Esitetty: 26.04.2005    |   Päivitetty: 27.04.2005
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Jussi Viitala
   Kuva: Sampo Rautamaa
Jussi Viitala: Simpanssi vai Sarasvuo?

Tiistaina 26.4.2005 klo 22.05 TV2.

Pitäisikö yritysjohtajan vastedes palkata Jari Sarasvuon sijasta simpanssilauma opettamaan johtoryhmälle, miten työntekijöitä kohdellaan?

Asiaa kannattaisi harkita, sillä simpanssilauman sosiaalinen äly vetää vertoja ihmislauman älylle, väittää Maarit Tastulan haastattelema eläintieteilijä Jussi Viitala Punaisessa langassa. Simpanssilaumalla on selvä käsitys siitä, mitä on reilu peli bisneksissä. Saaliin kaatajalla on kyllä oikeus napsaista se ensimmäinen pala, mutta loppusapuska jaetaan kristillisesti kaikkien ja - myös lauman heikoimpien – kesken. Sille, joka rikkoo reilun pelin sääntöjä ja yrittää ahneuksissaan pitää liikaa itsellään, käy kalpaten. Seuraavassa hätätilanteessa ei kukaan riennä solidaarisesti petturin avuksi. Sillä simpanssi ei siedä epäreiluutta: se aiheuttaa joko apinanraivon tai syvän masennuksen. Lähimmäisenrakkaus on myös simpanssilaumassa hyvä eettinen ohjenuora, ja sitä myös kunnioitetaan.

Pomon asemaa ei säilytetä pelkillä juhlapuheilla, vaan teot ratkaisevat, sillä niistä syntyy tai on syntymättä – hyvä maine. Jos maine tahriintuu lauman jäsenten silmissä, johtoasema on mennyttä. Simpanssilauman johtajalta vaaditaan nöyrää asennetta alamaisiinsa tai muuten äänestäjät valitsevat hänen tilalleen reilumman kaverin seuraavassa kansanäänestyksessä.

Jussi Viitala pohtii Punaisessa langassa sitä, mikä loppujen lopuksi erottaa ihmisen eläimistä. Onko se äly, puhetaito vai pinsettiote? Vaikka simpanssi tuskin pärjäisi Mensan testeissä, se ei välttämättä tee simpanssista ihmistä tyhmempää, sillä älyä on monenlaista eikä kaikkea älyä mitata Mensan testeissä. Historia tuntee sitä paitsi monia merkkimiehiä, joilla älyä kyllä riitti, mutta viisautta oli vähän. Lopputuloksista voi lukea historian kirjoista.

Jos ihminen on pohjimmiltaan kaveriaan rapsutteleva apina, onko yksilöllisyyttä korostava kulttuurimme menossa pahasti hakoteille? Toisin kuin Eino Leino väitti, yksin ei ole ihminen keskellä kaiken vaan joukkosielu sekä hyvässä että pahassa. Viitalan mukaan ihmistäkään ei luotu elämään yksin.

Mutta mitä sitten tarkoittaisi tuo paljon käytetty sanonta: elää ihmisiksi? Onko ihmisellä loppujen lopuksi vapaata tahtoa, vai onko hän vain geeniensä ja traditioidensa orja? Viitalan mukaan jonkinlainen vapaa tahto saattaisi jopa ollakin. Kaikkein kehittynein ihminen osaa nimittäin keksiä elämälleen mielen ja tarkoituksen – jopa kaikessa mielettömyydessä.



[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]