Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Sinkkuus muokkaa luonnetta
 
Kategoriat:

Tiesitkö että Suomessa on miljoona sinkkua? Jos sinkuiksi lasketaan kaikki täysi-ikäiset joiden kodissa asuu vain yksi aikuinen. Miljoona sinkkua on kolmasosa kaikista suomalaisista aikuisista.

Yksinasuvia on nuorista opiskelijoista iäkkäisiin leskiin, ja kaikkea siltä väliltä, eronneita ja deittailevia. Johtuneeko sinkkuuden monimuotoisuudesta se, että tällä isolla kansalaisryhmällä
ei ole etujärjestöä, ei puolestapuhujia politiikassa eikä myöskään tutkijoita - ainoa tuore tutkimus yksinasuvista on pankin tekemä.
PRIIMA etsikin kaksi yksinasumisen asiantuntijaa, liki koko aikuisuutensa yksin asunutta. Sillä vaikka sinkkuus on hämmästyttävän tavallista, juuri tätä siviilisäätyä ihmetellään.

- Kyllä lähisuku jaksaa jauhaa siitä kovastikin, sehän on hyvin mielenkiintoinen aihe, naurahtaa Anna-Riitta Lehtinen. – Mutta en minä ainakaan osaa sanoa onko sinkkuus hyvä vai huono asia.
- Äiti muistaa puhelimessa aina kysyä, että ” No olekkos sä jo löytänyt jonku?”. Taitaa raukka parka luulla et mä oon epänormaali, vitsailee puolestaan Jari Viljanen.

copyright YLE/videokuvaa

Anna-Riitta ja Jari ovat molemmat asuneet pääosan aikuisuudestaan yksin. Sinkkuus ei ole ollut tietoinen valinta, näin vain kävi. Kahden- ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä Anna-Riitta kuvitteli useimpien ikäistensä tavoin perustavansa perheen, mutta sitten opiskelu vei mennessään. - Opiskelin ja tein useampaa työtä yhtä aikaa, joten en ole edes ehtinyt miettimään sinkkuuttani, saati tekemään siitä ongelmaa.

Jarin ajan veivät armeijan jälkeen reissutyöt. Joskus viikkokausia kestäneet poissaolot kotipaikkakunnalta estivät pitkän suhteen syntymisen, ja toisaalta vapaus viehätti. Tuntui, että parisuhde olisi vienyt vapaa-ajasta toisen puolen pois - sen vapauden. Yksinasuminen tekee kuitenkin arjesta yllätyksetöntä, ja jokapäiväinen keskustelukumppani puuttuu. - Kun menee illalla nukkumaan, niin huomaa väkisinkin olevansa yksinäinen. Toisaalta harrastuksien parissa en yksinäisyyttä tunne, Jari miettii.

Yksin asuminen muokkaa luonnetta

- Minulla on todella laaja tuttavapiiri ja muutama oikein läheinen ystävä. Aika kuluu niin hyvin heidän kanssaan puuhatessa, että joskus on helpotus päästä illalla omaan kotiin. En kärsi yksinäisyydestä missään muodossa, Anna-Riitta painottaa. Väkijoukon keskellä oleminen onkin hänelle välillä väsyttävää. Yksinasuvana hän on myös tottunut päättämään asioistaan itse, eikä pidä muiden vitkuttelusta päätöksenteossa.

Myös Jari on huomannut haluavansa pitää asiat omassa hallinnassaan. - Kun on sinkkuna saanut omat menemisensä ja tekemisensä määritellä, seurustellessa ihmettelee, että hetkinen, eikö kaikki nyt menekään sillain kun minä sanon.

Onko pakko pariutua?

copyright YLE/videokuvaa

Sinkkujen oletetaan olevan jatkuvasti haku päällä. Jari juhli hiljakkoin ystävänsä syntymäpäiviä porukan ainoana miespuolisena sinkkuna, ja mukaan oli kutsuttu myös sinkkunainen. - Olin melkoisen tarkastelun kohteena, kaverit katselivat, että mitenkäs Jari hoitaa homman himaan. Kyllä sitä voi ilman pariakin hauskaa pitää!

- Kyllähän sitä asettaa näitä sinkkuuden hyviä ja huonoja puolia puntariin. Mutta ei voi päättää, että nyt loppuu tää sinkkuus, Jari puuskahtaa. - Kumppani tulee, jos on tullakseen.

Tutkimattomat sinkut

Sinkkuja on Suomessa tutkittu vähän. Ainoa tuore tutkimus on pankin, Nordean teettämä. Tutkimus kertoo, ettei sinkkuja yhdistä välttämättä mikään muu kuin siviilisääty. Lisäksi sekin on osalle joukosta oma valinta, toiset taas on elämä kuljettanut yksinasuviksi. Omaksi valinnaksi sinkkuuden kokevat useimmiten 40 - 64-vuotiaat.

copyright YLE/videokuvaa

- Yksinelämisen hyvinä puolina pidetään sitä, että saa päättää omista aikatauluistaan, tulla ja mennä miten haluaa eikä kukaan nalkuta. Toisaalta kaivataan ilojen ja surujen jakajaa, keskustelukumppania, kertoo ekonomisti Tarja Svartsström Nordeasta.

Sopivan kumppanin löytäminen ei ole helppoa. Nordean tutkimuksen mukaan kysymyksessä on kohtaamisongelma. Yleistäen voi sanoa, että sinkkunaiset asuvat kaupungissa, sinkkumiehet maalla. Naiset löytää kahvilasta, miehet pubista, ja ruokaravintolatkin valitaan eri perustein.

Ekonomisti Tarja Svartsström löytää tutkimuksen perusteella yhden helpon paikan tavata vastakkaista sukupuolta olevia sinkkuja. - Kaikenikäiset sinkut käyvät kirjastossa.


Tiina Klemettilä / PRIIMA