Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Turvallista matkailua?
 
Kategoriat:

Matkailu se käy kaiken aikaa vaarallisemmaksi. Vai syntyvätkö suurimmat uhkatekijät kuitenkin korviemme välissä? Priima kävi sikaflunssan ja huumekartelleiden vaaravyöhykkeellä – Meksikossa.

Ja keräsi vinkkejä siitä, mikä matkan todella pilaa, jos pilaa.


RISKIKÄYTTÄYTYMISEN TRIANGELI - ALKOHOLI, LIIKENNE JA SEKSITAUDIT

Suomalaisten matkustusinto suuntautuu nykyään monesti kaukokohteisiin. Tavanomaisten lomamatkojen lisäksi seikkailu- ja elämysmatkat ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa kuuluvat yhä useamman lomasuunnitelmiin. Matkalle uskaltautuvat myös iäkkäät ja kroonisesti sairaat. Ja kun tiedot matkakohteesta sekä omista voimista ovat kunnossa, niin mikä ettei!

Kaikista pandemioista, lintu-, sika- ja ties mistä muista influenssoista huolimatta, matkailijan suurimmat terveysriskit ovat kuitenkin alkoholi, liikenne ja seksitaudit.

Kaikki tietävät, mitä kännissä voi tapahtua. Vähintään turhien riskienotto lisääntyy. Liikennekulttuuri vaihtelee maittain. Meksikossa ei pelkällä varovaisuudella selviä. Kaoottisen liikenteen maissa paikallisten ohjeen mukaan tietä ylittäessä pitäisi kulkea johdonmukaisesti ja tasaisen rauhallisesti eteenpäin. Arka edestakaisin poukkoilu voi olla varmin tapa jäädä auton alle, koska autoilija ei lopulta tiedä, mihin jalankulkija on menossa. Viisainta on seurata paikallisia katua ylittäessä.

Seksitauteihin pätee sama sääntö kuin alkoholiinkin: Tyhmänrohkea käyttäytyminen johtaa usein ikäviin seurauksiin. Kaksi ikiaikaista neuvoa - laita pilleri polvien väliin tai ota kondomi matkaan!


ENNAKKOSUUNNITTELU AUTTAA

Ennakkosuunnittelulla ja varovaisuudella riski pienenee huomattavasti. Rokotuksista saa tietoa esimerkiksi terveyskeskuksesta tai rokotusasemalta.

Jonkinlainen lääkelaukku on myös hyvä olla olemassa. Matkaan kannattaa varata omien lääkkeiden lisäksi ainakin ripulilääkkeitä, sillä puolet turisteista sairastuu matkoillaan ripuliin. Meksikossakin menu on sen verran eksoottinen, että herkkävatsainen voi helposti sairastua. Tilanne luonnollisesti pahenee liiallisella alkoholin käytöllä, sillä alkoholi kuivattaa kehoa kuten ripulikin.

Myös veden laatu vaihtelee: keittäminen auttaa poistamaan vedestä mikrobiologiset riskit. Jäitä, jäätelöä, kylmiä ruokia, mereneläviä ja salaatteja kannattaa tarkkailla. Ulkomailla saa usein esimerkiksi ihania eksoottisia salaattilajikkeita, mutta jos salaatti on pesty likaisella vedellä, lehtiin jää helposti jäämiä siitä.


VAKUUTUKSET

Vakuutuksilla pystyt vähentämään ylimääräistä huolehtimista. Ja jos jotain sattuu, pääset ainakin kunnon hoitoon. Aina ei kannata suosia paikallista: joissakin maissa paikalliset terveyskeskukset eivät täytä lähimaillekaan eurooppalaisia hygianiakriteerejä. Toisaalta, yksityinen sairaala tai terveyskeskus saattaa Meksikossakin yllättää tasokkuudellaan. Tarkkana on siis oltava, mutta hermoilla ei kannata, koska se vain pilaa loman.


ENNAKKOTIETOA TURVALLISISTA KOHTEISTA

Ulkoministeriön sivuilta löytyy tietoa siitä, miten turvallista eri maihin on matkustaa. Matkakohteesta päättämiseen pätee myös se, ettei kannata lähteä kohteeseen joka pelottaa niin, ettei matkasta osaa juuri nauttia. Joillekin jo Ruotsin-risteily tarjoaa riittävän haasteen.

Lopulta matkaan kannattaa lähteä vain, jos osaa matkasta nauttia. Kuten entinen englannin opettajani Tarja Vihervaara kokeneena matkaajana sanoi: ”Pelot johtuvat usein vääristä tiedoista ja ennakkoluuloista eikä pelko ole hyvä olotila”. Onneksi.


Priima/Risto Kuusisto