Esitetty: 16.04.2008    |   Päivitetty: 17.04.2008
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Pasi Toiviainen Kuva: Merja Hannikainen
Pasi Toiviainen:MAAILMANLOPPU TULEE – OLETKO VALMIS?

Keskiviikkona 16.4.2008 klo 22:05 YLE TV2

Ilmasto muuttuu, sitä ei enää kiistä kukaan. Mutta siitä huolimatta suurin osa Suomen kansasta jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut: polttaa hehkulamppuja, ajaa bensamoottorilla ja ostaa surutta tarpeetonta tavaraa. Mikä saisi suomalaiset ottamaan ilmastonmuutoksen vakavasti?

Tiedetoimittaja Pasi Toiviainen on sitä mieltä, että siihen tarvitaan kollektiivinen kriisi. Sen voisi synnyttää konkreettinen katastrofi – tulva tai hirmumyrsky, joka tulisi niin lähelle, että sitä ei enää voisi kukaan ohittaa välinpitämättömästi. Hirmumyrskyä odotellessa Toiviainen on itse valinnut toisen tien: hänestä on tullut maailmanlopun saarnamies.

Toiviaisesta piti tulla alun perin arkkitehti, mutta kesällä 1988 kaikki muuttui, kun hän kuuli tiedemiesten vertaavan ilmastonmuutoksen seurauksia täysimittaiseen ydinsotaan. Ensin hän ahdistui, menetti yöunensa ja luuli lopulta itse kuolevansa - jollei melanoomaan niin vähintäänkin hullun lehmän tautiin.

Ahdistuksesta päästäkseen hän ryhtyi agitaattoriksi: alkoi taistella työssä ja vapaa-ajalla ilmaston puolesta. Hän kiersi tapaamassa alan arvostettuja tiedemiehiä eri puolilla maailmaa ja kokosi tiedot ensin tv-dokumentiksi, sitten kirjaksi.

Punaisessa langassa Toiviainen kertoo, mitä tiedemiesten ja hänen oman arvionsa mukaan maailmalle tapahtuu 40 vuodessa. Mikäli nykymeno jatkuu, tuloksena on vääjäämättä yhteiskuntien romahdus. Maailma aavikoituu, arvioiden mukaan 40 prosenttia maapallosta kuivuu. Lukemattomat eläinlajit kuolevat sukupuuttoon. Malaria ja muut hengenvaaralliset taudit leviävät laajoille alueille. Pakolaiset alkavat vyöryä etelästä kohti pohjoista Eurooppaa.

Mutta entä miten käy Suomen? Elävätkö suomalaiset kaikessa rauhassa lintukodossaan, samaan aikaan kun muu maailma kärsii katastrofin kourissa?

Tuotanto YLE Asiaohjelmat.

Teksti-tv s.334.



[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]