Esitetty: 23.11.2004    |   Päivitetty: 24.11.2004
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Pirjo Honkasalo
   Kuva: Sampo Rautamaa
Pirjo Honkasalo: Kenellä on voima katkaista vihan kierre?

Tiistaina 23.11.2004 klo 22.05 TV2.

Vieraana Pirjo Honkasalo

Tshetshenian keskiaikaan pommitettu pääkaupunki Groznyi ja Pohjois-Ossetian pakolaisleiri ovat ylisukupolvisen vihan ja väkivallan karuja muistomerkkejä. Palkittu elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo muistuttaa, että viholliskuvat lyödään ihmiseen jo lapsena. Se näkyy myös Tshetshenian sodassa, jossa on kuollut joidenkin tilastojen mukaan jo neljännesmiljoona ihmistä.

-Viholliskuvat ovat muuttuneet näkymättömiksi taakoiksi. Ainoa tapa vapautua sukupolvien väkivaltakierteestä on viholliskuvien riisuminen. Dokumenttini taustalla oli yksi kymmenestä käskystä: älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Vihaa ja pahuutta töissään pohdiskellut Honsalo tietää, että vihalle on usein loogiset ja realistiset perusteet, mutta sen keskellä eläminen on kuin sisäinen vankila. Se voi tuhota ihmisen ja hänen tulevaisuutensa.

-On hyvä muistaa, että viha voi kadota ihmisen elämästä, mutta se vaatii valtavaa voimaa.

Honkasalon aseena on dokumenttielokuva. Venetsian ja Kööpenhaminan elokuvafestivaaleilla palkittu Melancholian kolme huonetta syntyi siitä häpeästä, jonka aiheuttaa voimaton hyväksyntä sille ajatukselle, että Tshetshenian sota on Venäjän sisäinen asia.

-Olen itse elänyt nuoruuteni aikana, jolloin Venäjällä oli vankileirejä ja toisinajattelijoiden ihmisoikeuksia loukattiin. Tuolloin me kaikki suotuimme siihen, että nämä olivat Venäjän sisäisiä asioita.

Melancholian kolme huonetta on elokuva sodasta, mutta ilman sodan konkreettista väkivaltaa.

-Elokuvastani näkyy, että ihmiset ovat aikamoisia selviytyjiä ja hirveän sitkeitä. Toisaalta kaikki eivät kestä. Minulle sanottiin kuvausten yhteydessä, että ajattele mitä tapahtuu sellaisen ihmisen mielelle, joka ei uskalla viiteen vuoteen laittaa yöpaitaa päälle.

Pirjo Honsalo sanoo, että häntä on aina kiinnostanut ihmisessä etenkin se, mikä on loogisuuden ulkopuolella - alue, josta ei voi puhua vakiintunein käsittein.

-Ajattelen, että ihminen on paljon enemmän kuin pragmaattinen toimija. Ihminen ei ole niin pieni kuin miltä hänet on saatu näyttämään.

Tshetsheniaan suuntautuneet kuvausmatkat ovat olleet Honkasalollekin vaaran paikkoja. Toistaiseksi viimeiselle kuvaumatkalleen hän otti kidnappausvakuutuksen. Hän muistuttaa kuitenkin, että satunnaisen länsimatkailijan vaarat ovat pieniä, kun niitä vertaa sota-alueilla elävien tavallisten ihmisten kärsimyksiin.



[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]