Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Niittirotsi

Niittitakki, piikkitakki, pulttitakki. Tavallinen, usein käytettynä hankittu, nahkatakki, jota punknuori on itse muunnellut tyylilleen sopivaksi mm. maalaamalla nahkamaalilla, kiinnittämällä siihen irtoniittejä jopa kilokaupalla. Niitit kiinnitettiin usein selkään esim. anarkiamerkin muotoon kuvioksi, olkapäille, hihojen suihin, kauluksiin.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Eppu Normaali keikka I-klubilla Tampereella lokakuussa 1977

Paikkakunta: Tampere I-klubi

Teksti: Jorma Riihikoski
Kuvat: Harri Kuusela
Tampereen Tekulla järjestettiin 70-luvulla konsertteja, joissa esiintyivät niin kotimaan huippunimet Pressat, Wigwamit, Juicet ja Virtaset. Ulkomaan vaikuttajista tärkeimmät taisivat olla 1976 ja 1977 auditorion lavalla nähdyt Doctor Feelgood ja Ramones. Nämä tilaisuudet vahvistivat lopullisesti uskoa energisen kitararockin ja punkin esiinmarssiin myös Tampereen alueella.


Martti ja Mikko poseeravat New Yorkin CBGB klubin tyyliin, joka on lokalisoitu Tampereen kellareihin. Mikolla itse tuunattu Ramones paita ja lukko ketjuineen Rauta-Otrasta. Lahkeetkin ovat jo kaventuneet ja revenneet keväästä.

Eppu Normaalikin osallistui 1977 keväällä rockin SM-kisojen karsintaa Gorilla ravintolassa ja ehkä tämän myötä pääsi syksyllä oikealle täyspitkälle keikalla I-klubin betonikellariin. Kesän aikana ulkoasu ja tyyli oli muuttunut, kuten kuvista näkyy. Poliisi Pamputtaa kappale oli löytänyt lopullisen musiikillisen muotonsa ja kuului keikkaohjelmistoon, jossa oli myös covereita Sex Pistolsilta ja Ramonesilta.

I-klubi oli matala kellari, jonka nurkassa oli jopa oma koppi, jossa dj pyöritteli levyjä ja paikkaan oli mahdutettu pöytien väliin jonkinlainen tanssilattia. Mitään lavaa ei paikassa ollut vaan bändit ja yleisö olivat samalla tasolla kaljalla ja tupakan tuhkalla pinnoitetulla betonilattialla.

Paikan mataluudesta johtuen lampunvarjostimina toimivat muoviset pesuvadit. Juomana oli Pyynikin panimon Kippari keskiolut, jota sai halutessaan tilata kokonaisen korin kerralla pöytään. Asiakaskunta koostui lukiolaisista ja työssäkäyvistä nuorista. Akateemiset nuoret suosivat Tampereen Yo-taloa, johon pääsi sisälle vain opiskelijakortin esittämällä. I-klubilla soitettiin lähinnä rockia, joten se houkutteli paikalla musiikkia harrastavaa nuorta väkeä.

Syksyllä -77 I-klubin soittolistassa oli punkmusiikkia Neil Youngin, Rolling Sonesin ym. valtavirta rockin ohessa, joten klubilla viihtyivät myös Eppu Normaalin ja Kollaa Kestään jäsenet. Molemmat yhtyeet olivat juuri saamassa ekat levynsä ulos Poko Rekords merkillä. Tässä vaiheessa punk oli jo olemassa musiikkigenrenä, mutta pitkätukkaiset ”ei kaupallisen” musiikin diggarit suhtautuivat siihen ja punksoittajiin vähätellen.


Paikassa soittivat syys-lokakuussa -77 mm. Eppu Normaali ja Popedan esiaste Eri Keeper, laulajanaan Pate Mustajärvi. Yleisöt eivät olleet kovin suuria, sillä klubille ei mahtunut yli 100 ihmistä. Eppu Normaaliahan ei Tampereella tunnettu, joten klubin oveen oli ennen keikkaa ripustettu lappu, jossa erikseen todettiin Eppu Normaalin olevan oikein yhtye.

Eppu Normaali Elävässä arkistossaEput yo-talolla 1979Eput keikalla 1977

« Takaisin edelliselle sivulle