Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Eläkkeellä Italiaan
 
Kategoriat:

Meillä kaikilla on varmasti mielikuvia siitä, mitä olisi kiva tehdä eläkkeellä. Hämmennystä herättää kuitenkin uusi eläkelaki. Kuinka paljon tuleva eläke on, voiko sen suuruuteen vaikuttaa vielä aktiivityöelämän loppupuolellakin.

Miten voisi varmistaa muutaman kuukauden viettämisen Italian pikkukylissä, sitten kun aikaa on. Vaasalainen Rolf Lindholm ratkaisi asian ottamalla yksityisen eläkevakuutuksen.
- Otin muutama vuosi sitten eläkevakuutuksen vanhojen päivien varalle. Laitan joka kuukausi tietyn summan rahaa yksityiseen eläkevakuutukseen. Eläkkeellä voin sitten nauttia rahoistani Suomen Lapissa hiihdellen tai Italian pikkukyliä kierrellen, sanoo vaasalainen toimitusjohtaja Rolf Lindholm.

copyright YLE/videokuvaa

Lindholm valitsi eläkesäästämisen pankkitalletuksen sijaan, koska tuotto ainakin nykyisellään on huomattavasti suurempi. - Jos esimerkiksi 45-vuotias henkilö laittaa 70 euroa kuukaudessa vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen, on pottiin kertynyt 16 vuodessa 8 prosentin korolla laskettuna 30.000 euroa, joka tarkoittaa eläkkeeksi käännettynä 450 euroa kuukaudessa viiden vuoden ajan. Jos sama raha laitetaan säästötilille, on tuottoa kertynyt nykyisten korkojen mukaan samassa ajassa vain 17.000 euroa, laskee asiakaspalvelupäällikkö Jari Kero Vaasan Handelsbankenista.

Päätä itse milloin jäät eläkkeelle

copyright YLE/videokuvaa

Täyden työeläkkeen saa uuden eläkelain mukaan 63-vuotiaana, mutta jos jaksaa tehdä työtä 68 ikään saakka, saa huomattavasti muhkeamman eläkkeen. Noin 2.500 euroa kuukaudessa tienaavan ihmisen eläke on peräti 500 euroa suurempi kuukaudessa, kuin työtoverilla, joka jättää työelämän viisi vuotta aikaisemmin. - Voidaan laskennallisesti sanoa, että jokainen vuosi 63 ikävuoden jälkeen tuo eläkekassaan lisää rahaa100 euroa kuukaudessa per vuosi, joten viiden vuoden kuluttua kuukausittainen eläke on kasvanut viidelläsadalla eurolla, vahvistaa eläkeneuvontapäällikkö Sanna Kärki-Ahola Eläke-Fenniasta.

Rolf Lindholm on ajatellut jäävänsä eläkkeelle 60 - 61-vuotiaana. Vapaaehtoinen eläkevakuutus antaa siihen mahdollisuuden. - Se on hyvä ikä jäädä pois työstä, elämässä on muutakin kuin työ, esimerkiksi luonto ja liikunta. Aloin 6-7 vuotta sitten ajatella omaa kuntoani ja liikun nykyisin ilman autoa 2000 kilometriä vuodessa, suksilla 1000 kilometriä ja rullaluistimilla saman verran. Haluan olla hyvässä kunnossa, kun jään eläkkeelle, jotta jaksan sitten harrastaa minulle tärkeitä lajeja. Elämä on laiffia, niiku Nykänen sanoo, sanoo Lindholm, ja lähtee päivän hiihtolenkille.

copyright YLE/videokuvaa

Osa-aikaeläke ei häntä kiinnosta, vaikka sekin tuntuu olevan nykyisellään aika hyvä diili. Jos jää 58 vuoden iässä osa-aikaiselle ja tekee puolet aikaisemmasta työpanoksestaan, saa 75% aikaisemmasta palkastaan. Kun otetaan huomioon se, että osasta ansioita verotetaan eläkkeen mukaan, on käteen jäävä osuus parhaimpien laskelmien mukaan vain 12 – 13 % pienempi kuin palkka. Tosin silloin on oltava töissä puolet aikaisemmasta työajastaan. - Ei, en jää, se ikä tulee liian pian vastaan, sanoo Lindholm. Hän haluaa jäädä kokonaan pois työelämästä silloin, kun se hänelle sopii. Muutama sata euroa kuukaudessa eläkevakuutuksen kautta antaa hänelle mahdollisuuden siihen.

Maria Tolppanen / PRIIMA

PRIIMAn studiokeskustelu eläkkeistä, vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas