Takavuosina naiset innostuivat polttelemaan rintaliivejään. Nyt suunta kulkee kohti päinvastaista - korsetit ovat palaamassa!
Korsetti on luilla tuettu napakka, vartaloa muotoileva vaate. Alusvaateliikkeissä myytävät bodyt eivät varsinaisia korsetteja ole, ennemminkin korseletteja.
"Meillä kaikilla on lonkka- ja kylkiluiden välissä pehmeää tilaa, mikä on aikamoisen helppo vetää sisään ja saada aikaan kaunis vyötärön muoto", kertoo Aurora Raiskinen-Kujanen korsettiliike Belle Modestesta.
Korsetin muotoileva vaikutus perustuu materiaaliin, leikkaukseen, kaavaan, metallisiin tukiluihin ja tietysti nyöritykseen. Ensi kuulemalta ajatus vähän kauhistuttaa.
"Puheet korsetin vaarallisuudesta liittyvät usein historiaan", kertoo Aurora ja jatkaa: "Silloin niitä käytettiin lapsesta saakka ja muutenkin väärin."
MONIEN NAISTEN HAAVE
Vaikka naisten haaveena ei nyt olisi aivan ampiaisvyötärö, niin ainakin vähän kauniimpi linja vyötärön seudulle.
"Olemme toimineet viisi vuotta ja meillä on satoja, ellei jo tuhansia asiakkaita. Tilauskanta on koko ajan niin tukossa, ettei asiakkaille ehditä saamaan korsettia alle kolmen kuukauden", Aurora kertoo korsettien haluttavuudesta.
Korsetin käyttäjiä löytyy joka lähtöön. On morsiamia, arkikäyttäjiä, juhlakäyttäjiä - totta kai myös makuuhuonekäyttäjiä. Auroralla on myös yksi asiakas, maatalouslomittaja, jolle korsetti on jokapäiväinen alusasu. Siinä sujuu niin autonrenkaiden vaihdot kuin vuohien kynsin viilauksetkin.
Aurora Raiskinen-Kujanen muistuttaa myös skolioosikorseteista ja sanoo, että esimerkiksi nostaessa tavaroita korsetti pitää asennon ergonomisena.
Suurin osa käyttäjistä kuitenkin hakee korsetista kohennusta ulkonäköönsä. Ja toki korsettia voi käyttää myös vaatetuksen yläosana. Gootit ovat osa Belle Modesten asiakaskuntaa.
TÄYDELLINEN VYÖTÄRÖ?
Täydellistä vyötäröä ei Täydelliselle naiselle liene tiedossa, mutta häntä kiinnostaa kyllä, mitä korsetilla voisi saada aikaan. Joten - sovitan mallikappaletta, vaikka se ei ole vartaloni muodoille suunniteltu. Normaalisti asiakkaan vartalosta otetaan lähes kolmekymmentä mittaa, ja niiden avulla tehdään jokaiselle henkilökohtaiset kaavat. Korsetin teko on oikeaa hienosäätöä.
Aurora auttaa päälleni mallikorsetin. Tuntuu napakalta - ja vielä napakammalta, kun Aurora aloittaa nyörien kiristyksen. Ei satu, mutta kyllä korsettin käyttöön olisi totuttelemista.
"Keholle pitää antaa aikaa totutella uuteen paineeseen vyötäröllä", neuvoo Aurora ja jatkaa: "On kuunneltava kehoaan."
Tällä kertaa sitä myös katselee melkein mielikseen. Tervehdin vanhaa vuosien takaista tuttua - omaa vyötäröäni.
Priima/Regina Rask