Geenini riehaantuvat bluesista

Geenini riehaantuvat bluesista

Iiro Irti! - Ti 28.12.2010, klo 13.58

Iiro Rantalan neuvonantaja, jazz-koiranne Börje tässä taas hei! Tilitän teille seuraavaksi blues-reissuamme Aulangolle.

466
tykkää tästä

Jos tämä ei ole aito bluesnaama, mikä on?Jos tämä ei ole aito bluesnaama, mikä on?Olen aina jotenkin vaistomaisesti tykännyt bluesista. Luulen että se on minulla geeneissä. Blues on surumielistä ja rauhallista niin kuin minäkin, ainakin kun katselen, kuinka kissalle syötetään aina parhaat palat (olen vieläkin katkera siitä nakista, jonka Vincent-katti... ah, asiaan!) En minä jazzia hylkää, mutta olen alkanut pohdiskella, josko tällä naamalla olisi blues-genrelle hyvinkin annettavaa.

Olinkin pamahtaa tiikeriraidoistani, kun Iiro kertoi, että lähtisimme Erja Lyytisen kanssa blues-keikalle Hämeenlinnaan Aulanko Bluesiin! VUH! Melkein hymyilin, mutta sitten muistin, että virnuilu ei käy päinsä bluesin kanssa. Tätä minä sitten ihan ensinnä tolkutin Iirollekin. Että nyt kun olet iskelmän kanssa oppinut olemaan enempiä huhtomatta, niin siitä onkin hyvä vetää naama kokonaan peruslukemille – kehotin katsomaan mallia minusta – ja lopettaa viuhtominen vallan. No, Iirohan hössötti tapansa mukaan silti. Melkein hän onnistui tartuttamaan jännityksen minuunkin. Ja makkarahermostus, tuo reissukoiran riesa, tietysti pamahti päälle. Makkaratarjoilua ei voi koskaan hermoilla liikaa.

Erja Lyytinen yrittää kertoa hienovaraisesti Iirolle, että peppuongelmat eivät ole paras mahdollinen bluesin aihe.Erja Lyytinen yrittää kertoa hienovaraisesti Iirolle, että peppuongelmat eivät ole paras mahdollinen bluesin aihe.Otimme Erjan kyytiin Lahdesta. Siinä on kiva ihminen – ja mahdottoman taitava kitaristi! Kun Iiro ja Erja jammailivat bussissa, ihan selkäpiissä värisi niin, että häntä ja vasen takajalka alkoivat vipattaa. Ainoa puute Erjassa, minkä hoksasin, on blues-naaman puute. Toisaalta opin, että bluesia voi soittaa mainiosti kauniillakin kasvoilla varusteltu henkilö. Se kyllä hiukan minua ällistytti.

Kaikki tämä, minulle? VUH!Kaikki tämä, minulle? VUH!Perillä odotti toinen ällistys: keikkapaikka olikin lato! Latotansseihinko tänne on tultu?! Epäilyistäni huolimatta ihan oikeassa paikassa, ja mukava lato se olikin. Hienoja pusikoita noin kasvitieteellis- ja reviirimielessä ajatellen rehotti ympäriinsä. Mahtavinta oli järvi, jonka varasin oitis juomakupikseni. En tiedä, mitä ihmiset ajattelivat, kun yrittivät tyrkyttää juotavaa muovipullosta! Vieressä on järvi, jossa on ihanan särjen ja kaislan ja mudan ja sorsankakan makuista lämmintä vettä ja nämä tuovat tyrkylle jotain inhaa vesijohtosotkua...

Keikka meni hienosti, raportoi Iiro. Minullahan oli siinä juuri valtavasti muuta puuhaa, ympäristön kartoitusta, peeärrää ja sen sellaista. Mitäpä sitä ei neuvonantaja tekisi neuvottavansa eteen, etenkin jos makkarapalkasta sovitaan. Meillä on nyt juuri sopimusneuvottelut vähän kesken, että en sen isompia hehkuta Iirolle reissua, mutta teille paljastan näin salaisesti, että oli mahtava päivä! Olen aivan innoissani sekä bluesista että Lyytisen Erjasta, kerta kaikkiaan, VUH!

Börje ja koiranputkiBörje ja koiranputkiKatsoitteko viimeisimmän keikkamme telkkarista tai netistä? Tykkäsittekö? Eikö ole se Grönin Eino vaan melkoinen laulajasankari? Eikä tarvinnut Iiroakaan hävetä (paljon) – niin kuin ei nytkään. Meillä oli blues-keikalla Aulangolla mukana televisioihmisiä, joten tämänkin keikan voi katsella televisiosta – ja internetistäkin sitten myöhemmin. Televisiolähetys tulee YLE Teemalta uusinta 3.7. kello 21.00 ja 5.7. kello 23.30.

Lemmin teitä kaikkia surumielisen kaihoisasti
silloin tällöin ulvahtain
Börje

PS. Ei vaiska, iloinen koira olen, jos tiedättekyllämistä sovitaan.

Lisää artisteista:Iiro Rantala

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Tänään 2.1.2011 Teemalta tullut Iiro irti oli aivan huikean hyvä. Blues-eja sitys onnistui, näki miten esittäjät eläytyivät ja nauttivat. Tunnelma ei voinut olla tarttumatta katsojaankin. Minusta taisi täten tulla bluesin ystävä. Lisää tällaista.

Anonyymi Su 2.1.2011, klo 21.05

Tämä Iiro on mainio mies. Armoitettu ja tosi taitava muusikko, jolta saa odottaa minkä lajin poljentoa ja rytmiikkaa tahansa. Monen "vakavikon" kannattaisi ottaa tältä musikantilta roima ripaus ennakkoluulotonta, kokeilevaa asennetta! Kunnon iiroilu piristää kummasti arkea. Ten +points!

prLi Ke 29.12.2010, klo 08.29

Uusimmat

Iiro Irti!

Viime kesänä pianovirtuoosi Iiro Rantala huristeli keikkabussillaan ympäri Suomea  etsimässä mm. iskelmän, bluesin ja suomirockin ydintä. Mitä moninaisimmat musiikin lajit kutkuttavat kuitenkin edelleen Iiroa, joten on jälleen aika pestautua eri artistien keikoille, pakata soittokamat  bussiin ja suunnata  tien päälle.

Keikkamatka sujuu jouhevasti jutellen ja  jamitellen.  Musiikin moniottelija Iiro laittaa itsensä likoon löytääkseen vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiinsä. Matkalle musiikkityylien kirjoon mahtuu monenlaista.

Iiro irti sarjan uudet osat alkavat 31.7. YLE Teemalla klo. 21.00

Osa 1: Musiikin monitoimimies Iiro Rantala lähtee Leville. Lumi pöllyää ja pikkuhousut lentelevät kun kenraali Reetu eli junttidiscon kuningas Frederik opastaa Iiroa junttiuden ytimeen.
31.7.  klo.21 uusinta ti 2.8. klo 23.30 ja 8.1. 2012 klo. 20.00

Osa 2:  Iiro ja Vellu Maurola eli DJ Slow suuntaavat Lahteen erikoiselle keikalle. Miten taustamusiikki vaikuttaa ostoskäyttäytymiseen? Miten pärjää takahuoneessa esiintyvä taiteilija joka janoaa yleisön aplodeja?
7.8. klo. 21 uusinta ti 9.8. klo. 23.15

Osa 3:  Nyt on virsivallankumouksen aika. Laahaavuus loppukoon, ilo alkakoon. Iiro ja pastori Jaakko Heinimäki järjestävät Kallion kirkossa Iiron veisuukoulun. Löytyykö uusi rytmi tai edes yhteys yläkertaan?
14.8 klo. 21.00 uusinta ti 16.8. klo. 22.55

Osa 4: Iiro on aavistellut jo vuosia, että turkulaisilla on suuri salaisuus. Siitä on nyt lähdettävä ottamaan selvää. Oppaina tarkasti varjeltuun turkulaisuuteen toimii hurmaava salsabändi Grupo Kaney.
21.8 klo. 21.00 uusinta ti 23.8. klo. 23.05

Osa 5:  Voiko sipoolainen pianisti protestoida aukealla pohjalaisella maaperällä ilman seurauksia? Varsinkin kun mallia näyttää Paleface ja tiedossa on keikka Provinssirockin katu-uskottavan yleisön edessä. Mitenhän tässä käy?
28.8 klo 21.00 uusinta ma 29.8. klo. 20.15

Osa 6: 
Iiron keikkabussi suuntaa Rauma Rock'n Roll Cruisingiin. Sweet Jeena & Her Sweethearts näyttää mallia persoonallisesta rokkityylistä. Tällä keikalla flyygeliä taotaan niin että auton renkaat lentelevät.
4.9klo 21.00 uusinta 5.9. klo. 20.15

Osa 7: 
Iiro on Karita Mattilan uskollinen ihailija. Hän tapaa vihdoin säkenöivän sopraanon ja kesäpäivä saaristossa huipentuu vähän erilaiseen konserttiin merimaisemissa Kirjaisissa.
11.9. klo. 21.00 uusinta 12.9. klo 20.15

Osa 8: 
Iiro laittaa sielua peliin ja siirtyy soulin pariin. Mahtava Jo Stance hyppää mukaan keikkabussiin. Suuntana on Tampere. Miten sielukas pitää olla että voi soittaa soulia?
18.9 klo. 21.00 uusinta 19.9. klo. 20.15

Muualla Yle.fi:ssä