Tuhansia vuosia vanha tee on kuin uudelleen syntynyt. Valkoiset, keltaiset ja vihreät laadut hautuvat nyt eurooppalaistenkin nautiskelijoiden kannuissa.
”Ruukuista jaspiskivisistä kristalliset höyryt nousee, maljoista kultaisista levittäytyy tuoksu lempeä ja harvinainen.”
TEE ON FILOSOFIEN, MUNKKIEN JA SNOBIEN JUOMA
Kiinalaisen teekirjan tekijä Pekka Nihtinen viehättyy teen loputtomasta makukirjosta. ”Maku on välttelevä, sitä ei voi koskaan täysin tulkita. Siihen jää aina jokin mysteerielementti.”
Kiinnostusta lisää teen pitkä historia. Tuhansien vuosien kehitys muokkasi mausteena ja lääkeyrttinä käytetyistä teelehdistä hienostuneen, monimutkaisen valmistuksen vaativan juoman. Teen ympärille kehittyi Kiinassa kokonainen kulttuuri, se oli filosofien ja munkkien eliksiiriä henkisissä ponnisteluissa.
Kun tee 1500- ja 1600-luvulla tuli Eurooppaan, laivoihin pakattiin vain teetä ja teeastioita, kulttuuri jäi Kiinaan. Brittiläinen imperiumi täytti markkinat valmistamallaan mustalla teellä, ja muut teelaadut unohtuivat noin 400 vuoden ajaksi.
Nyt hienot vihreät, keltaiset ja valkoiset teet tuoksuvat taas eurooppalaisten kupeissa. Teestä on tullut nautiskelijoiden suosikki. Pekka Nihtisen mukaan tee sopii hyvin snobbailevallekin kulinaristille. ”Harvinaisia, vaikeasti hankittavia ja todella kalliita teelaatuja on valtavat määrät.”
TEEN ERIKOISLIIKE TARJOAA HENKILÖKOHTAISTA NEUVONTAA
Pikkuinen helsinkiläinen teekauppa Thehuone satsaa laatuun. Kauppa tarjoaa erikoiseriä ja apua kaivatun tuoksun ja maun metsästykseen. Asiakkaat ja kauppiaat työntävät nenänsä teepakkauksesta toiseen, kunnes oikea aromi löytyy. Ja teekauppias Nina Lindgrenin mukaan asiakkaita on yhtä monenlaisia kuin teelaatuja.
”Osa asiakkaista on kiertänyt maailmaa ja nauttinut teetä hienoissa teehuoneissa ja etsii meiltä vastaavia teelaatuja. Toisille kahvinjuonti on helpompi lopettaa, kun sen korvaa oikein hyvällä teellä.”
MAAILMAN PARHAIMMAN TUOKSUINEN TEHDAS
Suomalainen teetehdas löytyy Vantaalta. Tuhansien teelehtikilojen ja mausteiden aromi leviää ympäristöön, kun teetä pakataan kotimaan ja yli kymmenen vientimaan tarpeisiin.
Forsman Tean toimitusjohtaja Ari Santamäki on teebuumista iloinen. ”Suomalaiset tuntevat jo mustan teen lisäksi vihreän teen ja rooibuksen. Nyt kiinnostavinta on valkoinen tee ja oolong eli mustan ja vihreän teen välimuoto. Ja helmen sekä kukan muotoon sidotut teet ovat muodissa.”
Vahvaan kahviin tottuneet suomalaiset haluavat teensäkin voimakkaan makuisena. Meillä erityisen suosittuja ovatkin maustetut teelaadut. Teetehtaalla teelehtiin sekoitetaan muun muassa pionin terälehtiä, ruusua, kanervaa, minttua, kookosta – kymmeniä eri maunantajia.
Ari Santamäki ennustaa teelle Suomessa yhä kasvavaa suosiota. ”Koskaan aikaisemmin 30 vuoden urallani ei ole ollut näin paljon kiinnostusta teeheen.”
”Vaalea vaahto kukkii teen pinnalla arvokkaassa maljassa.
Koko maailma tuoksuu. Elämä on ihanaa!”
Priima/Tiina Klemettilä
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tee-näyttelyitä tällä hetkellä:
Designmuseo: Teematka 25.1.2009 saakka
Sinebrychoffin Museo: Chado-teen tie 29.1.-28.6.2009
Suomalaisia tuoreita teekirjoja:
- Kiinalainen teekirja, Pekka Nihtinen
- Tee teematka, Helena Petäistö