MIKÄ IHMEEN RADIO SOODA?

Miksi kuusi nuorta kokoontuu autotalliin keskustelemaan ajankohtaisista ja ikuisuusasioista? Nea Valo on 15-vuotias hesalainen, joka haluaa ottaa kantaa asioihin. Hänen uusioveljensä Henkka Lahtinen sai isältään lahjaksi käytetyt radiolaitteet firman vaihdettua uusiin. Nea sai puhuttua Henkan mukaansa ja he etsivät chattaillen neljä muuta nuorta mukaansa: Angela Virtasen Tampereelta, Antti Koivusalon Ilmajoelta, Sonja Saarelan Iistä ja Alex Hietaniemen Savonlinnasta.

Porukka kokoontuu kerran viikossa Nean isän autotallissa, jonka entisen maalaamoon he tekivät webbiaseman. He keskustelevat sohvalla lojuen aiheestaan ja laittavat sen jälkeen ajatuksiaan verkkoon, joskus kirjoituksina, joskus radioäänenä, joskus videokuvana ja toisinaan jopa piirtämällä. Silloin tällöin he ovat livenä mukana nettisaitin keskusteluryhmässä.

 





TYYPILLINEN KUVAUSPÄIVÄ

09:30

Ruoka-ostoksia, takatukka kuntoon, pestään hampaat jne.


10:00

Haetaan kamera ja tarvittavat valot. Kuunneellaan Rammsteinia tms., ja adrenaliini virtaa!


10:30

Haetaan näyttelijät sieltä sun täältä, ja ajetaan kuvauspaikalle Vantaan Tikkurilaan.


12:00

Kuvausryhmä ja näyttelijät tapaavat kuvauspaikalla ja rupeavat miettimään mistä aiheesta voisi syntyä tämän päivän juttu.

 

12:45

Itse kuvaukset alkavat. Ensin kuvataan pitkä keskustelu aiheesta, josta tulee koko ohjelman "runko".

 

13:30

Alamme kuvaamaan muita keskusteluja, esim. sisällä lähetyskopissa, vessassa tai jääkapin edessä.


14:30

Ruokatauko, syödään paljon ja hyvin. Tässä vaiheessa pitää muistaa syödä jotain makeata, jotta verensokeri ei laskisi.


15:30

Ja taas kuvataan. Yleensä jotain aivan käsittämätöntä, mutta kuka nyt siitä piittaa. Itku tai nauru tulee yleensä tässä vaiheessa.


20:00

Kuvauspäivä päättyy. Ensin halataan, sitten pitää purkaa valoja, viedä näyttelijät kotiin ja niin poispäin. Yksi Sooda-kuvauspäivä on taas paketissa. Viedään nauhat leikkaajalle.

 

MITÄ SITTEN TAPAHTUU

Leikkaaja Mira Ranta tutustuu ensimmäistä kertaa kuvattuun materiaaliin ja kirjoittaa samalla muistiinpanoja, mm. siitä mitkä kohtaukset ovat hyviä ja toimivia. Parin päivän aikana hän leikkaa 14 minuuttia pituisen ohjelman - kuvattua materiaalia on yleensä n. 150 minuuttia.

Tämän jälkeen leikattu ohjelma viedään masteroitavaksi, eli siihen tehdään äänityötä ja lisätään lopputekstit ja tunnarit. Tästä kaikesta tehdään lähetysnauha, joka viedään Yleisradion lähetyskeskukseen Pasilaan.

Ohjelma tulee ulos torstaina, ja uusintana sitä seuraavana tiistaina. Ja kohta onkin sitten taas kuvausten aika...



TUOTANTORYHMÄ

Radio Soodan taustavoimat ovat mittavat. Täältä pesee.



näyttelijät

Samuli Jaskio
Krista Karttunen
Tuomas Sarkkinen
Joni Vihanta
Jonna Virtasalo
Vilma Vuorio

suunnittelu

Kaija Juurikkala
Pamela Mandart
Katri Manninen

dramatisointi

Katri Manninen

kuvaus

Jari Pollari

leikkaus

Mira Ranta

lavastus

Leena Tiihonen / YLE
YLEn lavastuspalvelu

äänitys

Kari August Hautanen
Minna Ikävalko

graafiikka & tunnusmusiikki

Jaakko Manninen

graafikko / nettisivut

Bona Vepsäläinen

tuotantosihteeri

Jenni Siitonen

toimistopäällikkö

Gitta Carlzén

kuvauspäällikkö

John Stark

tuotantopäällikkö

Katri Laiho

on-line masterointi

Pauli Luomahaara / Skarvi Oy

kuvaussihteerit

Merja Lappalainen / TV1
Johanna Vattula

tukijärjestöt

A-klinikkasäätiö
Epilepsialiitto ry
Hengitysliitto Heli ry
Liikenneturva
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Suomen Elämäntapaliitto ry
Suomen Mielenterveysseura ry
Suomen Punainen Risti
Suomen Sydänliitto ry
Suomen Syöpäyhdistys ry
Terveys ry

ohjaus

Kaija Juurikkala

tuottajat

Pamela Mandart / Mandart Entertainment
Marja Mäki-Reinikka / TV1

tilaaja

Yle / TV1

tuotanto

Mandart Entertainment
yhteistyössä
TV1 / Varhaisnuorten- ja nuortenohjelmat

© Mandart Entertainment 2002


































OHJAAJAN SANAT

Idea Radio Soodaan syntyi syksyllä 1997 Belgian pedofiiliuutisten ravistellessa mediaa. Aiheesta puhuttiin jokaisessa asiaohjelmassa, ja kadunvarsilla seisovat iltapäivälehtien lööpit hehkuttivat pedofiilien pahuudesta. Minä, ohjaaja Kaija Juurikkala, kuljin lööppien ohi seurassani nuoria Tiikeri-ohjelman näyttelijöitä. Tajusin, ettei mediassa ole mahdollisuutta kuulla, mitä nämä pedofiilien kohteet itse aiheesta ajattelevat.

Keskusteluohjelman formaattia etsin pidempään. Radio Soodassa se löytyi. Mahdollisuus kuulla nuorten ajatuksia, näkökulmia on nyt olemassa. Eikä tätä ohjelmaa ole kehitetty ulkomailla!

Kuvauspäivän alussa nuoret päättävät päivän keskusteluteeman. Ohjaaja ja dramaturgi tekevät myös ehdotuksia, ja joskus jopa saavat ideansa läpi. Aiheen löydyttyä aletaan kuvata keskustelua. Kaikki keskustelussa improvisoidaan sillä hetkellä. Dramaturgi Katri Manninen kirjoittaa koko keskustelun ylös kuvauksen aikana. Keskustelun päätyttyä käydään teksti Katrin tietokoneelta läpi, ja tärkeimmät replikiit, joita kutsumme avainrepliikeiksi, kuvataan uudelleen editointia varten. Niiden avulla keskustelua voidaan lyhentää ja rytmittää. Yhden kuvauspäivän aikana kuvataan useampia keskusteluja, koska yleensä kunnon fiilikseen ja väittelyyn pääseminen vie aikansa. Aihetta syvennetään uusilla keskusteluilla, uusista näkökulmista. Leikkaaja Mira Ranta valitsee kuvatuista keskusteluista parhaat pätkät ja koostaa ohjelman.

Ohjaajana mielenkiintoista Radio Soodan tekemisessä on se, ettei itsekään kuvauspäivän aamuna voi tietää, mistä ohjelma syntyy. Ohjaajana joutuu kestämään aika lailla epävarmuutta ja siitä kiitokseksi saa nuorten elävän panoksen. Ohjaajana tunnen tekeväni mielekästä työtä, ja odotan itsekin kiinnostuksella, millaisia keskusteluja kevään aikana tullaan käymään.

Kaija Juurikkala




Angela Henkka Nea Sonja Antti Alex