Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Nina Hagen

Saksalainen punklaulaja, joka oli ottanut klassisia laulutunteja, joidenkin punkkareiden idoli ja vaikutteiden antaja. Esimerkiksi tyttöjen lempinimenä (punknimenä) saattoi olla Nina tai Hagen, vaikka omalla nimellä ei ollut sen nimen kanssa mitään tekemistä.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Päät

Rotat

Paikkakunta: Helsinki

”Kaikki miehet on rottii / niiden päät on pelkkii pottii / en mä tartte niitä / rotta älä lapsii siitä!” Nämä riimit ovat nostaneet Päiden Rotat -singlen myöhempien tutkijoiden katsannossa suomalaisen rock-feminismin ikoniksi. Tekijät eivät välttämättä olleet yhtä tosissaan. Teos on kuitenkin noteerattu vuonna 2007 PMMP:n keikoilla ja singlen b-puolella cover-version arvoiseksi ja räväkkä punkbändi sai kunnianosoituksen myös PMMP:n Leskiäidin tyttäret –albumin Päät soittaa –kappaleessa.

”Älä ole – Päät on” oli kysymyksiä herättävä slogan nuorten pikkutakkeihin pukeutuneiden vantaalaismiesten rinnuksissa. Vantaajoen yhteiskoulun aktiivit, basisti Juha Pulkkinen (sittemmin kirjailija ja kulttuuritoimittaja J.P.Pulkkinen), kitaristi Ilkka Välimäki (sittemmin SKS:n tutkija) ja kitaristi Mika Mantere (sittemmin Smackin Manchuria) halusivat perustaa ajan hengen mukaisen bändin. Mantere tunsi musiikkileirin kautta helsinkiläisen musiikkisuvun vesan, rumpali Kaj Fuhrmanin. Pulkkinen bongasi Tavastia-klubilta punkleidit Pivo Rosenqvistin ja Laura Jäppisen, joilla oli unelma omasta Flush Us -bändistä. Voimat yhdistyivät ja Pivo ryhtyi Päiden solistiksi. Ensimmäinen keikka oli joulukuussa 1978. Rotat -tekstin Pivo kirjoitti yhdessä Jäppisen kanssa, ja alku olikin sopivan shokeeraava.

Päät oli alusta alkaen enemmän uutta aaltoa ja sen modernia siipeä kuin punkkia. Enemmän Public Image Ltd:tä kuin Sex Pistolsia. Toisaalta juuria löytyi Mantereen diggaamista Velvet Undergroundista ja Iggy & The Stoogesista. Pulkkinen puolestaan oli jo tuolloin monipuolinen populaarimusiikin connoisseur. Päällimmäisinä ärisivät Mantereen terävät kitarakuviot ja Pulkkisen jyrisevä basso. Pivo lauloi ärsyttäen ja provosoiden.

Kesällä 1979 Ensisinglen Jetset/Ime kosteutta ( Love Records) jälkeen Välimäki joutui asevelvollisuuden vuoksi jättämään bändin. Tästä alkoi yhtyeen jatkuva muutos ja uuden etsiminen. Single Rotat/Lihansyöjäihminen julkaistiin myös vuonna 1979. Alkuperäisten Päiden lyhyt kausi päättyi vuosikymmenen vaihduttua ja Pivon poistuttua bändistä. Tyyli alkoi muuttua rajusti, ja vieläkin enemmän Mantereen lähdettyä etsimään uusia tuulia ja perustamaan Smackia, joka johtaisi hänet lopulta USA:han. Tämän jälkeen Päät -leirissä ovat itseään haastaneet monet suomalaisesta musiikkielämästä tutut nimet: Juhani Kansi, Asko Kallonen, Sidi Vainio, Taina Ketonen, Kimmo Kajasto, Jay Havanna, Wemppa Koivumäki, Tomi Ervi, Manne Railo, Kimmo Salmela, Petri Liski, Mika Toivanen.

Päät - Punkista suomalaisen rockin modernisteiksi

« Takaisin edelliselle sivulle