Esitetty: 18.04.2007    |   Päivitetty: 19.04.2007
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Osmo Soininvaara. Kuva: Jukka-Pekka Juvonen
Osmo Soininvaara: HULLU PALJON TÖITÄ TEKEE

Keskiviikkona 18.4.2007 klo 22.05 TV2

Vieraana ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara

Kansantaloustieteilijä Osmo Soininvaara lukeutuu nykyisin niiden taloustieteilijöiden joukkoon, joiden mielestä jatkuva talouskasvu ei tee ihmisiä onnellisiksi. Rahan perässä juokseminen on siksi typeryyttä. Erityisesti keskiluokan olisi aika nousta kapinaan: vaihtaa ahneus vapaa-aikaan.

- Työhulluus aiheuttaa paljon pahoinvointia. Me teemme liikaa töitä. Lapset voivat huonosti, kun vanhemmilla ei ole aikaa. Vanhuksethan eivät voi huonosti Suomessa siksi, että meillä on liian vähän vanhustenhoitajia, vaan siksi, että meillä itsellämme ei ole aikaa omille vanhemmillemme, väittää Soininvaara ärhäkästi Punaisessa langassa.

Samaan aikaan osa suomalaisista on vailla työtä, koska heidän työpanostaan ei kukaan halua ostaa. Talonmiehet ja sekatyömiehet eivät kelpaa tehotaloudelle.

- Jos suomalainen luopuisi autosta, hänellä olisi varaa ottaa sillä rahalla ylimääräinen kahden kuukauden loma töistä. Lontoon Cityssä tällainen ajattelutapa on jo trendi.

Trendin syynä on se, että yhä useampi menestyjä on huomannut tulleensa rikkaaksi, mutta onnettomaksi. Tämä tendenssi tulee yllättämään monet talousoppineet sinä päivänä, kun keskiluokkaiset työn orjat joukolla päättävät nousta sorron yöstä, arvelee Soininvaara.

Entinen peruspalveluministeri Osmo Soininvaara jäi itse vapaaehtoisesti pois eduskunnasta, sillä politiikka oli vaarassa tehdä hänestä kyynikon. Erityisesti häntä alkoi pänniä se, miten julkisuus on vaikuttanut politiikan sisältöön. Ilmiö Tanja Karpela ja vaatekaappijournalismi ovat hömppää, mutta hömppää ovat myös epärehelliset vaalilupaukset, joita media ei kyseenalaista.

- Minua surettaa se, miten eläkeläisiä huijataan politiikassa. Lehdistön pitäisi puuttua asiaan sen sijaan, että antaa kansanedustajaehdokkaiden puhua puuta heinää.

Osittain kyse on lehtimiesten ammattitaidosta. Soininvaaran mukaan vahtikoira ei enää osaa haukkua, koska ammattitaito on monelta toimittajalta hukassa.

Uusia ajatuksia tai oivalluksia ei politiikassa kannata esittää. Se tarkoittaa samaa kuin nousisi juoksuhaudassa seisomaan ja asettuisi vapaaehtoisesti maalitauluksi. Uuden ajatuksen keksijä ammutaan heti alas. On turvallisempaa toistaa vanhoja fraaseja. Ja sitä tekevät erityisesti puolueiden puheenjohtajat.

Poliitikkojen yksityiselämää riepottelevia lehtiä hän vertaa taskuvarkaisiin.

- Taskuvaraskin varastaa sen takia, että hän tietää, että siitä saa rahaa, mutta se ei tee taskuvarkautta mitenkään oikeutetuksi.

Soininvaara lukee itsensä kuuluvaksi - presidentti Ståhlbergin lailla - porvarilliseen vasemmistoon. Kokoomus sen sijaan ei hänen mielestään enää kannata porvarillisia, vaan kapitalistisia arvoja. Vasemmisto puolestaan on epäisänmaallinen, kun ja jos se lietsoo muutosvastarintaa.

Ex-kansanedustaja Osmo Soininvaaraa haastattelee Punaisessa langassa Maarit Tastula. Ohjelma nähdään uusintana ensi sunnuntaina.

Tuotanto YLE Asiaohjelmat.

Teksti-tv s.334.[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]