Markon blogi: Urheilumassa on parasta

Urheilun massatapahtumat ovat radiotoimittajan työn suola ja pippuri. Luulin aiemmin, että Ralliradion tekeminen on parasta mitä radiossa voi tehdä. En erehtynyt, mutta rinnalle kiri toisenlainen urheilun massatapahtuma: Jukolan viesti.

En voinut aavistaa, että pimeässä, sateisessa metsässä kuiskailu voisi päihittää ralliradion tunnelman. Olin väärässä, mutta onneksi nämä kaksi tunnetilaa eivät syö toisiaan toimittajan mielessä, vaan täydentävät toisiaan. Kokemus monesta lajista on etu - ei haitta.

Kuvittele itsesi lähes yksin pilkkopimeään metsään. Yön tunteina ei edes käen kukuntaa kuule. Yhtäkkiä jossain kaukaisuudessa näkyy vilkkuvia valoja, ne lähenevät, niitä on kokoajan enemmän ja enemmä. Loppujen lopuksi niitä on niin paljon, että valojen virta ja puuskuttavien juoksijoiden letka jatkuu katkeamatta aamunkajoon saakka.

Samalla saat välittää tietoja tuhansille yön kukkujille. Ei vesisade, eikä edes kylmyys vie fiilistä matalaksi. Ehkä ne nostatavatkin henkeä ja tekemisen meininkiä. Saman tunnelman voin kuvitella myös Ralliradion erikoiskoereporttereille: pitkä odotus päättyy lähes katkeamattomaan ja yllätykselliseen autojonoon haastattelusumpussa.

Itse halusin alun perin juuri kisastudioon pitämään lankoja käsissä, vaikka siinä ei kilpaa ajavia autoja näekään. Seuraat tietokoneelta, kuinka autot reitillä etenevät. Olet yhteydessä erikoiskokeille ja huoltoon saaden valtavan määrän informaatiota yrittäen soveltaa sitä käytäntöön ja vetää nopeita johtopäätöksiä. Et yksin, vaan koko tiimin kanssa välillä jopa kiivaasti keskustellen.

Ralliradion studion ilmapiiri on käsin kosketeltava ja vuosien varrella myös ”tuoksuva.” Ehkä tänä vuonna tuosta tuoksusta päästään, sillä ensimmäistä kertaa meillä on oikeasti isot ja toimivat tilat Lutakon Tanssisalin alakerrassa.

Ralliradiossa olemme studiossa, erikoiskokeiden maaleissa, Paviljongin huoltoalueella, metsässä kuiskimassa vain teitä, ja okei, myös vähän itseämme varten. Eihän näitä hommia ilman palavaa intohimoa radioon (lue: ralliin) voi tehdä, ainakaan uskottavasti.

Itselläni on edessä ehkä tähän asti vaativin Ralliradio. Urheilutoimituksen väki on jo osittain olympialaisten maisemissa, joten tällainen yleismiesjantunen joutuu muuttamaan rooliansa piirun verran urheilutoimittajan suuntaan - kiva kiva. Oman mausteensa tuo myös uusi asiantuntijamme, Kristian Sohlberg. Hän on jo nyt täynnä intoa tulevasta haasteestaan. Hänen kanssaan aion käydä nuotittamassa muutamia pikiksiä ja niitä äänikuvia on tarkoitus käyttää sekä lähetyksessä että myös netissä. Se että Krisse nuotittaa reitin, tuo Ralliradioon tärkeää ja tuoretta tietoa uusista ja vanhoista ongelmakohdista, ratkaisun paikoista yms.

Lisäksi itselleni tuo lisäjännitystä tiistain ralli-ilta Radio Suomessa. Lähetyksen vieraina ovat rallikuskit Mikko Hirvonen, Jari-Matti Latvala ja Kristian Sohlberg sekä Latvalan kartturi Miika Anttila. AKK:ta edustavat toimitusjohtaja Jarmo Mahonen ja kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen. Pommittakaa kysymyksillä jo etukäteen osoitteeseen radio.suomi@yle.fi

Rallatellaan!

Marko Miettinen