voi olla normaali kuvio tulevaisuudessa. Viime vuonna ennätysmäärä suomalaisia tuli eläkeikään, mutta yhä useampi heistä jatkaa ainakin osittain työelämässä.

Nyt eletään historiallisia hetkiä - eläkeikäisten määrän kasvu suhteessa työikäisiin kiihtyy. Ei siis ihme, että eläkepolitiikan keskeinen tavoite on työurien pidentäminen. Siihen tähtäsi myös vuoden 2005 eläkeuudistus. Varhaiseläkkeiden määrää karsittiin, mutta suurin muutos oli se, että eläkkeelle voi nyt siirtyä oman valinnan mukaan 63-68 vuoden iässä. Käytössä on taloudellinen porkkana: parikin työvuotta 63 ikävuoden jälkeen nostaa kuukausieläkettä selvästi.

Ikääntyvien työllisyysaste onkin uuden lain jälkeen noussut merkittävästi. Jo useampi kuin joka toinen 55-64-vuotias on työssä. Tosin osa heistä on osa-aikaisia: osa-aikaeläke lisäsi kovasti suosiotaan 2000-luvun molemmin puolin. Heidät tilastoidaan useimmiten työssä olijoiksi.


NÄKÖALAPAIKALLA

Varma on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Asiakkaina on kaiken kokoisia yrityksiä konserneista pieniin yksityisyrittäjiin saakka. Perinteiset teollisuusalat ovat hyvin edustettuina. Varman ylilääkäri Jukka Kivekkäällä on mielenkiintoinen näköalapaikka suomalaiseen eläkepolitiikkaan; Hän paitsi seuraa työkyvyttömyyseläkkeiden ratkaisulinjaa, myös tekee eläkeratkaisuja.

"Omalla kohdallani teen kuukausittain ehkä semmoisen 100-150 työkyvyttömyyseläkeratkaisua", Kivekäs kertoo. "Nykykäytäntö on sellainen, että 20-25 prosenttia hakemuksista hylätään. Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään keskimäärin 55 ikävuoden tienoilla, puolet kuuluu tähän ryhmään."


copyright YLE/videokuvaa

ELÄKELÄISET TYÖKEIKOILLE

Kansakunnan kristallipallossa näkyy paljon rollaattoreita ja kävelykeppejä. Suomi ikääntyy vauhdilla, ja työvoimapula uhkaa. Tulevaisuuden Suomi tarvitsee työvoimaa myös eläkeläisten riveistä.

"Uskon, että tässä tapahtuu entisestään sellaista monimuotoistumista", Kivekäs sanoo. "Työelämästä luopuminen ei välttämättä enää ole sellainen on-off-ilmiö. Yhä enemmän ihmiset tulevat jäämään erilaisille osa-aikaeläkkeille, vähentävät työntekoa jollain tavalla. Lisääntyvästi myös eläkkeellä olevat henkilöt ovat halukkaita osallistumaan työelämään jossain määrin. Semmoinen liudentuminen työelämästä tulee varmaan lisääntymään."

On siis odotettavissa, että tulevaisuuden eläkeläiset heittävät eri pituisia työkeikkoja. Työministeriössä on jo laskeskeltu volyymejakin: eläkkeeltä voitaisiin saada takaisin töihin noin 30 000 ihmistä. Melkein saman verran työvoimaa saataisiin työkyvyttömyyseläkkeeltä.
Tulevaisuuden eläkeläisten elämä taitaa olla kovin erilaista kuin vanhempiemme, jotka jäivät eläkkeelle... Ja pysyivät siellä.


Priima/Regina Rask