Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Suolahuoneesta apua astmaan
 
Kategoriat:

Helsinkiläinen Annikki Holm sairastaa keskivaikeaa astmaa ja saa siihen lääkärin määräämää lääkehoitoa. Hän päätti kokeilla ensimmäistä kertaa, helpottaisiko hengittely suolahuoneessa. Hän otti viiden hoitokerran kuurin viikon aikana, 40 minuuttia joka toinen päivä.

Astmaatikot, kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta kärsivät, poskiontelotulehduksesta tai pitkittyneestä nuhasta kärsivät ihmiset useimmiten hakevat apua suolahoidosta, kertoo helsinkiläisen OloOk-suolahuoneen toimitusjohtaja Tuula Näreharju. Ihosairauksista tavallisimmin hoidettavat ovat akne, atooppinen ihottuma ja psoriasis. Hoitoa ei suositella munuaispotilaille, eikä varauksetta myöskään verenpainepotilaille, koska se saattaa nostaa verenpainetta. Näreharjun mukaan siinä tapauksessa pitää katsoa tarkasti, kuinka hoitoa annetaan, ei välttämättä peräkkäisinä päivinä.

copyright YLE/videokuvaa

Ensimmäisellä kerralla

Annikki ei ole koskaan kokeillut suolahuonehoitoa, eikä hänen ystäväpiirissäänkään ole kokemuksia ko. hoidosta. Ensimmäisellä kerralla hän ei vielä oikein osannut sanoa, auttoiko suolan hengittäminen, mutta ilmapiiri oli Annikin mielestä oikein miellyttävä. Huoneessa oli mukava istua ja kuunnella rauhoittavaa musiikkia. Vähän kuulemma suola maistui suussa.

Vuori- ja lääkesuolaa

copyright YLE/videokuvaa

Tuula Näreharju kertoo, että suolahuoneen seinät, katto ja lattia on omin käsin päällystetty vuorisuolalla. Huoneen ilmaan puhallettava suola sen sijaan on lääkesuolaa, sitä samaa, mitä sairaalassa esimerkiksi annetaan tiputuksessa. Lappeenrantalainen lääketieteen tohtori Jouni Hedman johtaa suomalaisryhmää, joka on jo vuosien ajan tutkinut Allergia- ja astmaliiton Etelä-Karjalan tutkimusyksikössä suolahuonehoidon vaikutusta astmapotilaisiin. Hän peräänkuuluttaa hoitojen valvontaa, sillä juuri suolan annostelu on eri hoitopisteissä kirjavaa, koska henkilökunnan tasossa on vaihtelua. Hänen mukaansa saattaa käydä niin, että suolaa annetaan liikaa, jos annosteluperusteena on vain se, että suolan pitää tuntua. Liika suola saattaa aiheuttaa jopa keuhkoissa olevan tulehdusoireiden pahenemista.

Lääkitystä ei saa muuttaa

copyright YLE/videokuvaa

Usein suolahoidon seurauksena hengitysoireet helpottavat, mutta lääkärin määräämää lääkitystä ei saa muuttaa. Mikäli hoito helpottaa oikein paljon, kehottaa Näreharju keskustelemaan oman lääkärin kanssa mahdollisesta muutoksesta lääkityksessä. Jouni Hedman sanoo, että on olemassa ainakin teoreettinen vaara, että jos hoitavaa lääkitystä vähennetään, niin astmatulehdus keuhkoputkissa kuitenkin lisääntyy. Yliärtyvyyden väheneminen näkyy siten, että erilaiset pölyt, käryt, savut, pakkanen, rasitus kylmässä todennäköisesti aiheuttavat vähemmän oireita. Suolahoidon hyöty käytännössä näkyy siinä, että näissä tilanteissa potilaan ei enää tarvitse ottaa avaavaa lääkettä. - Hoitavan lääkityksen vähentäminen tältä pohjalta on kyllä, vois sanoo, jopa vaarallista, korostaa Hedman.

Viidennellä kerralla

Annikki Holm on viidennellä kerralla oikein tyytyväinen. - Ensinnäkin tää huonehan on erittäin hieno ja täällä ihminen rauhoittuu, hän kertoo. Annikki sanoo, että hoidon jälkeen on ollut mukava, kevyt olo, kun on lähtenyt ulos ja kotiin. Kuntoaan hän on testannut sauvakävelyllä, joka onkin sujunut nyt kepeästi. Hoidon seurauksena liman eritys on lisääntynyt, mikä on aivan normaalia ja poskipäistä on kadonnut kiristävä, poskiontelontulehdusta muistuttava tunne. Näreharjun mukaan vaikutukset ovat hyvin normaalit ja riippuvat paljon siitä, minkä laatuinen astma potilaalla on. Vaikeassa tapauksessa suositellaan otettavaksi hieman pitempiä sarjoja, 10 -15 kertaa, jolloin vaikutukset ovat suuremmat. Kuinka usein hoitosarja sitten olisi otettava? - Toisille riittää kertakin vuodessa, toteaa Näreharju.

copyright YLE/videokuvaa

Annikki Holm kertoo, että suolahuoneesta tulee kiva tunne ja kerralla jaksaa hyvin istua 40 minuuttia. Hoitokerta on ikään kuin oma hetki, jolloin voi rauhoittua ja ottaa vaikka nokoset.
Jouni Hedman tosin muistuttaa, että on edullisempiakin tapoja rentoutua ja ottaa nokoset kuin suolahuone, mutta myös hänen tutkimuksensa ovat osoittaneet, että suolahuoneesta on apua ainakin osalle astmaatikoista.

Esa Viherä / PRIIMA