Karttanavigaatiota varten tarvitset Flashin. Voit ladata sen täältä.


Punk-sanastoa:

Anarkismi

Punkin ideologia ja diy. Myös usein ymmärretään synonyymiksi anarkialle.

Lähde: Ritva raippa / TEE-SE-ITSE oma elämäsi

« Takaisin edelliselle sivulle

Se

Ei asfaltti liiku (1978)

Paikkakunta: Jyväskylä

”Tämä on todellisin, aidoin ja urhein suomalainen rock-levy kautta aikojen!” Muun muassa näillä hurmioituneilla sanoilla luonnehti Soundi-lehden levyarvostelija Waldemar Wallenius suomalaisen punkin aikaansaannoksia esitellyttä Pohjalla kokoelmaa marraskuussa 1978.

Love Recordsin julkaisemassa punk-katselmuksessa kuultiin Pelle Miljoonan, Problemsin ja Sehr Schnellin kaahauksen seassa myös Se-yhtyeen musisointia, joka ei äkkiseltään kuulostanut punkilta lainkaan ja aiheutti Walleniuksessakin lievää hämmennystä.

Jyväskyläläisjoukkio Se edustikin Suomi-punkin omaperäistä ja herkkää siipeä, joka siteet varsinaisiin punkkareihin kulkivat enemmän musiikin tekemisen omaehtoisuutta korostavan periaatteen kuin itse musiikin tasolla. Se oli sekä sisällöltään että ulkoiselta olemukseltaan jotakin muuta kuin piikkitukkaista hakaneulahousua. Yhtyeen teksteissä oli runollisuutta, sen sävellykset olivat punk-mittapuun mukaan moni-ilmeisen polveilevia ja osalla sen soittajista oli pitkä hippitukka. Punk-rintamasta Se-yhtyeen nosti esiin myös yhtyeen salainen ase eli laulaja-lauluntekijä Yari Knuutinen, jonka kynästä lohkesi myös Pohjalla -kokoelmalla punkkareita säväyttänyt kappale Ei Asfaltti liiku.

Vaikka Se-yhtye asui hippihenkisesssä kommuunissa Jyväskylän ulkopuolella, ei Yari Knuutisen laulut ollut vaikeaselkoista hämyilyä. Knuutisen kappaleet olivat usein eräänlaisia pienoisnovelleja tai tuokiokuvia, joissa ihmissuhteista ja tunteista puhuttiin raadollisen suoraan. Lievästi progeileviakin sävyjä käyttänyt tyyli kristallisoitui vuonna 1979 ilmestyneelle esikoisalbumille … Ja me tehtiin rakkautta, joka oli nuoren parisuhteen ympärille rakennettu teemalevy.

Se-yhtyeen ensimmäisten levyjen jälkeen Yari Knuutinen alkoi kiinnostua muistakin musiikin tekemisen tavoista ja hän lähtikin soolouralle 1980-luvulla. Yari on sittemmin säveltänyt monipuolisesti popista taidemusiikkiin ja erityisesti elokuvamusiikki on näytellyt tärkeää roolia miehen tuotannossa. Knuutinen on säveltänyt vuoden 1987 jälkeen musiikkia yli 30 elokuvaan ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla Akvaariorakkaus-elokuvan musiikista.

Wikipedia: SeYariKatso Yarin lauluesitys Elävästä Arkistosta

« Takaisin edelliselle sivulle