Esitetty: 04.01.2005    |   Päivitetty: 05.01.2005
Juontaja / tuottaja: Maarit Tastula

   Vieraana Uolevi Manninen. Kuva: Sampo Rautamaa
Uolevi Manninen: Kiihkokapitalismia vastaan

Tiistaina 4.1.2005 klo 22.05 TV2.

Tukon entinen konserninjohtaja Uolevi Manninen on niitä harvoja suomalaisen elinkeinoelämän vaikuttajia, jotka uskaltavat arvioida kriittisesti ahneudesta kumpuavaa kiihkokapitalismia. Itseään vakaumuksellisena markkinatalousmiehenä pitävä Manninen sanoo, että lisääntynyt ahneus uhkaa koko talousjärjestelmää.

-Ihminen hakee työstään ennen kaikkea turvallisuutta. Varma työpaikka on siitä tärkein osa. Työntekijän usko kuitenkin horjuu. Hänestä on tullut pelinappula ja tuotantoväline.

Manniselta meni oma työpaikka alta, kun Tuko myytiin hänen selkänsä takana. Eläkkeelle siirtyminen aikaistui vuodella. Sen jälkeen Manninen on kommentoinut maailmaa riippumattomana tarkkailija tukikohdastaan Rymättylän saaresta. Hän ei vieläkään epäile markkinatalouden kykyä tuottaa hyvinvointia. Kritiikin saa kiihkokapitalismi, joka maksimoi voittoja keinoista välittämättä ja ihmisten kustannuksella.

Manninen on ollut myös urheilumies. Hän kuului Suomen koripallomaajoukkueeseen, joka yllättäen raivasi tiensä Tokion vuoden 1964 olympiakisoihin. Se oli hengen voitto aineesta. Manninen on sittemmin pyrkinyt korostamaan yhteishengen merkitystä myös yrityksen johtamisessa.

Huippu-urheilijaa ja yritysjohtajaa yhdistää kilpailuvietti. On tärkeää, että molemmat kilpailevat rehdisti. Se ei ole nykymaailmassa itsestään selvää, kuten viime aikojen esimerkit ovat kertoneet.

Manninen ei enää kaipaa hektiseen yritysmaailmaan, jossa johtajat ovat oman asemansa vankeja. He eivät voi suhtautua kriittisesti kapitalismiin. Mannisen hyvä elämä syntyy tänään vapaudesta, riippumattomuudesta ja siitä tunteesta, että Rymättylän saaressa hän saa olla oman onnensa seppä.



[Takaisin]

 

[ Ohjeita videoiden katseluun ]