Esitetty: 22.11.2005    |   Päivitetty: 23.11.2005
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Maija-Riitta Ollila
   Kuva: Jukka-Pekka Juvonen
Maija-Riitta Ollila: Sahataanko meitä linssiin?

Tiistaina 22.11.2005 klo 22.05 TV2

Punaisen langan vieraana Maija-Riitta Ollila

Me luulemme olevamme yksilöitä ja kuvittelemme tekevämme yksilöllisiä valintoja, mutta mitä paljastuu, kun pintaa hieman raaputetaan?

"Kuvitelma yksilöllisyydestä on yksi tämän ajan stiiknafuulioista, suurista huijauksista. Jokainen haluaa kulkea omia polkujaan, mutta ehdottomasti sinne minne kaikki muutkin kulkevat" , toteaa filosofi Maija-Riitta Ollila Punaisessa langassa.

Yhtä lailla tavalliset ihmiset, poliitikot kuin talouselämän johtajatkin tuntuvat kesyyntyvän samalla strategialla kuin vasikat kevätlaitumella. Ei tarvita kuin ämpärillinen lämmintä maitoa - tai yksi karismaattinen konsultti - ja äsken vielä niin omapäinen porukka tassuttelee kiltisti ja asioita kyseenalaistamatta suuren johtajan perässä.

Punaisen langan haastattelussa Maija-Riitta Ollila nostaa esiin useita työ- ja liike-elämän muotitermejä ja -trendejä, joihin uskotaan kuin jumalan sanaan: huippuosaaminen, kansainvälinen kilpailukyky, tuottavuuden kasvu ja voiton maksimointi. Hänen mukaansa taloudesta puhutaan nykyisin kuin mystiikasta, koska monia ihmisiä kiehtoo hämäryyden paatos. Olisiko reilumpaa puhua kansainvälisen kilpailukyvyn sijasta taloussodasta, koska pohjimmiltaanhan kyse on vastustajan - toisen valtion tai kilpailevan yrityksen - voittamisesta kovassa taistelussa?

Ollila pohtii myös nykyisen häpäisykulttuurin syitä ja seurauksia. Miksi juorulehdet tuntuvat uskovan samaan tapaan kuin kirkkoisä Augustinus aikoinaan, että seksi on kaikkien syntien äiti?

Pitäisikö poliitikot vastedes rekrytoida luostareista? Miksi ylipäänsä toisten häpäiseminen julkisesti tuntuu tuottavan monelle meistä vilpitöntä iloa? Ja mitä pitäisi ajatella Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen 12 miljoonan euron optioista?

"Jo Platon oli sitä mieltä, että yhteiskunnan rikkain saa olla korkeintaan neljä kertaa vauraampi kuin köyhin. Hän ajatteli, että jos tuloerot ovat valtavia, silloin kansalaisten kokema epäoikeudenmukaisuus johtaa yhteiskunnan murtumiseen, sisällissotaan", toteaa Ollila.



[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]